Klimaatverandering zorgt ervoor dat het steeds droger wordt in Nederland en het is dus geen wonder dat het gras op veel golfbanen dor wordt en geel kleurt. Maar er is ook iets anders aan de hand. Steeds meer golfbanen stoppen met het sproeien van de fairways - of ze beregenen de fairways minimaal. Vandaar dat je nu op steeds meer golfbanen geelbruine fairways ziet.
Dat is de toekomst: dat steeds meer golfbanen de fairways met de seizoenen laten meekleuren. Zodra er weer wat regen valt worden de golfbanen snel groen, maar in droge tijden zullen de fairways en de rough geel zijn. Zoals hoofdgreenkeeper Herbert van Hout van de Helmondse Golfclub Overbrug het samenvatte: 'We moeten af van het idee dat gras groen is. Als het nat is, is het groen; als het droog is, is het geel.'
Het is een beleid dat buitenlandse linksbanen al heel lang hebben - dat fairways niet gesproeid worden en de greens en tees minimaal - en het wordt nu overgenomen door steeds meer andere banen. Daar zijn verschillende redenen voor.
Dat golfbanen meekleuren met de seizoenen, betekent niet dat de kwaliteit minder is. Ze zien er alleen anders uit: minder sappig gazongroen, meer gezond groen. De greens worden wel beregend maar niet meer dan noodzakelijk. Er ontstaan daardoor 50 tinten groen ...
De baan is wel tijdelijk harder en droger, speelt tijdelijk fast and firm, en dat vereist aanpassingen in course management. Aan de ene kant win je aan afstand omdat de bal verder rolt, aan de andere kant is een slag van een harde en droge fairway voor veel golfers een moeilijke opgave. Maar oefening baart kunst en dankzij die verre rol heb je vast minder slagen op de fairway nodig!