Topgolf

Smith doet alles goed; Van Meijel geniet na

De 150ste editie van The Open werd gewonnen door Cameron Smith. Lars van Meijel geniet na zijn debuut en plek in de top-60 voorlopig nog even na.

Velen waren gisteren een beetje voorbarig, toen ze na de derde ronde een Europese tweestrijd tussen Victor Hovland en Rory McIlroy op de laatste dag voorspelden. De twee hadden weliswaar een voorsprong van vier slagen, maar in een major gebeuren wel gekkere dingen.
Zij hadden in elk geval buiten de waard met de naam Cameron Smith gerekend. Op de Australiër, die al een paar keer in een major dicht bij een titel was geweest, stond vandaag op de Old Course geen maat. In tegenstelling tot op de laatste dag van de Masters, eerder dit jaar, deed Smith nu alles goed.

Cameron Smioth wint The Open 2022

Handdoek

Twee birdies op de eerste negen waren nog niet zo imponerend, maar de vijf opeenvolgende birdies op weg terug naar het clubhuis brachten hem zelfs voorbij McIlroy. Hovland had in die fase al de handdoek gegooid. De Noor had een slechte dag en eindigde uiteindelijk na een ronde in 74 slagen (+4) op een gedeelde vierde plaats, net als Tommie Fleetwood. De Noord-Ier maakte weliswaar geen fouten, maar scoorde te weinig. Een ronde 70 voelde vandaag met gunstige omstandigheden (geen wind) als een ronde boven par. 

Record

Het lukte McIlroy niet om de birdies te vinden op de holes waar hij ze nodig had. De Amerikaan Young sprong met een eagle op de laatste hole nog naar de tweede plaats, die McIlroy zelfs niet was gegund omdat hij op 18 geen birdie maakte. Met de laatste birdie op 18 tekende Smith voor de winnende score van -20.
Dat was ook een nieuw record. Smith nam het record op St. Andrews in The Open over van niemand minder dan Tiger Woods (-19) uit 2000.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

 

Van Meijel

Van Meijel zal nog wel even nagenieten van zijn debuut in een major en The Open. Hij vandaag begon met een par op de openingshole en maakte bogey op hole 2. Na pars op 3 en 4 dook de Brabander onder par met een prachtige eagle op de 5de hole. “Ik sloeg mijn tweede slag met een ijzer-4 op een meter of vijf van de hole maakte de putt, dat was lekker.” Op hole 8 volgde een nieuwe birdie, nu na een putt van een meter of zes.
Op de tweede negen van de Old Course maakte Van Meijel birdies op 14 en 16 en bogeys op 13 en de 17de, de beruchte Road Hole waarop hij deze week een par en drie bogeys moest noteren. De 28-jarige golfer besloot zijn eerste major in stijl. Op de korte par-4 18de van 325 meter eindigde zijn afslag net voor de Valley of Sin. Van Meijel: “Met mijn tweede slag deed ik bijna een Roccaatje (de Italiaan Costantino Rocca holede zijn tweede slag in de laatste ronde van The Open in 1995 op spectaculaire wijze uit, red), maar helaas lipte mijn putt voor eagle net uit.”

Trots

De korte putt voor birdie verdween wel in de hole voor een ronde 69, zijn beste van de week. Met een totaal van -4 stijgt Van Meijel op het leaderboard naar een plek in de top-60, een fraaie prestatie in de eerste major van zijn loopbaan. Van Meijel keek dan ook met een heel goed gevoel terug op het 150ste Open Championship. “Ook vanochtend toen ik op de eerste hole afsloeg stond het al vol met mensen. De sfeer was echt fantastisch, jammer dat het toernooi voorbij is.”
Was dit het hoogtepunt in zijn carrière? “Ja. Ik ben trots op de manier waarop ik me staande heb weten te houden in dit veld. De putt op hole 18 die ik vrijdag moest holen om de cut te halen betekende veel. En in het weekend heb ik ook heel solide gespeeld. Voor mijn gevoel was mijn spel niet eens megagoed, maar ik heb heel gedisciplineerd gespeeld en gevochten voor iedere slag.”

Wennen

Van Meijel was ook blij met de samenwerking met Inder (Van Weerelt, gelegenheidscaddie en coach). “Dat ging heel erg goed. Inder snapt het spel, samen hebben we in de baan de juiste keuzes gemaakt. Inder heeft me ook een week van heel nabij kunnen zien spelen, dat geeft hem inzicht waar we aan moeten werken om vooruitgang te boeken.”
Van Meijel speelt volgende week in Duitsland op de Challenge Tour, het circuit waar doorgaans weinig publiek op af komt. “Dat wordt wel even wennen na de geweldige sfeer op de Old Course, maar ik ga er na deze week met een heel erg goed gevoel naar toe.”


Lees meer over
Topgolf The Open