Column

Het wachten is bijna voorbij

Daan Slooter, toernooidirecteur van het Dutch Open, is ook dit jaar aanwezig bij de Masters. Op Augusta National Golf Club genoot hij van de inmiddels traditionele Par-3-Contest met de ene topper na de andere.

Na de eerste indrukwekkende dag is woensdag er één om een beetje stoom af te blazen. Ze noemen het de 'Par-3 Contest’. Jong en oud dartelen over de negen holes par-3-baan, die links van de tiende afslag ligt. Gebouwd in 1958 en voor het eerst gebruikt tijdens de Masters’ week in 1960; de 940 meter lange baan is nu de place-to-be op woensdagmiddag. De huidige spelers en oud-kampioenen gaan met vier stokjes in een klein tasje de baan in met als caddie hun vrouw, vriendin, dochter, zoon, vader, moeder of een vriend die het verdient. Natuurlijk gehuld in de witte overalls die de caddies op Augusta National altijd moeten dragen, ook tijdens de Masters. Maar het zijn vooral de kleine kinderen, kroost vanaf een jaar oud, die het tot een (familie)feest maken.

Hoewel hij zijn twee flightgenoten op de grote baan nu tien van de tien keer verslaat, hier was hij het jongetje in de snoepwinkel

Volwaardige entertainers

Na een weersonderbreking liep ik de par-3-baan op en de eerste groepen waren net gestart. Ik trof op de eerste afslag Ian Woosnam, Sandy Lyle en Robert (Bob) McIntyre aan. Omdat de meeste toeschouwers naar hun auto gevlucht waren tijdens de storm en nog niet waren teruggekomen, kon ik rustig met de heren meelopen en bij elke tee en green rij één of twee bezetten. Twee oud-winnaars van het groene jasje, Woosnam ’91 en Lyle ’88, en een jong linkshandig Schots broekie, McIntyre. De jonge Bob werd vorig jaar twaalfde in de Masters en verdiende daarmee een startbewijs voor dit jaar, een heel knappe prestatie en hoewel hij zijn twee flightgenoten op de grote baan nu tien van de tien keer verslaat, hier was hij het jongetje in de snoepwinkel die zijn ogen uitkeek. Allereerst omdat Welshman Woosnam de beste score maakte van de drie en prachtig ballen sloeg. Maar hij genoot vooral van hun aanwezigheid en de verhalen die ze deelden met hem en het publiek. Het waren volwaardige entertainers met Woosie voorop. Het respect was enorm en terecht want wat Lyle en Woosnam (die samen met Ballesteros, Faldo en Langer de grote vijf in Europa waren in de jaren ’80 en ’90) bereikt hebben, is voor McIntyre nog een stoute jongensdroom.

Legendes

In het veld bij de par-3 ook weer Gary Player die niet stuk te krijgen is. Hij speelde met Tom Watson en Ray Floyd. De grote Jack Nicklaus liet deze keer het golfen aan zich voorbijgaan. Maar morgenochtend om 7.40 uur lokale tijd is Jack te aanschouwen op de eerste tee van de grote baan. Dan slaan hij, Player en Watson de ceremoniële eerste afslagen als startsein van de Masters 2022. Want ja, het wachten is nu bijna voorbij. Het gaat beginnen. Maar wie gaat er winnen? Niemand heeft een idee, want er wordt alleen maar over Tiger Woods gesproken. De gekte is weer losgebarsten. Kan hij dan echt winnen? Nou, nee niet echt natuurlijk. Hoewel, het is Tiger Woods en dan durf je niet je huis er op te zetten dat hij niet wint. Laten we zeggen dat als hij wint, dan is hij de beste golfer allertijden en zijn de andere golfers hier niet zo goed als ze zelf denken.

Bovendien is hij niet bang om te winnen en dat is een geweldige kwaliteit op zondagmiddag als het echt om de knikkers gaat.

Kanshebbers

Mijn gevoel zegt al de hele week dat Brooks Koepka gaat winnen. Ik zag hem een paar holes spelen gisteren en werd toen extra gesterkt in mijn gevoel. Bovendien is hij niet bang om te winnen en dat is een geweldige kwaliteit op zondagmiddag op de tweede negen als het echt om de knikkers gaat. Daarnaast kan ik tien spelers noemen voor wie ik makkelijk hun kans op de titel kan onderbouwen. Velen zeggen Cameron Smith, Jon Rahm, Scottie Scheffler of Viktor Hofland. Andere sentimentele namen zijn Jordan Spieth, Adam Scott of Dustin Johnson, alle drie oud-winnaars. Outsiders zijn Matthew Fitzpatrick, Shane Lowry en Sam Burns. Het is koffiedik kijken zeker met de weersvoorspelling en de zachtere baan door de hoeveelheid regen die gisteren en maandag gevallen is. Het wordt de komende dagen een stuk frisser en er komt een stevige wind. Totaal andere omstandigheden dan de voorgaande dagen, dus ervaring zou wel eens de doorslag kunnen geven.

Belgische grond

Wie ook in de gaten gehouden moet worden, is Thomas Pieters. Gisteren heb ik hem voor Ziggo Sport geïnterviewd en hij geniet er duidelijk van dat hij, na een aantal jaren afwezigheid, weer aan dit fantastische toernooi mee mag doen. Hij omschreef de jaren thuis voor de buis als @&%! Het klinkt als het woord dat valt aan het einde van de tweede ronde... Zoveel pijn en woede moeten toch om te zetten zijn naar succes deze week en misschien wel een triomf voor de Lage Landen in Augusta. De cirkel zou mooi rond zijn, want de legendarische Bobby Jones kocht de grond voor deze droombaan van een Belgische familie, de familie Berckman. Je gaat er zeker en vast de komende dagen goed voor zitten. Vier dagen live is de Masters te volgen op Ziggo Sport Golf. De strijd om het groene jasje gaat beginnen. Veel plezier!

Daan Slooter

Toernooidirecteur van het Dutch Open. Is voor de 8e keer aanwezig bij The Masters.

Lees meer over
Column Masters Topgolf Toernooien