Topgolf

Deense golftweeling publiekstrekker in Dutch Open

Nicolai en Rasmus Højgaard spelen eind mei in het Dutch Open op Bernardus Golf. De Deense tweelingbroers zijn samen nu al goed voor vijf overwinningen op de DP World Tour en volgens golfkenners hebben ze alles in huis om de absolute wereldtop te halen.

Een tweeling die de internationale golftop bestormt, het is natuurlijk heel bijzonder. Nicolai en Rasmus Højgaard trekken in welk toernooi ze ook spelen dan ook veel bekijks. Dat zal in het Dutch Open niet anders zijn. Als eeneiige tweeling zijn er natuurlijk veel overeenkomsten tussen Nicolai en Rasmus, qua uiterlijk zijn ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden. “Als we voor het eerst in de slotronde van een toernooi samen in de laatste flight spelen, trekken we dezelfde kleding aan, dan worden de tv-commentatoren waarschijnlijk gek”, grapte Rasmus een tijdje terug. Naast al die gelijkenissen zijn er natuurlijk ook flink wat verschillen tussen de Deense broers die 21 jaar geleden ter wereld kwamen in Billund.

Wie is de oudste?

Nicolai en Rasmus Højgaard zijn, niet verwonderlijk voor een tweeling, geboren op dezelfde dag: 12 maart 2001. Maar er kon er maar één de eerste zijn en dat was Nicolai. “Ik ben een paar minuten ouder dan Rasmus.” Toen ze een jaar of vier waren speelden ze met een klein tasje met daarin drie clubs hun eerste holes op Golfclub Gyttegaard, vijf minuten van hun ouderlijk huis. Vader Ole speelt van handicap -1 en werd in 2018 en 2019 clubkampioen bij de senioren.

 

Wie was de succesvolste als amateur?

Dat is een lastige. Zeker is dat de broers al op jonge leeftijd heel goed waren en elkaar pushten beter en beter te worden. In het Deens NK t/m tien jaar werd Rasmus eerste en Nicolai tweede. In 2016 won Rasmus het Deens Amateur, twee jaar later werd Nicolai Europees kampioen bij ons op de Haagsche met een slag voorsprong op Viktor Hovland en Jerry Ji. Met John Axelsen als derde speler in het team werden de Højgaard-broers in 2018 wereldkampioen. Ze kozen er vervolgens niet voor om naar de VS te gaan om golf en studie te combineren maar maakten in 2019 de overstap naar de professionals. 

 

Wie is de beste bij de pro’s?

Qua overwinningen op de DP World Tour leidt Rasmus. Hij won ook al heel snel op het hoogste niveau. In december 2019 was hij de beste in het AfrAsia Bank Mauritius Open, pas het vijfde toernooi dat hij speelde op de DP World Tour. Met 18 jaar en 271 dagen werd Rasmus de op twee na jongste winnaar op het circuit. In 2020 won hij het UK Championship en vorig jaar was hij ook de sterkste in de Omega European Masters in Zwitserland. Nicolai moest wat langer wachten op overwinningen maar inmiddels staat de teller toch ook al op twee: Italiaans open in 2021 en afgelopen februari het Ras al Khaimah Championship.

 

Wie is de rijkste?

Ervan uitgaande dat de broers vergelijkbare sponsorcontracten hebben getekend bij Taylor Made en Adidas, is dat Nicolai. Hij speelde 157 toernooien op de DP World Tour en vergaarde € 1.795.806 prijzengeld. Rasmus speelde tot dusverre tien toernooien minder maar bij hem staat de teller toch ook al op € 1.530.112. 

 

Wie slaat het verst?

Hier is het verschil heel duidelijk. Nicolai is een spectaculaire longhitter. Dit seizoen gingen zijn drives gemiddeld 308 meter ver, in de categorie driving distance op de DP World Tour staat hij daarmee derde. Rasmus slaat de bal zeker niet kort, maar hij legt het met 292 meter wel flink af tegen zijn broer. “Ik geef het niet graag toe, maar ik zou graag net zo ver slaan als Nicolai”, aldus Rasmus. “Hij heeft meer power dan ik, slaat zijn ijzers ook heel hoog en dat is een groot voordeel.” Voor allebei de Højgaards valt nog veel winst te boeken in de accuratesse van de tee. In die categorie staan ze op plek 181 (Rasmus) en 189. 

 

Wie is hun coach?

Je zou verwachten dat de tweelingbroers dezelfde coach hebben maar dat is niet het geval. Nicolai werkt sinds drie jaar met Thomas Larsson, en Rasmus heeft al zes jaar Martin Kold als coach. Als je hun swings bestudeert zijn er ook duidelijk zichtbare verschillen. 

 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

 

 

Wie speelt als eerste in de Ryder Cup?

Volgend jaar wordt de Ryder Cup gespeeld op Marco Simone Golf & Country Club bij Rome. Na de ontluisterende nederlaag in 2021 op Whistling Straits heeft het Europese team behoefte aan vers bloed, een aantal jonge, gretige spelers die de Amerikanen weerstand kan bieden. Is de Højgaard-tweeling volgend jaar september al rijp voor een debuut in de Ryder Cup met alle spanning die erbij komt? Ian Poulter denkt van wel. “Ze moeten alleen nog wat constanter worden, maar Rasmus en Nicolai zullen samen met iemand als Viktor Hovland in de toekomst de ruggengraat vormen van het Europese team.” Thomas Bjorn, in 2018 Ryder Cup-captain, verwacht in de nabije toekomst ook heel mooie dingen van zijn jonge landgenoten. “Rasmus en Nicolai hebben de bereidheid om te leren, zijn harde werkers en ze blijven ondanks het succes met beide benen op de grond. Ze hebben alles in huis om heel vaak in de Ryder Cup te spelen.”

 

Wie eindigt het hoogst in het Dutch Open?

Daar valt natuurlijk geen zinnig woord over te zeggen. Wat wel een mooie primeur zou zijn: Rasmus en Nicolai zondag 29 mei op Bernardus Golf in de slotronde van het Dutch Open samen in de laatste flight en dan natuurlijk in identieke kleding. Dat wordt een helse klus voor de tv-commentatoren, want wie is wie? Maar voor het Dutch Open is het een prachtig scenario. 

Tijdens het Dutch Open kun je topgolf van het allerhoogste niveau zien in Nederland.
Kom naar Bernardus in Cromvoirt, bestel je tickets hier!

Lees meer over
Topgolf European Tour