Topgolf

Van Dam positief over tweede seizoenshelft

Het is nogal stil dit seizoen rond Anne van Dam. De beste golfster van Nederland heeft weinig toernooien gespeeld en haar prestaties zijn nog niet om over te jubelen. Maar dat gaat veranderen. “Ik ben heel positief over de rest van het jaar.”

Deze week wordt op The Olympic Club bij San Francisco het U. S. Women’s Open gespeeld, het grootste toernooi ($ 5.500.000 prijzengeld) in het vrouwengolf. Anne van Dam staat niet op de deelnemerslijst, haar ranking is te laag. Vorige week viel Van Dam om dezelfde reden buiten de boot in het LPGA Matchplay. Het is begin juni en de 25-jarige Nederlandse heeft dit jaar pas zes toernooien kunnen spelen op de LPGA. Op de Race to CME Globe, de jaarranglijst, staat Van Dam op plek 95. Toch klinkt ze aan de telefoon vanuit Lake Nona, het exclusieve resort in Orlando waar ze al enkele jaren woont, heel positief en opgewekt. “Ik voel me erg goed, heb ontzettend veel zin om toernooien te spelen en ik weet dat de goede resultaten dan ook gaan komen.”

Coach Foley

 

Eind vorig jaar maakte Van Dam een coachswitch: ze kreeg de kans in zee te gaan met Sean Foley, een bekende Amerikaan die Tiger Woods een aantal jaren bijstond en nu de coach is van topspelers als Justin Rose en Lydia Ko. Van Dam is zeer tevreden over de samenwerking. “Het is geweldig om met Sean te werken en over golf te praten. Hij heeft zo veel kennis en ervaring, ik leer veel van hem.”

De swing van Van Dam werd de afgelopen jaren in de golfmedia veelvuldig geroemd. Maar de swing die zo fraai oogt, liet haar geregeld danig in de steek met dubbel-bogeys of erger tot gevolg. “Zeker onder druk kon ik niet voldoende op mijn swing vertrouwen. Ik had een overdraw (bal buigt te veel van rechts naar links, red), daar moest ik tegen vechten. Ik stond op de baan met het gevoel dat er ieder moment een grote misser aan zat te komen, dat is mentaal ontzettend zwaar.”

Die overdraw is door Foley aangepakt (zie zijn Instagram post onderaan dit artikel).Van Dam: “We hebben mijn set-up wat aangepast en mijn grip een stuk sterker gemaakt. Best ingrijpend ja, maar ik heb nu veel meer controle over het clubblad. Dingen veranderen kost tijd, maar ik ben positief verrast over de progressie die ik nu al onder Sean heb gemaakt. Mijn spel van tee tot green heeft nog nooit zo goed gevoeld.”

 

266 meter gemiddeld

 

Zoals bekend slaat Van Dam haar drives jaloersmakend ver. Met gemiddeld 266 meter staat ze momenteel eerste in de categorie driving distance op de LPGA. Verre drives betekent korte slagen naar de green. Daarvan wist de longhitter veel te weinig te profiteren. “Daarom heb ik de afgelopen maanden met Sean ook heel hard aan mijn scoring clubs gewerkt, van ijzer-8 tot de wedges. Ik speel die slagen nu met minder handensnelheid, veel meer vanuit het bovenlichaam, zoals Tiger dat bijvoorbeeld ook doet. Zo kan ik de afstand en de spin veel beter controleren. Ik heb voor de scoringclubs nu drie stokafstanden en drie balvluchten, draw, fade en een wat lagere strakke bal voor in de wind. In principe kan ik daarmee iedere pin aanvallen.”

 

Topniveau

 

Over alle aspecten van haar spel is Van Dam opgetogen, met uitzondering van één onderdeel dat veel invloed heeft op de score: het putten. “Ik heb helaas nauwelijks putts weten te holen in de toernooien die ik dit jaar heb gespeeld. Ik heb veel tijd gestoken in het lange spel, dat moest om de veranderingen door te voeren, misschien dat het putten daar wat onder geleden heeft. Het lastige van golf is dat alle onderdelen van je spel op topniveau moeten zijn en er zitten maar 24 uur in een dag. Ik heb de laatste paar weken extra aandacht aan het putten besteed en een goed plan gemaakt met Maarten (Lafeber, die Van Dam begeleidt, red). Als je van tee tot green heel goed speelt maar nauwelijks iets weet te holen, is dat ontzettend frustrerend. Maar ik maak me geen zorgen, heb er alle vertrouwen in dat het putten de komende tijd steeds beter zal gaan.”

 

De 25-jarige Van Dam zegt wat rustiger in het leven te staan, op de golfbaan en daarbuiten. Ook daarin is de invloed van coach Foley groot. “Ik praat over veel dingen met Sean, zeker niet alleen over golf. Hij is een technische coach, maar eigenlijk ook een performance coach. Sean wil het hoogste bereiken voor zijn spelers, doet daar alles voor. Maar hij relativeert ook heel erg, vindt het vooral belangrijk dat je je goed voelt, gelukkig bent in het leven. Ik merk dat Sean een heel positieve invloed op mij heeft. We zijn samen bezig met een proces dat tot mooie dingen gaat leiden.”

 

Momentum

 

In het laatste toernooi dat Van Dam speelde, het Pure Silk Championship, boekte ze twee weken terug met een zestiende plaats haar beste prestatie dit seizoen. Een voorbode voor een heel goede tweede helft van het jaar, hoopt én denkt de de beste golfster van Nederland. “Vanaf volgende week kan ik veel toernooien achter elkaar gaan spelen en eindelijk in een goed wedstrijdritme komen, dat heb ik echt gemist. Een toernooi spelen, dan weer een week of twee weken vrij zoals de afgelopen maanden is gewoon heel lastig, ik heb nooit momentum weten te creëren.”

 

Big Green Egg Open

 

Een toernooi dat Van Dam heel graag zou willen spelen, maar dat ze toch overslaat is het Big Green Egg Open, van 30 juni tot en met 3 juli op de Rosendaelsche Golfclub. “Als ik een betere start van het seizoen had gehad in Amerika, was ik absoluut naar Nederland gekomen. Ik vind het leuk af en toe op de Ladies European Tour te spelen en al helemaal in Nederland natuurlijk. De Rosendaelsche voelt ook een beetje als mijn homecourse, ik heb er heel vaak gespeeld, een geweldige baan die nooit verveelt. Maar ik moet me focussen op de LPGA en zorgen dat ik stijg op de rankings, dat heeft nu prioriteit.”

Het Big Green Egg Open de komende jaren winnen staat hoog op het verlanglijstje van de 25-jarige golfster. “Ik heb pas drie keer een Dutch Ladies Open gespeeld, twee keer als amateur en een keer als pro. Dat gaan er de komende jaren meer worden want spelen in eigen land met de steun van het publiek wil iedere golfer. Ik ga het Big Green Egg Open ook zeker een keer winnen, dat mag je opschrijven.” 

 

In een Instagram post vertelt Sean Foley wat er volgens hem mis wat met de "oude swing" van Anne.  

 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.