Advertorial

Is beginnen met half setje wel verstandig?

Over golfequipment valt genoeg te schrijven. In de rubriek ‘In de etalage’ besteden we aandacht aan wat er in de wereld van golfspullen te koop is, waardoor we hopelijk bij jou de keuzestress een beetje kunnen wegnemen.

Stel: je hebt geproefd van golf en de smaak is je heel goed bevallen. Je hebt eigenlijk de beslissing al genomen om deze delicatesse aan je eetpatroon toe te voegen, maar je vraagt je nog wel af: met welk bestek ga ik dit consumeren?

Golfset voor beginners

De aanschaf van eigen golfclubs is onherroepelijk een moment dat aanbreekt, want wanneer je regelmatiger gaat oefenen en spelen, kun je niet steeds maar stokken lenen. Niet de clubs waarmee je tijdens jouw eerste kennismakingsles hebt geslagen en ook niet de clubs van je vriend of vriendin. Snel breekt namelijk de dag aan waarop je met hem of haar gaat spelen en dan heb je een probleem. Maar koop je dan een hele set of eerst een 'halve'. Daarover verschillen uiteraard de meningen.

Eigen spulletjes

“De wens om je eigen spulletjes te hebben, die komt er”, zegt Maud Schaap van Jumbo Golf & Hockey. “De pro zal je misschien vertellen dat je beter eerst een half setje kunt kopen, maar eigenlijk maak je het jezelf daar alleen maar moeilijker mee. Je bent net begonnen en dan word je ook nog eens geacht om met minder clubs door die hele baan heen te gaan. Dat betekent ook wanneer je een bepaalde afstand moet slaan, je noodgedwongen aanpassingen aan je swing moet doen. Want als je alleen een ijzer 7 in je tas hebt en niet een 8, dan moet je die lager grippen om de afstand van een 8 te maken en je swing ook aanpassen om die als ijzer 6 te gebruiken. Bovendien ben je na een jaar wel klaar met die vijf clubs in de tas en is je set niet meer aan te vullen. Je kunt dus beter kiezen voor een eerste golfset met minimaal vijf ijzers, twee hybrides en een redelijke putter of een starterspakket met tien clubs.”

Over beginnerssets

Bij de goedkoopste beginnerssets moet je denken aan een instapmodel. Het voordeel van een instapmodel is dat ze laaggeprijsd zijn; het nadeel dat de clubs niet te ‘customizen’ zijn. Of in goed Nederlands: helemaal op maat te maken voor de golfer. Schaap: “Je kunt ze korter of langer maken afhankelijke van je lichaamslengte en er een ander gripje op zetten en dat is het. Bij een volgende set kun je er wel voor kiezen om verder te gaan wat aanpassingen betreft. Op het moment dat je een hogere swingsnelheid hebt ontwikkeld, kun je voor een set gaan die helemaal op jouw spel kan worden afgestemd.”

Voor wie geschikt?

Voor de beginner die gegrepen is door golf en het graag wil leren. “Met een beginnersset kun je gemiddeld zeker twee jaar vooruit, wanneer je regelmatig speelt en ook het doel hebt om beter te worden”, zegt Maud Schaap. “En als je maar vijf keer per jaar gaat spelen, kun je er nog langer mee doen. Kies vooral ook een goede tas bij je clubs. Die heeft een lange levensduur en geeft veel gemak.”

Black Diamond set voor beginners

Wat moeten we nog meer weten?

Tegenwoordig zijn ook de goedkopere sets van een behoorlijke kwaliteit. Waren de clubhoofden van deze sets jaren terug nog gemaakt van een legering van zink en staal, nu worden daar nog betere stalen clubhoofden voor gebruikt. Wat je ook meer ziet, is dat een set ijzers niet verder gaat dan een ijzer 5 en daarna - voor het maken van meters - de hybrides het ‘overnemen’. “Die zorgen voor een betere en makkelijker balvlucht, waardoor je eenvoudig meer lengte behaalt”, aldus Maud Schaap.

Prijscategorie: 250-800 euro

Clubs voor beginners zijn er in diverse prijsklassen. Maar laten we het toespitsen op (hele) golfsets voor beginners. Black Diamonds is een instapmodel waar je ongeveer 250 euro voor betaalt. Het merk Wilson Staff levert voor zo’n 50 euro meer een goede set voor beginners en wie meer geld aan een eerste set wil uitgeven, kan ook de aanschaf van Ben Ross (ca. 750 euro) of Cobra (800 euro) overwegen.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Jumbo Golf & Hockey, partner van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie.

 

Lees meer over
Equipment