Nieuws

'Waarom strokeplay in een play-off?'

Voor de rubriek Vraag het GOLF.NL kregen we de volgende vraag: Waarom spelen topgolfers in een play-off op de tour altijd strokeplay (en pakken ze hun bal op als ze niet meer kunnen winnen)? Hier is het antwoord.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

"Ik heb een ietwat ongebruikelijke regelvraag. Ik neem even een European Tour wedstrijd op The Belfry als voorbeeld, een toernooi waar Richard Bland en Guido Migliozzi een play-off moesten spelen. Omdat het toernooi strokeplay is vindt de play-off ook in dat format plaats en de heren mogen elkaar geen putts geven! Het rare is dat tegelijkertijd de score per play-off hole niet meer wordt toegevoegd aan het totaal na 4 dagen. Dus in die zin spelen de play-off spelers niet meer tegen de baan. De vraag is dan waarom zo'n play-off dan niet als matchplay gezien moet worden? De verwarring wordt nog iets groter als ik dan zie dat Migliozzi zijn marker gewoon oppakt als blijkt dat hij de hole verloren heeft (lees: niet meer het aantal slagen van zijn tegenstander kan verbeteren of evenaren). Vanuit gezond verstand begrijp ik het wel maar geredeneerd vanuit de nogal formele regelgeving die golf nu eenmaal kent toch niet een beetje raar?" - Ad Heskes via redactie@golf.nl 

"Een goede vraag die ik wel vaker voorbij heb zien komen tijdens een play-off! Bij strokeplay-toernooien wordt bij gelijke stand een play-off gespeeld. Dit is een aparte ronde die puur wordt gespeeld om een winnaar te krijgen. Dergelijke rondes moeten dus ook volgens de strokeplay-regels gespeeld worden.

Bijvoorbeeld bij The Open worden nog vier holes gespeeld. Op de Europese tour geldt het sudden-death format, waarbij de speler die op een hole als enige de laagste score noteert, de wedstrijd wint.

Diskwalificatie

Om bij een gelijke stand door te gaan naar de volgende hole, moeten alle spelers uitholen. Wat verwarring kan wekken is dat bij de laatste hole de spelers die een al gemaakte score van een andere speler niet meer kunnen evenaren, hun marker vaak oppakken en niet uitholen. Hiermee overtreden ze feitelijk de regels en worden gediskwalificeerd voor deze play-off ronde. Deze play-off ronde staat los van de rest van de toernooirondes en omdat de winnaar al vaststaat op het moment dat zij deze overtreding begaan, heeft deze diskwalificatie geen gevolgen.

Bij The Open zul je zien dat alle spelers in ieder geval de eerste drie holes uitholen, om te voorkomen dat ze gediskwalificeerd worden. Bij een gelijke stand in matchplay is een play-off een verlenging van de huidige ronde en mag je nog steeds holes gelijkspelen via het geven van slagen."

Jan Visser, voorzitter handicap & regelcommissie NGF

Heb je ook een vraag?

In 'Vraag het aan GOLF.NL' komen de beste en leukste golfvragen aan bod! Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram).

In de play-off tussen Bland en  Migliozzi zie je dat Migliozzi zijn hole niet afmaakt:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.