Topgolf

Kouwenaar optimistisch ondanks polsblessure

Dat Koen Kouwenaar zich meer had voorgesteld van de start van zijn profcarrière is nogal een understatement. De golfer die vorig jaar september als beste Nederlandse amateur de stap naar de pro’s maakte, wordt achtervolgd door dikke pech.

 Het vanwege Covid-19 annuleren van de Qualifying School eind vorig jaar en dus geen mogelijkheid om speelrecht te veroveren op de European Tour of de Challenge Tour in 2021, was al een flinke domper voor Koen Kouwenaar. Een nog veel grotere deceptie voor de speler van Golf Team Holland is de ellende met zijn pols.  Afgelopen woensdag is de 23-jarige golfer geopereerd aan zijn rechterpols door Richard Koch, de chirurg die ook Joost Luiten meerdere keren succesvol heeft geholpen bij polsblessures. “Volgens Koch is de operatie heel goed verlopen”, zegt Kouwenaar. “Het was ook een relatief kleine ingreep. Ik had last van een ganglion, een zwelling bij de pols. Er zat ook te veel bindweefsel bij het gewricht, dat ging irriteren en ontsteken.”

Termijn

 

Kouwenaar verwacht over een maand of drie weer toernooigolf te kunnen spelen. “Nog iets eerder zou mooi zijn natuurlijk, maar het belangrijkste is dat de wond de tijd krijgt om volledig te genezen. Dit is ontzettend frustrerend, maar ik moet naar de lange termijn kijken. Uiteindelijk is drie maanden niks op een golfcarrière van 25 jaar.” Vorig jaar zomer kampte Kouwenaar ook al met een polsblessure, opgelopen bij een slag uit een divot. Hij stond twee maanden aan de kant en kon niet voor oranje spelen in het ELTK op de Hilversumsche. Eenmaal hersteld veroverde de Brabander in zijn eerste weken als pro tijdens de Qualifying School van de Alps Tour en de Pro Golf Tour speelrecht voor die lagere circuits. Maar hij wil natuurlijk op een hoger niveau acteren. Die mogelijkheid kreeg Kouwenaar dankzij de B-NL Challenge Trophy, het nieuwe door de NGF georganiseerde toernooi van de Challenge Tour (26 t/m 29 augustus op The Dutch). Landen die een Challenge Toernooi op de kalender hebben kunnen namelijk invitaties uitruilen. De NGF heeft er jaarlijks 25 te vergeven.

 

Waardevol

 

Volgens NGF-directeur Jeroen Stevens zijn die speelmogelijkheden de belangrijkste reden om de B-NL Challenge Trophy (het toernooi wordt het ene jaar in Nederland en het volgende jaar in België gespeeld) te organiseren, “Speelmogelijkheden op de Challenge Tour zijn ontzettend waardevol aan het begin van een profcarrière, kijk naar Joost Luiten en Lars van Meijel, die zijn ook via dat circuit doorgestoomd naar de European Tour. Als een golfer geen speelrecht kan afdwingen via de Qualifying School, kunnen we met de invites helpen de stap richting de European Tour versnellen. Koen kon op acht starts rekenen dit jaar en we hebben Lars Keunen ook een aantal invites gegeven omdat hij de hoogste speler was op de wereldranglijst die in aanmerking kwam.”

 

De NGF wil natuurlijk ook dat de Nederlandse vrouwen succesvol zijn in topgolf. Stevens: “Omdat we dit jaar een toernooi organiseren van de Ladies European Tour (Big Green Egg Open, 30 juni 3 juli op de Rosendaelsche), hebben we elf starts gekregen voor Nederlandse speelsters. De promotie van vrouwengolf, in alle facetten, is een speerpunt in het beleid van de NGF. Daarom wilden we een Ladies Open hoe dan ook terug op de kalender hebben.”

 

Golf Team Holland

 

Naast Koen Kouwenaar zijn ook Dewi Weber, die in Amerika op de Symetra Tour speelt, en Romy Meekers lid van Golf Team Holland. Stevens: “Wij doen het management voor de spelers en staan ze bij met advies. Indien nodig helpen we ook met het vinden van sponsors. Als spelers van Golf Team Holland de sponsoring niet of niet volledig rond krijgen, kunnen ze renteloos geld lenen.” Kouwenaar koos heel bewust voor Golf Team Holland. “Ik heb goede gesprekken gehad met Jeroen (Stevens, red), hij heeft veel kennis en ervaring op topgolfgebied en kent zo’n beetje iedereen in de golfwereld. Jeroen is heel nuchter en realistisch, dat sprak me ook aan. Ik denk dat Golf Team Holland ideaal is voor beginnende professionals, ik kan me volledig concentreren op trainen en toernooien spelen.”

 

Afhankelijk

 

Kouwenaar speelde dankzij de uitruil van invitaties in april het Limpopo Championship, het eerste toernooi van het seizoen op de Challenge Tour. Na de eerste ronde trok hij zich noodgedwongen terug. “Bij iedere slag kreeg ik een pijnscheut in mijn pols, ging vervolgens mijn swing aanpassen om die pijn te vermijden, maar dat werkt natuurlijk niet. Het laatste wat je wil is opgeven en teug naar Nederland, ik had ook starts voor de twee volgende toernooien in Zuid-Afrika. Maar het zou dom en zinloos geweest zijn om door te spelen en de blessure misschien nog erger te maken.”

 

Voorlopig staat de 23-jarige golfer dus aan de kant maar hij wil absoluut niet spreken van een verloren jaar. “Ik heb nog zo veel om voor te spelen als ik straks weer fit ben. De B-NL Challenge Trophy op The Dutch eind augustus moet ik kunnen halen en daarna is er de Qualifying School, daar richt ik me vooral op. Ik wil natuurlijk speelrecht veroveren voor de European Tour in 2022, maar als dat niet lukt in ieder geval de Challenge Tour. Ben ik ook niet meer afhankelijk van invites, die kunnen dan naar andere Nederlandse golfers.”

Lees meer over
Topgolf Challenge Tour