Topgolf

Toptalent uit Oekraïne in Dutch Open

Lev Grinberg, een 14-jarige toptalent uit Oekraïne, stal vorige week in België de harten van het publiek in het Soudal Open en haalde op indrukwekkende wijze de cut. Kan lefgozertje Lev dat ook ‘bij ons’ in het Dutch Open?

Lev Grinberg komt na de eerste ronde van het Soudal Open op Rinkven GC bij Antwerpen de scoringtent uit. Hij heeft zojuist getekend voor 69 slagen (-1), voor een 14-jarige golfer in zijn eerste toernooi op de DP World Tour natuurlijk een score om heel erg trots op te zijn. Grinberg denkt daar zichtbaar anders over. Als hij zich meldt bij zijn coach Simon Crosby komt de stoom nog net niet uit zijn oren. “Die bogey op hole 18 was zo ontzettend dom, dat mag nooit gebeuren. Ik sta al vijf slagen achter de leiders, kan het toernooi niet meer winnen.” Crosby schudt glimlachend zijn hoofd. “Het is pas de eerste ronde Lev en je hebt gewoon heel goed gespeeld. Wil je straks nog wat ballen slaan?” “Zeker, want mijn ijzers waren erg slecht vandaag.” Grinberg loopt weg om wat te gaan eten en Crosby schudt nog een keer zijn hoofd. “Lev is hypercompetitief, echt ongelooflijk.”

Handtekening

 

Hypercompetitief en megatalentvol. De eerste twee ronden op Rinkven speelde Grinberg in een flight met Lars van Meijel, de Nederlandse pro die dit jaar afwisselend op de DP World Tour en de Challenge Tour speelt. “Die jongen is echt al heel erg goed”, zegt Van Meijel bewonderend. “Hij is fysiek nog niet zo sterk natuurlijk, maar hij slaat de bal toch al vrij ver.” Grinberg is een tengere puber. Maar in de baan oogt hij opmerkelijk volwassen en tijdens en na de ronde lijkt hij totaal niet onder de indruk van alle aandacht. Geroutineerd staat hij de pers te woord. “Ik heb voor het eerst handtekeningen moeten uitdelen, dat vond ik leuk, maar ik moet mijn handtekening nog wel wat oefenen.” Volgens Crosby, een geboren Engelsman die ook lang in Nederland lesgaf en sinds tien jaar headpro is op Rinkven, is Grinberg een lefgozertje die niet snel last heeft van zenuwen. “Of Lev in een jeugdtoernooi speelt, of hier in het Belgisch Open met veel publiek, dat maakt voor hem weinig verschil.” 

 

 

Cultuurverschil

 

Een jaar geleden kwam Grinberg ook al in het nieuws. Als 13-jarige schopte hij het tot final stage van de U.S. Open kwalificatie. Hij had de kans de jongste deelnemer ooit te worden in een major bij de mannen, maar na een 74 in de eerste ronde werd de tweede ronde wegens noodweer na vijf holes afgebroken en Lev trok zich terug.

 

Grinberg begon met golf toen hij vijf jaar oud was en met zijn vader Illya meeging naar de Kozyn Golf & Country Club in Kiev. Twee jaar later verhuisden ze vanwege de werkzaamheden van Illya naar Antwerpen. Rinkven werd hun homecourse en Crosby de coach van Lev. Hij merkt duidelijk een cultuurverschil. “Lev is anders dan Nederlandse of Belgische jongens van die leeftijd; de Oost-Europese achtergrond van zijn vader speelt daarin wel mee, denk ik. Het is niet snel goed genoeg. Nee, ik vind niet dat Lev op een vervelende manier wordt gepusht door zijn vader. Wel wil hij het beste uit zijn zoon halen. Lev lijdt daar niet onder, hij is zelf minstens zo gedreven. Lev is gek van golf en zal alles doen om de top te halen.” 

 

Volgens website Golf.be hoopt vader Illya dat Lev in de heel nabije toekomst voor België mag uitkomen. “Als Belg zou Lev zijn carrière optimaal kunnen uitbouwen door eventueel in de Belgian Teams internationale ervaring op te doen. Via Oekraïne kan dat uiteraard niet. Ik hoop dat er een oplossing gevonden wordt om hem tot Belg te naturaliseren. Het zou zijn golfcarrière een fikse boost geven.”

 

Twinkeling

 

In het Soudal Open eindigde Grinberg met de vlag van Oekraïne voor zijn naam uiteindelijk op de gedeelde 64ste plaats. In het weekend had hij het lastig (76-74), maar met 14 jaar, 6 maanden en 6 dagen is hij na de Chinees Guan Tianlang (14 jaar en 169 dagen toen hij in 2013 het weekend haalde in de Masters), de op een na jongste speler die de cut heeft gehaald op de DP World Tour.  Daan Slooter, toernooidirecteur van het Dutch Open, beloonde Grinberg na zijn sterke optreden op Rinkven met een wildcard. “Lev kreeg een twinkeling in zijn ogen toen ik hem vertelde dat hij het Dutch Open mag spelen”, zegt Crosby. 

 

Wat verwacht hij van zijn jonge pupil op Bernardus Golf? “Op Rinkven had Lev het voordeel dat hij de baan heel goed kent, Bernardus heeft hij niet eerder gespeeld. Bernardus is ook een langere baan dan Rinkven, dat is niet in het voordeel van Lev. Hij haalt met de driver 107 mijl per uur (clubheadspeed, red) en als hij echt voluit gaat ook wel 110, maar hij slaat natuurlijk minder ver dan die mannen op de Tour.  Toch kijk ik er absoluut niet vanop als Lev ook in het Dutch Open de cut haalt. Waar veel anderen schrik krijgen van the big stage, omarmt Lev die juist.”

 

Website Lev Grinberg

 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Tijdens het Dutch Open kun je topgolf van het allerhoogste niveau zien in Nederland.
Kom naar Bernardus in Cromvoirt, bestel je tickets hier!

Lees meer over
Topgolf Dutch Open