Go For Green

Gras is niet altijd groen

Klinkt logisch, als het veel regent is het gras groen, bij droogte is het bruingeel. Op golfbanen was dat lang anders; ze vormden groene oases ook al was er weken geen neerslag gevallen. Nu de banen duurzaam onderhouden worden, kleuren ze wél met de natuur mee. Voor sommige golfers zal dat wennen zijn, bruingele fairways.

Klimaatverandering zorgt ervoor dat het steeds droger wordt in Nederland en het is dus geen wonder dat het gras op veel golfbanen dor wordt en geel kleurt. Maar er is ook iets anders aan de hand. Steeds meer golfbanen stoppen met het sproeien van de fairways - of ze beregenen de fairways minimaal. Vandaar dat je nu op steeds meer golfbanen geelbruine fairways ziet. 

Dat is de toekomst: dat steeds meer golfbanen de fairways met de seizoenen laten meekleuren. Zodra er weer wat regen valt worden de golfbanen snel groen, maar in droge tijden zullen de fairways en de rough geel zijn. Zoals hoofdgreenkeeper Herbert van Hout van de Helmondse Golfclub Overbrug het samenvatte: 'We moeten af van het idee dat gras groen is. Als het nat is, is het groen; als het droog is, is het geel.'

Voordelen

Het is een beleid dat buitenlandse linksbanen al heel lang hebben - dat fairways niet gesproeid worden en de greens en tees minimaal - en het wordt nu overgenomen door steeds meer andere banen. Daar zijn verschillende redenen voor.

  • Er wordt bespaard op water. Op de meeste banen mag nu nog veel gesproeid worden, maar het waterverbruik zal in de toekomst aan banden gelegd worden.
  • Er wordt bespaard op elektriciteit die nodig is voor de beregeningsinstallatie.
  • De fairways hoeven in minder droge periodes minder vaak gemaaid te worden, wat veel brandstof en kosten bespaart.
  • Er mogen nauwelijks nog pesticiden gebruikt worden op golfbanen. Dat vraagt om een andere manier van onderhoud waarbij problemen worden voorkomen in plaats van bestreden. Onderdeel van dit duurzame beheer is om de fairways niet of minimaal te beregenen, want straatgras - een niet gewenste grassoort die vanzelf opduikt op fairways en greens en ziektegevoelig is - gedijt niet goed bij droogte. De ingezaaide, gewenste grassoorten overleven wel. 
  • Bij droogte moeten graswortels op zoek naar water en dat is alleen dieper in de grond te vinden. Gras met langere wortels is gezonder en kan beter tegen ziektes.
  • De engerlingenschade op golfbanen neemt af. (Engerlingen zelf vreten de ondergrondse delen van de grasplant aan en de beesten die op engerlingen jagen zorgen voor veel extra schade.)

Andere techniek en tactiek

Dat golfbanen meekleuren met de seizoenen, betekent niet dat de kwaliteit minder is. Ze zien er alleen anders uit: minder sappig gazongroen, meer gezond groen. De greens worden wel beregend maar niet meer dan noodzakelijk. Er ontstaan daardoor 50 tinten groen ...

De baan is wel tijdelijk harder en droger, speelt tijdelijk fast and firm, en dat vereist aanpassingen in course management. Aan de ene kant win je aan afstand omdat de bal verder rolt, aan de andere kant is een slag van een harde en droge fairway voor veel golfers een moeilijke opgave. Maar oefening baart kunst en dankzij die verre rol heb je vast minder slagen op de fairway nodig!