Topgolf

Beetje balen van paar dure foutjes

Joost Luiten en Darius van Driel liepen vandaag in de Savannah Classic tegen net iets te dure foutjes aan om morgen echt mee te kunnen doen om de overwinning.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Met vijf Nederlanders die de cut hadden gehaald, waren de verwachtingen voor vandaag toch wel hooggespannen. Zeker met Joost Luiten en Darius van Driel al in de top-10. Maar het werd helaas geen dag waarop de oranje vlag in top werd gehesen.
Op de Karen Country Club begon Luiten zijn ronde met een bogey en leverde Van Driel met een 8 op zijn derde hole maar liefst vier slagen in. Daarmee leek de toon toch wel een beetje gezet. Van Driel over die vermaledijde hole: 'Ik sloeg mijn tweede bal tegen een boom rechts van de green. Toen ketste die tegen het out of bounds-hek aan. Ik besloot de bal te spelen maar kon niet echt een swing maken. Toen ging de bal alsnog out of bounds. De lokale referee zei dat ik dichter bij de oorspronkelijke plek moest droppen dus bij mijn vierde slag had ik nog steeds last van het hek. Maar ik wist niet dat de regels zijn aangepast en je tegenwoordig binnen een clublengte mag droppen. Mijn fout dat ik dat niet wist natuurlijk. Een dure hole zo.'

Achtervolging

De twee landgenoten waren daardoor vrij snel veroordeeld tot een flinke achtervolging op veel spelers, die wel rap een aantal birdies op de scorekaart bijschreven. Luiten ging als een jojo door de baan. Soms leek een opleving hem weer in de buurt van de leiders te krijgen, maar dan volgde al snel een domper.
Van Driel vocht na die desastreuze derde hole snel en heel goed terug met een birdie en een eagle op de drie volgende holes. Daarmee repareerde hij wel een groot deel van de schade maar raakte toch verder achterop. Hoezeer de Leidschendammer ook - en met succes -verdere uitglijders probeerde te voorkomen.

Uitsmijter

Ook Luiten had aan het einde nog wel een positieve uitsmijter in petto, waardoor hij zijn ronde op -1 afrondde. Hij gaf daarmee wel dertien plaatsen toe op zijn startpostitie vandaag. Van Driel leverde dus in maar zal zichzelf wellicht nog niet helemaal kansloos achten morgen met vijf slagen achterstand op de leider. Daarbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat heel veel spelers zich morgen in een soortgelijke positie bevinden. Een evenaring van zijn eigen baanrecord (62), dat Van Driel gisteren vestigde, zou hem misschien nog wel in de buurt van een zege kunnen brengen. Van Driel: 'Zeg nooit nooit. Ik zal diep moeten gaan maar ik doe mijn best.'

Wisselvallig

Ook de andere Nederlanders etaleerden een in golf een heel herkenbare vorm van wisselvalligheid. Wil Besseling had na twaalf holes ook al het een en ander meegemaakt, maar stond toen wel op -3 voor de dag. Dat werd uiteindelijk ‘slechts’ -1. Met -7 voor het toernooi staat hij nog net in de top-50.
Lars van Meijel was vandaag evenmin een toonbeeld van een steady golfer. Hij leverde met 72 slagen (+1) ook te veel in en staat 61ste.
Daan Huizing, tot slot, verloor op de eerste negen wel een beetje de zin in vandaag, met onder meer twee bogeys en een triple bogey op een par-5. Met zijn ronde in 75 slagen (+4) had hij de twijfelachtige eer om vandaag de slechte omloop van de dag op zijn naam bij te schrijven. Hij staat na 54 holes ook onderaan in het klassement na drie dagen.

Justin Harding

Intussen heeft Justin Harding de leiding overgenomen op de Karen Golf & Country Club in Nairobi en dat voelt voor hem vertrouwd. De Zuid-Afrikaan won zondag op dezelfde baan namelijk al de Magical Kenya Open. Harding staat op -17, drie slagen voor op maar liefst zes spelers op plek 2.

Leaderboard

 

 

Lees meer over
European Tour Topgolf