Nieuws

Najaarscompetitie: "Combinatie van presteren en gezelligheid"

Speel jij mee met de NGF Najaarscompetitie? Het is de ideale gelegenheid om samen met je vrienden en/of vriendinnen wedstrijden te spelen. Elke golfer met minimaal handicap 45 mag meedoen en een team kan een mix zijn van vrouwen, mannen en golfers met een lage en hoge handicap.

De Najaarscompetitie is geschikt voor golfers van bijna elk niveau. Iedereen met handicap 45 of lager mag meedoen. Ervaren deelnemer Luc ter Heide van Golfclub Martensplek kijkt ernaar uit. “Het is een combinatie van presteren en gezelligheid met elkaar. Ik vind het heel leuk dat je de mogelijkheid hebt om in gemengde teams te spelen.”

Leermoment voor beginners

Bij de Haarlemmermeersche Golfclub wordt de Najaarscompetitie gebruikt als leermoment voor nieuwe leden die nog nooit competitie hebben gespeeld. Afgelopen seizoen mocht Louise Rosingh als aspirant-lid meedoen. “Ik werd ingedeeld met onbekenden, maar het was heel gezellig. Ik voelde mij bevoorrecht dat ik mee mocht spelen. En als kers op de taart haalden we de finale om het landskampioenschap.” De beste tien poulewinnaars plaatsen zich namelijk voor de grote finale.

Je kunt kiezen voor de woensdag of zondag. Op woensdag speel je negen holes greensome stableford en negen holes individueel stableford. Op zondag is de spelvorm 18 holes individueel stableford. Op zondag bestaan de flights steeds uit vier spelers van vier verschillende teams.

Mix van leeftijden en niveaus

Ter Heide (70) geniet ervan dat alle leeftijden en niveaus vertegenwoordigd zijn per poule. “Je komt ook jongere mensen tegen en je speelt samen met lage handicappers. We hebben het ervaren als heel sportief en gezellig. Maar het is niet zomaar een flauwekul-spelletje.” Voor de 56-jarige Rosingh was alles nieuw. “Het is eigenlijk een soort generale repetitie voor de Voorjaarscompetitie. Voor mij waren de regels bijvoorbeeld best lastig de eerste keer. Gelukkig hadden we ervaren medespelers, waardoor het allemaal heel soepel verliep.”

Als iemand op een dag loopt te krukken, vinden we dat allemaal vervelend

“Ik zou iedereen aanraden om mee te doen”, zegt Ter Heide. “Je ziet soms dat mensen met een hoge handicap drempelvrees hebben om een wedstrijd te spelen en dan is de Najaarscompetitie bij uitstek de gelegenheid om dat wel te doen. We hebben bewondering en waardering voor elkaar. Als iemand op een dag loopt te krukken, vinden we dat allemaal vervelend. Maar zo’n dag hebben we allemaal wel een keer.”

Vier verschillende banen

Rosingh ging de uitdaging niet uit de weg, maar vindt het spelen van wedstrijden iedere keer weer spannend. “Ik wil het altijd goed doen, dus die spanning zit mij dan een beetje in de weg. Toch maakt dat het ook weer mooi. En de afwisseling van banen is goed voor je spel.” In de Najaarscompetitie speel je iedere week op een andere golfbaan. In tegenstelling tot de Voorjaarscompetitie speel je ook op je eigen baan.

De speeldagen op zondag zijn 9, 16 en 23 en 30 oktober 2022. De speeldagen op woensdag zijn 5, 12, 19 en 26 oktober 2022. De Woensdag Afdeling speelt de finale op de Keppelse Golfclub op woensdag 2 november. Golfclub Anderstein organiseert op zondag 6 november de finaledag van de Zondag Afdeling.

Lees meer over
Wedstrijden