Topgolf

First timers #8: majordebuut Besseling in US Open

Het einde van het jaar nadert, dus wordt het tijd om terug te blikken. In ‘First timers’ spreken we met topgolfers die in 2022 iets voor het eerst gepresteerd of meegemaakt hebben. Wil Besseling maakte zijn debuut in een major op het US Open en speelde op zaterdag met een publiekslieveling.

Wat vond je ervan dat je aan een major mocht meedoen?
"Dat was heel gaaf. Ik kwalificeerde mij in Hamburg en die week heeft mij een hoop gebracht. Ik werd tweede en had kans om te winnen. Dat is uiteindelijk waarvoor je elke week meespeelt. Het was het laatste toernooi waarbij we ons konden kwalificeren voor het US Open. De andere drie toernooien had ik niet goed gespeeld, dus ik had dit echt nodig. Toen mocht ik plots naar Amerika."

Hoe was de aanloop naar het toernooi? Was het zo groots als je verwacht had?
"Vanaf dat ik aankwam tot het laatste moment was het een grote happening. De Amerikaanse sportfans komen echt op het evenement af. Er was een onwijs goede sfeer, de baan was geweldig en alle topspelers waren aanwezig. Dat maakt het toernooi helemaal compleet."

Is het heel anders dan op de DP World Tour?
"Het is vele malen groter. Ook zijn er veel meer fans dan bij de toernooien die ik normaal gesproken speel. Bij de oefenrondes al. Die mensen kopen een kaartje voor de hele week, denk ik. Dat maakt het wel heel bijzonder."

Je speelde ook nog eens goed. Was je al tevreden met het feit dat je de cut haalde?
"Als je daar bent en je mag na twee dagen weer naar huis dan is het een mooie week, maar ook weer niet. Ik kom voor resultaat, dus dat is goed gelukt. Ik was op de greens echter niet fantastisch die week. Van tee tot green wel, dat heeft mij het weekend opgeleverd. Vier dagen mogen spelen was heel mooi."

Ik denk dat het de mooiste slechtste score van mijn carrière was

Op vrijdagavond worden dan de starttijden voor zaterdag bekend. Toen zag je dat je met Jordan Spieth speelde. Wat dacht je toen?
"Dat was supercool. Ik kwam daar ook voor ervaringen, om te groeien en beter te worden. Om stappen te maken helpt het om met zulke jongens ingedeeld te worden. Ik was er dus heel blij mee. Ik speel niet vaak met zoveel mensen om mij heen, dus daar leerde ik van. Het is maanden geleden, maar het voelt als veel langer. Het was echt een mega ervaring, ook al maakte ik de slechtste score van de week. Ik denk dat het de mooiste slechtste score van mijn carrière was."

Kende je Jordan Spieth al een beetje?
"Ik had hem nog nooit ontmoet. Toevallig hadden we zijn caddie gesproken tijdens een van de oefendagen. Hij zag mijn sponsor Tetherow op mijn pet staan. Dat resort ligt in Amerika en zijn broer was daar een aantal keer geweest. Het ijs was al een beetje gebroken, dat was hartstikke leuk. Jordan was heel ontspannen. Die jongen kan toevallig heel goed golfen, hij heeft een geweldige carrière, maar het is gewoon een relaxte gast. Ik heb er zelf ook heel erg van kunnen genieten. Daar ben ik heel blij mee, ondanks het feit dat ik niet goed speelde. Zulke momenten maak je niet vaak mee."

Waar had je het over met Spieth?
"Hij is net vader geworden en ik ben al wat langer vader. En hij vertelde wat zijn plannen waren voor de toernooien na het US Open. Over dat soort dingen."

Hij staat bekend als een van de beste putters ter wereld. Kon je dat ook echt zien?
"Jazeker. Het speelde moeilijk, want het waaide hard en de greens waren lastig. Rondom en op de green was hij heel goed. Van de tee en naar de vlag was het niet uitmuntend, maar hij maakte er wel een goede score van. Dat is uiteindelijk wat opvalt."

Hoe waren de aanmoedigingen van de fans?
"Hij werd 18 holes aangemoedigd natuurlijk. De toeschouwers zijn echt sportfanaten, dus die raken ook geïnteresseerd in zijn flightgenoten. Supercool dat ze dan ook dingen tegen mij zeggen."

Je eindigde als 56ste. Hoe keek je direct na de laatste ronde terug?
"Positief. Het was mijn eerste US Open en eerste major. Je kunt zeggen dat je gewoon moet golfen, maar het brengt een hoop dingen met zich mee. Ik was heel blij dat ik vier dagen kon spelen en dat ik een hoop geleerd heb. Als er nu veel mensen zijn bij toernooien ben ik daaraan gewend. Alle ervaringen gaan mee in het rugzakje."

Ben je zondagavond met je caddie Martijn nog in een typisch Amerikaans restaurant geweest?
"Nee, we waren vrij snel op het vliegveld. Daar zagen we Matthew Fitzpatrick winnen en toen zijn we teruggevlogen naar Nederland. We landden maandag en dinsdagochtend vloog ik naar München."

Daarna heb je veel cuts gehaald, maar geen topnoteringen behaald. Hoe kwam dat?
"Daar baal ik zelf ook van en het knaagt aan me. Ik had het seizoen graag afgesloten in Dubai. Ik eindig als 74ste en dat is hartstikke mooi, maar ik heb de laatste tijd veel laten liggen. Een van de redenen was dat mijn coach Jerome Theunis net na de zomerbreak wegviel met een hernia. Hij moest geopereerd worden en heeft twee maanden eruit gelegen. Ik zie hem vaak op toernooien en in Nederland. Het hele proces van praten met mijn coach en het technische aspect vielen weg. Ik heb wel onwijs veel gehad aan mijn caddie Martijn. Daar wil ik hem heel erg voor danken. Hij streeft ook naar het beste en dat hebben we de laatste maanden niet voor elkaar gekregen, maar dat hoort ook bij topsport."

Wil Besseling Martijn van Oosterhout

Ook dit seizoen spelen er weer vier Nederlanders op de DP World Tour. Volgde je het op de voet toen het spannend was voor Daan Huizing en Darius van Driel?
"Absoluut. Het is alleen maar goed dat we met z'n allen op dit niveau blijven. Ik had gehoopt dat Lars van Meijel en Dario Antonisse nog iets konden doen tijdens Final Stage van Qualifying School, maar helaas. Volgens mij heeft Joost Luiten ook het plezier weer terug. Hij is goed aan het spelen, dat is mooi om te zien. We zijn nu met vier op de DP World Tour, maar hoe meer hoe beter."

Wat wil je volgend jaar voor het eerst presteren of meemaken?
"Ik zou heel graag willen winnen op de DP World Tour. Dat blijft het doel bovenaan mijn lijstje."

Beluister hieronder de podcast Podje Golf met Wil Besseling:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf US Open European Tour