Topgolf

Van Meijel en Luiten voeren 'Oranje' aan

Vijf Nederlanders proberen deze week in de Qatar Masters in de voetsporen van Rolf Muntz te treden. Die opgave is op basis van de eerste dag nog het beste aan Joost Luiten en Lars van Meijel besteed.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Voor Lars van Meijel (foto) en Darius van Driel was het na ruim 70 dagen in 2021 pas het eerste toernooi van het jaar. Beide spelers lieten op social media weten er meer dan aan toe te zijn. Het was Van Meijel op de eerste holes evenwel niet ‘aan te zien’ dat hij weer moest wennen. De birdie-birdie-start moet hem direct al vertrouwen hebben gegeven. In het vervolg van de ronde volgden nog een bogey en drie birdies, voordat een dubbel bogey op 17 een streep haalde door de kwalificatie superstart. Met -2 stond hij niettemin op dat moment keurig in de top-20. 'Het was weer lekker om wat spanning te voelen op de baan', aldus Van Meijel. 'Mijn spel was goed vandaag. Eigenlijk oogde het allemaal wel vrij solide. Ik heb een heel goeie ballen geslagen en paar mooi putts geholed, dus daar ben ik wel blij mee.'

Marge

Dezelfde score kwam op naam van Joost Luiten, maar zijn kaart zag er heel anders uit. Luiten noteerde minder birdies (2) maar geen enkele bogey. Opvallend aan zijn ronde was dat Luiten op de drie par-5 holes geen enkele slag won.  Luiten Van Meijel staan na de eerste dag net buiten de top-30, Darius van Driel net binnen de top-60.
Hij begon zijn seizoen ook zeker niet slecht (birdies op 3 en 6), maar kon die lijn niet helemaal tot het einde toe doortrekken. Uiteindelijk hield de Leidschendammer een marge van een slag over ten opzichte van de baan en ook dat is een score met perspectief voor de dag van morgen. Of het Nederlandse succes zo groot wordt als ruim twintig jaar geleden valt nog te bezien natuurlijk. In 2000 won Rolf Muntz in Doha. Hij werd daarmee de eerste Nederlandse winnaar op de European Tour.

Herstel

Will Besseling en Daan Huizing behoorden in de eerste ronde tot de late starters. Beide spelers kenden een valse start op de eerste negen en alleen Besseling kon zich daar nog goed van herstellen. Hij speelde de tweede negen in twee onder par en kwam zo uit op +1 voor de dag. Maar de vijf bogeys op zijn kaart zullen hem niet welgevallen. Op de gedeelde 93ste plaats en met een vroege start zou de Noord-Hollander morgen zijn toernooi nog moeten kunnen redden.
Voor Huizing is dat bijna een onmogelijke opdracht. Zijn droom om in Qatar in de voetsporen van Muntz te treden lijkt na 18 holes en met + 6 helaas al wel vervlogen.

De Schot David Law gaat na 18 holes en een bogeyvrije ronde van 64 slagen aan de leiding. Van de vroege starters op de Education City Golf Club maakten Kalle Samooja en Richard McEvoy ook indruk met een ronde in 65 slagen (-6). Zij delen met Hennie du Plessis en Nino Bertasio vooralsnog de tweede plek.

Leaderboard

 

Lees meer over
Topgolf European Tour