Topgolf

Wie speelt waar? Week 18

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

6 – 9 European Tour, Canary Islands Championship, Golf Costa Adeje, Tenerife. Prijzengeld: €1.500.000 Leaderboard

6 – 9 PGA Tour, Wells Fargo Championship, Quail Hollow Club, Charlotte, North Carolina. Prijzengeld: $8.100.000 Leaderboard

6 – 9 Challenge Tour, Dimension Data Pro-Am, Fancourt Golf Estate, George, Zuid-Afrika. Prijzengeld: €350.000 Leaderboard

6 – 9 LPGA, Honda LPGA Thailand, Siam Country Club, Chonburi, Thailand. Prijzengeld: $1.600.000 Leaderboard

6 – 8 Sunshine Ladies Tour, Dimension Data Ladies Challenge, Fancourt Golf Estate, George, Zuid-Afrika. Prijzengeld: €35.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

6 – 9 European Tour, Canary Islands Championship, Golf Costa Adeje, Tenerife. Prijzengeld: €1.500.000 

Het is meer van hetzelfde voor de spelers van de European Tour, deze week in het Canary Islands Championship. Dit toernooi, aanvankelijk Tenerife Championship genoemd, vervangt het uitgestelde Open de France en wordt op de baan waarmee de golfers afgelopen week al kennis hebben gemaakt. Rondes van 62 en zelfs 61 waren aan de orde van de dag op deze par-71 course in het Tenerife Open verleden week.

Besseling mag hotel verlaten

Wa t betreft de Nederlanders, zijn de schijnwerpers deze volledig op Darius van Driel en Lars van Meijel gericht. Joost Luiten heeft zijn second opinion inmiddels gehad en ook Wil Besseling laat verstek gaan. Hij liet weten flink ziek te zijn geweest na zijn positieve coronatest, maar het hotel woensdag te mogen verlaten. Caddie Martijn van Oosterhout was ook ziek en is nog in afwachting van een nieuwe testuitslag. Mocht die positief zijn, moet ‘Marty’ in zijn eentje nóg zes dagen extra in het hotel doorbrengen.

Weinig 'star power'

Ook op de startlijst van het Canary Islands Championship ontbreekt de echte ‘star power’. Wellicht kan de Europese Tour volgende week weer eens een wat sterker veld verwelkomen, als bij het British Masters op The Belfry iets meer Britse ponden in de prijzenpot zitten. Op Tenerife starten desondanks gekende winnaars als Justin Harding, Renato Paratore, Martin Kaymer, Andy Sullivan en die van afgelopen weekend, Dean Burmester. Wat kan de Oranje-tandem tegen deze concurrentie?

Leaderboard

6 – 9 PGA Tour, Wells Fargo Championship, Quail Hollow Club, Charlotte, North Carolina. Prijzengeld: $8.100.000 

Vanuit Florida trekt de PGA Tour deze week naar North Carolina, waar Quail Hollow een uiterst sterk veld zal verwelkomen. Heel wat wereldtoppers zien het Wells Fargo Championship als een ideale stop op weg naar het PGA Championship, over twee weken op Kiawah Island enkele uurtjes zuidelijker. Quail Hollow staat te boek als een van de lastigere banen die de Tour jaarlijks aandoet en hier zal volgend jaar ook het gevecht om de Presidents Cup plaatsvinden. Tot aan dan is dit kampioenschap het laatste wat ze van de baan zullen zien, want volgend jaar wijkt het Wells Fargo eenmalig uit naar Maryland.

Nummer 3 voor Rory?

Nummer 1 van de wereld Dustin Johnson zien we volgende week hoogstwaarschijnlijk pas weer terug, maar de leider in de FedEx Cup is wél aanwezig in ‘the Queen City’. ‘JT’ won op deze baan in 2017 zijn eerste major (PGA Championship) en voert een veld aan met daarin onder anderen ook Bryson DeChambeau, Jon Rahm, Xander Schauffele en Rory McIlroy. De Noord-Ier kent Quail Hollow als geen ander, hij brak hier in 2010 immers door met zijn eerste Amerikaanse zege. Vijf jaar later won hij hetzelfde toernooi nog eens (met zeven slagen voorsprong!) en hij is nog altijd de enige speler met meerdere titels in dit kampioenschap. Het is voor het eerst sinds The Masters dat we McIlroy weer zullen zien.

Leaderboard

6 – 9 Challenge Tour, Dimension Data Pro-Am, Fancourt Golf Estate, George, Zuid-Afrika. Prijzengeld: €350.000 

De ‘triple header’ in Zuid-Afrika bereikt dit weekend zijn climax met de Dimension Data Pro-Am. Dit toernooi heeft net zoveel prijzengeld te verdelen als de twee voorgaande events samen, en wordt bovendien op één van de beroemdste banen van het land gespeeld. Fancourt staat vrijwel altijd in de top-3 van de jaarlijkse lijstjes met Zuid-Afrikaanse topbanen en is gebouwd met de nodige inspiratie vanuit het Schotse linksgolf, al is het typische Schotse weer nog wat lastiger na te bootsen. Drie Nederlanders gaan zich mengen in een voor Challenge Tour-begrippen opnieuw erg sterk veld: Daan Huizing, Lars Keunen en Robbie van West. 

Leaderboard

Een bericht gedeeld door Daan Huizing (@daan_huizing)

6 – 9 LPGA, Honda LPGA Thailand, Siam Country Club, Chonburi, Thailand. Prijzengeld: $1.600.000

De ogen van miljoenen Thaise televisiekijkers zullen deze week gericht zijn op Patty Tavatanakit. De pas 21-jarige speelster uit Bangkok brak vorige maand door met het winnen van de ANA Inspiration en zou ongetwijfeld een heldenontvangst hebben gekregen, mochten er fans welkom zijn geweest op de Pattaya Old Course. Met een derde plek in Singapore op zak keert ze nu voor het eerst in meer dan een jaar terug naar haar thuisland, voor het rijk gedoteerde Honda LPGA Thailand. Anne van Dam beschikt niet over de ranking die haar toegang zou hebben gegeven tot het 72-koppige veld.

Leaderboard

Wanneer start welke tour?

Met name de vrouwelijke golfers op het Europese continent moeten nog even wachten tot de start van het seizoen. Maar voor je het weet vliegt en rolt de bal ook weer op de Ladies European Tour en de LET Access Series.

• Ladies European Tour: 13 mei, South African Open
• LET Access: 3 juni, Czech Ladies Challenge

Datums belangrijkste toernooien

Laten we hopen dat we dit jaar ook weer toernooien mét enthousiast en uitbundig publiek zien op de vijf continenten. Wat zijn de datums die je alvast in je agenda moet zetten?

• Big Green Egg Dutch Ladies Open: 30 juni tot 3 juli
• The Open: 15-18 juli
• Olympische Spelen mannen: 29 juli tot 1 augustus
• Olympische Spelen vrouwen: 4-7 augustus
• B-NL Challenge Trophy: 26-29 augustus
• Solheim Cup: 4-6 september
• KLM Open: 16-19 september
• Ryder Cup: 24-26 september