Topgolf

Ryder Cup-sfeer proeven in Italië

In Italië snoven de Nederlanders een stukje Ryder Cup-sfeer op, maar het inspireerde ze helaas niet tot grootse daden.

Voor de tweede opeenvolgende week was de Ryder Cup een belangrijk gespreksonderwerp bij het toernooi op de DP World Tour. Vorige week startte in Londen voor de Europese spelers de puntenrace voor kwalificatie en deze week werd gespeeld op de Marco Simone Golf Club, even buiten Rome, dat volgend jaar het toneel is van de Ryder Cup. Dat verklaarde ook wel enigszins de komst van spelers als Rory McIlroy, Victor Hovland, Matt Fitzpatrick en Tyrrell Hatton naar het DS Automobiles Italian Open, stuk voor stuk jongens die vrijwel zeker volgend jaar de kleuren van Europa zullen verdedigen.

Doorbreken

Ook captain Luke Donald deed in Rome mee. Hij en zijn assistenten Edoardo Molinari en Thomas Björn speelden de eerste twee dagen op verzoek met spelers, die ook kansrijk worden geacht om voor een plek in het Europese team te strijden. “Elk jaar hebben jonge en nieuwe spelers de kansen om door te breken en zich in het team te spelen. Ik kan me voorstellen dat het voor velen een doel is”, aldus Donald.

Voor de Nederlanders Wil Besseling, Daan Huizing en Joost Luiten werd het geen gedenkwaardige week die het Ryder Cup-gevoel al een beetje had kunnen aanwakkeren. Besseling en Huizing troffen het niet met de speeltijden en hadden vrijdagmiddag de loodzware taak om onder pittige omstandigheden op de hier en daar lastige baan een goede score neer te zetten. Daar slaagde het tweetal niet in.

Kruit

Joost Luiten bleek achteraf met een openingsronde 66 (-5), die hij vrijdagochtend vroeg pas kon afmaken, direct al zijn kruit te hebben verschoten. Op vrijdag handhaafde hij zich nog wel hoog op de ladder, omdat het later op de dag voor veel spelers dus erg lastig werd om laag te gaan, maar die ronde in level par bleek helaas een voorbode voor een duikeling in het weekeinde. Op zaterdag speelde Luiten, die vorige week op Wentworth nog een fraaie plek in de top-25 had veroverd, in de flight met Ryder Cup-captain Luke Donald, maar dat maakte geen extra krachten in de Nederlander los. Net als Donald (76) kwam Luiten ver boven par (77) binnen. Met acht bogeys op zijn scorekaart was het een ronde om snel te vergeten. Op zondag zakte Luiten nog verder weg, buiten de top-60, na een ronde met zes bogeys. Daar stond een eagle en een slechts één birdie tegenover.

Play-off

De overwinning ging naar naar Robert MacIntyre. De Schot noteerde met de afstand de beste ronde van de dag (64), maar wachtte aan het einde van zijn omloop nog wel een play-off met Matthew Fitzpatrick, die ook op -14 eindigde. Die score as voor Rory McIlroy ook haalbaar geweest als hij niet op 17 de bal in het water had geslagen. Op de eerste play-off hole sloeg MacIntyre direct toe met een birdie. Het was zijn tweede zege op de DP World Tour. 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Eindstand 

Challenge Tour

Op de Challenge Tour kwamen deze week twee Nederlanders in actie: Lars van Meijel en Robbie van West. Laatstgenoemde was op Royal Óbidos in Pprtugal met twee keer 76 snel klaar op vrijdag. Voor Van West begint de tijd te dringen. Zelfs een bevoorrechte positie in de Q-school aan het einde van het seizoen lijkt inmiddels ver weg. De eerste fase van de Q-school is overigens al begonnen. Voor Stan Kraai en Sjors den Ambtman was dat deze week in Oostenrijk ook al direct het eindstation. Lars van Meijel, in Portugal de andere Nederlander deze week op de Challenge Tour, maakt ook een mindere periode door. Na zijn gedenkwaardige optreden in The Open presteert de Brabander op een lager niveau toch een stuk minder. Wisselvallig ook. In Portugal was het de eerste drie dagen ook niet heel constant. Hij haalde wel de cut, maar kon zich niet echt in de strijd om de bovenste plekken mengen. Toch eindigde hij dankzij een sterke slotdag wel in de top-25. "Het gaat de goede kant op", constateerde Van Meijel na afloop. "Ik sloeg mijn driver goed en mijn shortgame was ook best goed. Dar kon ik op de par-5's (deze week drie eagles) wel van profiteren."

Op Portugese bodem vierden de Fransen feest. In een play-off won Pierre Pineau het van twee landgenoten, Felix Mory en David Ravetto.

Eindstand

LPGA Tour

Op de LPGA Tour kwamen deze week weer twee Nederlanders in actie. Voor Dewi Weber en Anne van Dam komt het op de laatste toernooien van het seizoen aan om een tourkaart voor volgend jaar veilig te stellen. Dat is basis van de resultaten tot nu toe allesbehalve een zekerheid.
Weber slaagde er in de AmazingCre Portland Classic ook niet in om een goede stap in de richting te zetten. Na een desastreuse eerste dag ging het in de tweede ronde tien slagen beter, maar dat was te weinig om de cut te halen.
Anne van Dam daarentegen begon heel goed in Portland en stond zelfs eventjes in de tweede ronde bovenaan het leaderboard met -7. Maar helaas ging het vanaf daar minder voorspoedig en kwam ze niet uiteindelijk niet verder dan een gedeelde plaats 47. Haar laatste ronde (73) was ook de minste van de week. Met een totaal van -3 bleef ze 16 slagen verwijderd van de winnares, de Amerikaanse Andrea Lee.

Leaderboard

Ladies Open de France

Voor Pasqualle Coffa nemen de zorgen ook toe. De naam van de baan waar ze afgelopen week op speelde, vertelde precies wat het voor haar en de helft van het deelnemersveld was: Golf Barrière. Coffa kwam in het Lacoste Ladies Open de France twee slagen te kort voor de cut en heeft nu vier toernooien op rij de cut gemist. Haar huidige positie op de Order of Merit (122) zou aan het einde van het seizoen ook geen speelkaart opleveren. In Deauville won de Marokkaanse Ines Laklalech na een play-off met de Engelse Meghan MacLaren. Dat was een primeur. Nooit eerder zegevierde een Marokkaanse of Noord-Afrikaanse speelster op de Ladies European Tour.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Eindstand

LET Acces

In het ASGI Lavaux Ladies Open eindigde Zhen Bontan als beste Nederlandse op een gedeelde 15de plaats. Met een plek in de top-40 handhaafde amateur Lauren Holmey zich in de top-5 van de Order of Merit. Die positie geeft aan het einde van het seizoen recht op promotie naar de Ladies European Tour.

Eindstand

 

Lees meer over
Topgolf