Topgolf

Wie speelt waar? Week 13

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

1 – 4 PGA Tour, Valero Texas Open, TPC San Antonio, San Antonio, Texas. Prijzengeld: $7.700.000 Leaderboard

1 – 4 Majors, ANA Inspiration, Mission Hills Country Club, Rancho Mirage, Californië. Prijzengeld: $3.100.000 Leaderboard

1 – 4 Korn Ferry Tour, Emerald Coast Classic, Sandestin Resort, Raven Golf Club, Destin, Florida. Prijzengeld: $600.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

1 – 4 PGA Tour, Valero Texas Open, TPC San Antonio, San Antonio, Texas. Prijzengeld: $7.700.000

Zoals inmiddels een beetje vaste prik is, spendeert de PGA Tour de week voor de Masters in Texas. In de ‘Lone Star State’ won Billy Horschel afgelopen weekend het WK Matchplay en wordt deze week om de zwarte cowboylaarzen gestreden in het Valero Texas Open. Dit is het op twee na oudste toernooi van de PGA Tour en ook bijzonder, elke editie werd gehouden in San Antonio. Sinds het door Greg Norman (met hulp van Sergio Garcia) ontworpen TPC San Antonio in 2010 werd geopend, is de Oaks Course thuisbasis van het toernooi.

Laatste kans voor Fowler

Voor de een geldt het Valero Texas Open als laatste voorbereiding voor Augusta, voor de ander (by far de grootste groep) is het de laatste strohalm om de lange trip naar Georgia te mogen maken. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor Rickie Fowler. De voormalig nummer 4 van de wereld is afgezakt naar plek 94 en lijkt de Masters na tien jaar weer eens te moeten gaan missen. Sterker nog, sinds het Brits Open van 2010 was hij in elk major van de partij. Nadat zijn coach Butch Harmon in 2019 stopte met het coachen van tourspelers, presteert Fowler op sportief vlak weinig meer waardoor ook deze fraaie statistiek nu aan een zijden draadje hangt. Alleen een overwinning kan hem nog een uitnodiging voor volgende week opleveren.

Tóch geen 'DJ'

Vlak voor de deadline op vrijdag kreeg de organisatie in Texas plots mooi nieuws. Dustin Johnson verloor zijn laatste groepswedstrijd op het WK Matchplay en had besloten toch maar te spelen, één week voor het verdedigen van zijn titel op Augusta. Totdat ’s werelds beste golfer zich op maandagavond toch weer terugtrok, zonder daar direct een reden voor te geven. Net als de meeste wereldtoppers pakt hij dus rust. Enkele gerenommeerde namen die wel spelen: Jordan Spieth, Tony Finau, Bernd Wiesberger, Danny Willett, Henrik Stenson, Hideki Matsuyama en Phil Mickelson.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 22:00-01:00, za en zo 19:00-00:00

Leaderboard

1 – 4 Majors, ANA Inspiration, Mission Hills Country Club, Rancho Mirage, Californië. Prijzengeld: $3.100.000

Wie maakt op zondag de duik in Poppie’s Pond? Dat is altijd dé grote vraag in de week van de ANA Inspiration. Deze grote eer zal dit jaar in ieder geval niet voor Anne van Dam zijn, zij is er deze jubileumeditie (50ste uitgave) niet bij. Vanaf de spreekwoordelijke zijkant zal de Nederlandse vermoedelijk beste vriendin Sophia Popov toejuichen. De Duitse won vorig jaar op sprookjesachtige wijze het Brits Open, maar stond vervolgens lijnrecht tegenover de LPGA en haar protocollen. Ze mocht niet meespelen in de ANA Inspiration, iets waar dit jaar gelukkig verandering in komt.

Alle toppers aanwezig

Aan wereldtoppers is er deze week logischerwijs geen gebrek op de Mission Hills Country Club. De meeste speelsters uit het 119-koppige veld hebben na de Kia Classic met de auto de trip gemaakt, door de bergen van Californië naar Palm Springs. Jin Young Ko, Nelly Korda, Sei Young Kim, Danielle Kang, Brooke Henderson, Lexi Thompson… ze zijn er allemaal bij. Dat geldt uiteraard ook voor de Zuid-Koreaanse Mirim Lee, die zichzelf vorig jaar met twee late chip-ins in de play-off speelde en deze vervolgens meteen wist te beslissen.

Leaderboard

Wanneer start welke tour?

De rest van de Nederlandse topgolfers moet nog even wachten op de start van het seizoen. Maar voor je het weet vliegt en rolt de bal ook weer op de Challenge Tour, Pro Golf Tour en de andere circuits.

• Challenge Tour: 22 april, Limpopo Championship
• Ladies European Tour: 13 mei, South African Open
• Pro Golf Tour: 13 april, Egyptian Classic
• LET Access: 3 juni, Czech Ladies Challenge

Datums belangrijkste toernooien

Laten we hopen dat we dit jaar ook weer toernooien mét enthousiast en uitbundig publiek zien op de vijf continenten. Wat zijn de datums die je alvast in je agenda moet zetten?

• The Masters: 8-11 april
• Big Green Egg Dutch Ladies Open: 30 juni tot 3 juli
• The Open: 15-18 juli
• Olympische Spelen mannen: 29 juli tot 1 augustus
• Olympische Spelen vrouwen: 4-7 augustus
• B-NL Challenge Trophy: 26-29 augustus
• Solheim Cup: 4-6 september
• KLM Open: 16-19 september
• Ryder Cup: 24-26 september