Topgolf

Luiten naar de 'mixed' top in Zweden

Joost Luiten gaat na twee foutloze ronden in de Scandinavian Mixed in het weekend op voor een zevende zege op de European Tour. Wil Besseling kende één ramphole maar in tegenstelling tot Darius van Driel overleefde hij wel de cut.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Donderdag kwam Joost Luiten met vijf birdies en verder pars tot een prima ronde 67 in het Scandinavian Mixed Open. In de tweede ronde hield hij de bogeys andermaal van de kaart en deed Luiten er nog een schepje bovenop met zeven birdies voor een fraaie 65 (-7) en een totaal van -12. Met die score gaat de 35-jarige golfer op een slag van de leiding het weekend in op de een kilometer of dertig van Gothenburg gelegen Vallda Golfclub.

Caroline Hedwall en Pia Babnik, de flightgenoten van Luiten, maken ook indruk. Het drietal is na 36 holes gezamenlijk maar liefst 35 slagen onder par. De Zweedse Hedwall gaat met ronden 67 en 64 voor -13 alleen aan kop. Het pas 17-jarige Sloveense toptalent Pia Babnik, vorige week in Frankrijk nog winnares op de LET, bleef keurig in het spoor van haar ervaren medespelers en staat na 36 holes op -10.

Luiten: "Prijsschieten"

Luiten was na de tweede ronde heel tevreden over zijn spel. "Ik speelde net als donderdag heel solide, veel birdiekansen en vandaag benutte ik er een paar meer. Ik kom eigenlijk nooit in de problemen de eerste twee ronden, na 36 holes geen bogey op de kaart is altijd goed natuurlijk." De baan van de Vallda Golfclub speelt volgens de zesvoudig winnaar op de European Tour niet al te lastig. "Zeker vanochtend toen er nauwelijks wind stond was het op flink wat holes prijsschieten. De fairways zijn vrij breed en hard, je krijgt veel rol op de bal. De par-5 holes zijn in twee te halen, zeker voor mijn flightgenoten Hedwall en Babnik. Zij slaan gemiddeld een stuk verder dan de meeste andere vrouwen. Op de par-5 holes hebben ze heel korte ijzers naar binnen, soms zelfs niet meer dan een sandwedge, dan hebben ze echt voordeel."

Luiten is bezig aan een goede serie toernooien. Afgezien van het Tenerife Open waarin hij zich moest terugtrekken vanwege darmklachten eindigde hij als zevende, twaalfde, achtste, vijftiende en elfde. "Mijn spel voelt goed, het is wachten op die ene week dat alles samenvalt. Misschien gaat dat hier gebeuren, maar ik kijk niet vooruit. Gewoon zo blijven spelen dan komt die overwinning vanzelf wel een keer."  

Quadruple Besseling

Wil Besseling stond er na zestien holes in zijn tweede ronde ook prima voor op -9. Maar de Noord-Hollander, gestart op hole 10 ging op de par-3 achtste hole lelijk in de fout met een quadruple bogey 8. Besseling toonde wel karakter door te eindigen met een birdie voor een ronde 70. Met -6 staat hij 34ste. Darius van Driel miste vier dagen na zijn prachtige tweede plek in Duitsland de cut met gelijk par.

Unieke 'Mix'

Uniek aan het Scandinavian Mixed is dat er geen afzonderlijke klassementen zijn voor de 78 mannen en de 78 vrouwen in het toernooi, ze strijden om dezelfde prijzenpot van een miljoen euro. Ook zijn er voor zowel de mannen als de vrouwen punten te verdienen voor de diverse ranglijsten. Het Scandinavian Mixed is mede op touw gezet door de Zweedse golficonen Annika Sörenstam en Henrik Stenson. De 50-jarige Sörenstam die in 2008 na het winnen van 72 LPGA-toernooien en tien majors haar carrière beëindigde, speelt dit jaar weer een bescheiden aantal toernooien. In de Scandinavian Mixed is ze er na twee keer een 73 in het weekend als speelster niet meer bij. Henrik Stenson overleefde de cut wel met twee ronden 70 en -4. 

Vroege start zaterdag

Er wordt morgen in de middag slecht weer verwacht met vooral heel veel wind en daarom worden de starttijden voor ronde drie flink vervroegd. De uitzending op Ziggo Sport begint zaterdag dus ook een stuk vroeger. Kijk later vandaag hier voor de begintijd. 

Leaderboard

Later meer

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.