Zaterdag en zondag doen vader en zoon Woods voor het derde achtereenvolgende jaar mee aan het PNC Championship, het ouderkind-toernooi op de Ritz-Carlton Golf Club in Orlando, Florida. In het eerste jaar werd Teams Woods zevende, op vijf slagen afstand van Justin Thomas en vader Mike. Vorig jaar eindigde Woods & Woods net achter de winnaars John Daly en John Patrick Daly II (19 jaar).
Wat in beide edities opviel, was dat Charlie al behoorlijk wat ‘maniertjes’ van zijn vader had overgenomen. De twirl (achteloos de club in de hand laten draaien na een goed shot), de routine voor een slag en het loopje met een club in de hand bijvoorbeeld.
Op je vader lijken en zijn gedrag (onbewust) kopiëren, dat is op zich niet opmerkelijk. De oorzaak ligt volgens veel psychologen in de wetenschap dat ‘we’ een groot deel van ons leven (wel 90%) op een onbewust niveau functioneren. Dat maakt onze interacties onbewust, waardoor mensen zich al op jonge leeftijd gedragen als de mensen die veel in hun buurt zijn. Ouders dus. Je zou kunnen zeggen dat hun hersenen worden geprogrammeerd voor bepaalde gedragingen en handelingen.
“Wat ik bij een observatie interessant vind, is de vraag of het kind helemaal uit vrije wil de keuzes maakt of dat het toch op een bepaalde manier door een vader, die ook als coach betrokken is, wordt opgelegd. Komt het uit hemzelf en is hij heel eager om te doen wat papa de golflegende doet? Of is het zijn vader die hem probeert te laten doen hoe hij het zelf deed”
Dat die scheidslijn dun is, vindt Neve allesbehalve vreemd. “Dat je een passie overneemt van een van je ouders, is redelijk logisch, als je in de omgeving van je ouders opgroeit.” Over hoe dat bij de familie Woods is gegaan en in hoeverre Charlie als 13-jarige die eigenheid al behoorlijk heeft ontwikkeld, kan de kinderpsycholoog op afstand uiteraard niet oordelen.
“Maar er zijn voorbeelden genoeg van ouders en kinderen in topsport en het is lang niet altijd goed gegaan. Het gevaar is dat ouders te veel druk op het kind zetten, ze hard willen maken, soms in de drang om van hun kind een nog betere versie van zichzelf te maken.” Dat is volgens Neve niet de methode die voor het kind het beste is. “Je moet het kind altijd vooropstellen. Daarom is het in haar ogen ook goed wanneer er een andere coach bij betrokken is. In de pubertijd, de adolescentie, is het al helemaal van belang, omdat kinderen dan veel meer een eigen mening krijgen, een grote mond opzetten en ze de strijd aangaan met ouders. Dat kan voor lastige momenten zorgen als je ouder coach en of trainer is.”
Neve adviseert in een ouder/coach-kind-relatie het maken van duidelijke afspraken. “Wanneer je - in dit geval - wel en niet over golf praat, wanneer je de coach bent en wanneer je de vader. Dat moet voor het kind heel duidelijk zijn en dan nog zal het nog weleens voorkomen dat je over die grens gaat. Daarom is het belangrijk om goed in gesprek te blijven. Het kind moet er altijd oké mee blijven en de ruimte voelen te mogen zeggen als dat niet zo is.”
Tiger Woods gaf in juli 2021 aan dat hij zijn zoon niet coacht omdat hij geen druk op hem wil leggen. Hij is zich wel bewust van de gevoeligheid die de situatie met zich meebrengt. “Ik wil niet dat hij in die val trapt”, zei Tiger destijds. Ook Woods had al op jonge leeftijd een golfleraar, nadat vader Earl de eerste jaren als coach en trainer voor zijn rekening had genomen. Maar coach in naam of niet, als icoon en vader zit Tiger natuurlijk hoe dan ook heel dicht op de carrière van zijn zoon. In interviews liet Tiger doorschemeren dat hij zich nadrukkelijk bemoeit met de golfer Charlie, zoals Earl zich vroeger bekommerde om de golfer Tiger.
De twee brengen samen uren per week door op de golfbaan en op mentaal vlak laat Tiger zich in de buurt van zijn zoon ook gelden. Daarover zei Tiger enkele weken terug voor de camera van NBC: “Als ik in zijn hoofd kan kruipen, betekent dat ook dat iemand anders ook in zijn hoofd kan gaan zitten. Het moet naar een punt toe waarbij ik niet meer in zijn hoofd kan zitten en iemand anders evenmin.” Die mindgames heeft Woods weer van zijn vader gekopieerd. "Dat is wat mijn vader geloofde. Je moet bereid zijn om dat te pikken.”
Tiger en Charlie Woods in 2020 tijdens het PNC Championship.
Wat de resultaten van Charlie op de golfbaan betreft: hij is in de Verenigde Staten nog lang niet de beste in zijn leeftijdsklasse. Waar Tiger op 13-jarige leeftijd al ver boven zijn leeftijdsgenoten uitstak, behoorde Charlie vorig jaar niet eens tot de beste 100 golfers van zijn leeftijd in de staat Florida.
In zijn laatste officiële toernooi vorige maand, het Notah Begay III Junior Golf National Championship, maakte Charlie 72, 69, en 71 en werd hij elfde in een veld met 33 golfers. Met vader Tiger aan de tas. Hij maakt onmiskenbaar vorderingen. Na dat toernooi sprak de vader, niet de coach. “Ik wil gewoon dat hij geniet van wat hij doet. Ik steun hem welke richting hij ook kiest en wil hem die mogelijkheid bieden. Als ouder is het onze taak en verantwoordelijkheid om mogelijkheden te creëren en steun te bieden. Het is leuk dat hij een passie heeft voor iets waarvan ik zo genoten heb.”
Charlie heeft nog heel wat jaren voor zich om echt goed te worden. Maar zijn swing – die meer zou lijken op die van Rory McIlroy dan op de swing van vader Tiger in zijn beste dagen – wordt nu al bewierookt. "Kopieer mijn swing niet, kopieer die van Rory", zou Tiger zijn zoon ooit hebben ingefluisterd. Met als argument: “Heb je Rory ooit uit balans gezien bij een slag? Nee. Nooit.” Of Charlie, net als vader, voor zijn 22ste een major wint? Je kunt er op gokken en wanneer je gelijk krijgt, wordt je inleg 1.500 keer uitbetaald…