Topgolf

Tweede plaats geeft Vince van Veen goede kans op promotie

Met slechts één toernooi te gaan staat Vince van Veen er heel goed voor op de Alps Tour. In Italië won hij bijna zijn tweede toernooi van het seizoen. Voor de Nederlanders op St. Andrews was het, zeker vanwege de weersomstandigheden, een zware week.

Van Veen nadert de Challenge Tour

Het sterke seizoen van Vince van Veen kreeg een goed gevolg in Noord-Italië. Dankzij een knappe laatste ronde in 65 slagen (-7) eindigde hij op de tweede plaats in Castelconturbia Alps Open met 14 onder par. Door die prestatie is Van Veen gestegen naar de vijfde plaats op de Order of Merit. Na de tourfinale van volgende week promoveert de top vijf naar de Challenge Tour.

Ik heb heel hard gewerkt aan mijn putten. Deze week viel dat mooi samen en dat is precies wat ik wil richting de finale

"Ik speelde heel sterk", reageerde Van Veen. "Als ik een foutje maakte, redde ik toch steeds mijn par. Bogeyvrij zijn en zeven birdies maken is altijd goed.” Vooral de putter was hot. “Ik heb heel hard gewerkt aan mijn putten. Deze week viel dat mooi samen en dat is precies wat ik wil richting de finale. Volgende week wil ik mij aan mijn doelen houden. Op die manier presteer ik het beste en blijf ik in het moment.”

De winst ging naar de Engelsman Ben Schmidt. Hij deed het over drie rondes één slag beter dan Van Veen. Van de andere Nederlanders miste alleen Floris de Haas de cut. Koen Kouwenaar werd tiende, Lars Keunen legde beslag op de vijftiende plaats en Davey Porsius eindigde als dertigste. Volgende week heeft Kouwenaar, naast Van Veen, een goede kans op promotie. Hij staat achtste op de Order of Merit. Porsius (tiende) en Keunen (veertiende) hebben ook nog een kansje.

Uitslag

DP World Tour

De DP World Tour streek neer op St. Andrews voor de jaarlijkse pro-am op drie Schotse linksbanen. Naast de Home of Golf werd er traditiegetrouw gespeeld op Carnoustie en Kingsbarns in het Alfred Dunhill Links Championship. Van de Nederlanders mocht alleen Daan Huizing zondag nog opdraven op St. Andrews. Hij eindigde met een totaalscore van -2 op de gedeeld 52e plaats. Joost Luiten miste met +7 ruim de cut. Dat kwam vooral door een ronde 79 in barre omstandigheden op vrijdag. Na afloop van die ronde werd Darius van Driel zelfs gediskwalificeerd vanwege het verkeerd invullen van zijn scorekaart. Het maakte in principe weinig uit, want Van Driel was +9 na twee rondes. Buiten mededinging speelde hij zaterdag nog wel mee op Carnoustie.

Ryan Fox, die de play-off verloor van Victor Perez op het Dutch Open, pakte zijn tweede overwinning van het seizoen. De Nieuw-Zeelander begon de dag op vier slagen van leider Richard Mansell. Dankzij een slotronde in 68 slagen (-4) was hij één slag beter dan nummers twee Callum Shinkwin en Alexander Noren. Mansell zakte ietwat door het ijs en werd gedeeld zevende. Rory McIlroy deed ook mee om de zege dankzij sterke laatste ronde (-6). Met 13 onder par werd de Noord-Ier gedeeld vierde samen met Antoine Rozner.

Uitslag

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Challenge Tour

Het leek voor Robbie van West een mooie week te worden in Frankrijk. Op de baan waar Lars van Meijel in 2019 won stond onze landgenoot gedeeld derde na 36 holes. Helaas verliep de derde ronde niet vlekkeloos (+1), waarna hij na prima slotronde genoegen moest nemen met de veertiende plaats. De cheque van 4.000 euro is voor Van West de hoogste van dit seizoen. Van Meijel stelde teleur en miste de cut op twee slagen. De Zweed Joel Sjöholm was de beste in het Hopps Open de Provence en boekte daarmee zijn tweede toernooizege op de Challenge Tour.

Uitslag

ProGolf Tour

Net als Van West pakte Philip Bootsma het meeste prijzengeld van het seizoen. Op de ProGolf Tour werd hij derde in het Castanea Resort Championship, het slottoernooi van het circuit. Na drie rondes bleken alleen de Duitsers Jannik de Bruyn en Michael Hirmer net iets beter. De Bruyn boekte in eigen land zijn eerste profzege, terwijl Hirmer de Order of Merit won.

Dario Antonisse (foto) werd na een slotronde 63 (-8) zevende nabij Hamburg. Mike Toorop moest het doen met de twintigste plaats. Op de Order of Merit eindigen zij als beste Nederlanders op respectievelijk de tiende en elfde plaats. Ze speelden allebei dertien toernooien, waarin Antonisse slechts 191 punten meer behaalde dan Toorop. Bootsma steeg door zijn top-3-finish naar de dertiende plaats in het eindklassement.

Uitslag

Dario Antonisse

LPGA

In de Verenigde Staten miste Dewi Weber voor de tiende keer dit seizoen de cut. Na rondes van 77 en 71 was haar totaal van +6 drie slagen te veel om ook het weekend te mogen spelen in The Ascendant LPGA benefiting Volunteers of America. Zondagavond laat wordt er een winnares gekroond in Texas.

Leaderboard

Europees Teamkampioenschap voor clubs

Als landskampioen in de NGF-competitie mochten de dames van de Koninklijke Haagsche G&CC meedoen aan het EK voor clubs. In Slovenië eindigden Myrte Eikenaar, Carlijn de Graaf en Carmen Gonazles Lo-A-Njoe als vijftiende. RCF La Boulie uit Frankrijk was maar liefst dertien slagen beter dan de rest van het veld.

Uitslag