Topgolf

Hoe Grant de mannen het nakijken gaf ...

Het kwam voor velen als een grote verrassing dat Linn Grant zondag de Scandinavian Mix op haar naam schreef. De golfster uit Zweden speelde de sterren van de hemel en werd de eerste vrouw die won op de (mannelijke) DP World Tour. Hoe kreeg ze dat voor elkaar?
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Grant eindigde met 24 onder par. Daarmee had ze na 72 holes maar liefst negen slagen voorsprong op nummers twee Henrik Stenson en Marc Warren. Het verschil met Gabriella Cowley, na Grant de beste vrouw, was zelfs 14 slagen.

De voormalig student van de Arizona State University maakte 26 birdies, één eagle en slechts vier bogeys. Dat duidt erop dat alle facetten van Grants spel dik in orde waren. Twee onderdelen sprongen eruit: haar drives en het korte spel.

Sterke punten van Grant

De Halmstad Golfclub speelde voor vrouwen 979 meter korter dan voor mannen. Van de tee was er dus een voordeel, maar het is nu eenmaal zo dat mannen verder slaan dan vrouwen. Grant sloeg haar drives vorige week gemiddeld 229 meter vanaf de tee. Darius van Driel, die knap vierde werd, staat niet bekend om zijn lengte en kwam tot een gemiddelde van 250 meter per drive. Ondanks het feit dat de 22-jarige Zweedse ‘maar’ 56 procent van de fairways raakte, was ze de beste vanaf de tee. Ze won gemiddeld 2,34 slagen per ronde met haar teeshots.

Met alleen afslagen win je geen wedstrijden, de rest was dan ook goed verzorgd bij Grant. Op de greens won ze bijna een slag en haar ijzers waren per ronde gemiddeld ruim een slag beter dan het veld. In vier rondes miste de Scandinavische 16 greens, 14 keer wist ze haar par te redden (87,5 procent). Alleen de Fransman Matthieu Pavon deed het (nog) beter door 18 van de 19 keer up and down te maken.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Inmiddels is Grant gestegen naar de 119de plaats op de wereldranglijst bij de vrouwen. Er is dus nog een lange weg te gaan, maar haar resultaten in 2022 liegen er niet om. Ze deed aan zes toernooien mee en ging drie keer met de beker naar huis. In haar andere drie optredens was een dertiende plaats haar minste resultaat. Ook voor de portemonnee was het een fijne week. Tot nu had ze dit seizoen 88.800 euro bij elkaar geslagen op de Ladies European Tour en zondag kreeg ze een cheque van bijna 320.000 euro.

Vrouwen tegen de mannen

Dit was pas de tweede editie van de Scandinavian Mix, het enige toernooi met spelers van de DP World Tour én de Ladies European Tour. Ondanks het feit dat deze opzet nieuw is, proberen vrouwen zich al langer te meten met mannen in golf. Zo wist Babe Zaharias zich in 1938 al te kwalificeren voor de Los Angeles Open. Zeven jaar daarna lukte dat opnieuw en haalde ze zelfs de cut. Later lukte dat nog twee keer. Tot op de dag van vandaag is zij nog altijd de enige vrouw die het weekend heeft gehaald op de PGA Tour.

Michelle Wie, die een recordaantal van acht keer meedeed in de VS, miste een keer op één slag de cut in het Sony Open van 2004. Ook Annika Sörenstam, samen met Stenson gastheer bij de Scandinavian Mix, Brittany Lincicome, Suzy Whaley en Shirley Spork deden ooit een poging. Vrouwen kunnen overigens in reguliere toernooien van de PGA Tour en DP World Tour alleen meedoen op uitnodiging.

 
Lees meer over
European Tour Topgolf