Topgolf

Besseling onder par, Straka leidt in Tokio

Van de drie landgenoten in de ISPS Handa World Invitational is alleen Wil Besseling voorlopig in de 'rode' cijfers terug te vinden. In Tokio begon vannacht het olympisch golftoernooi, met voorlopig een gemêleerd gezelschap in de top en een verrassende Oostenrijkse leider.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Het was voor het trio Nederlanders vanochtend al vroeg dag op de druilerige Noord-Ierse banen. Wil Besseling mocht op Galgorm Castle Golf Club beginnen en bezorgde zichzelf al snel een birdie. Na een bogey op 6 wist hij op zijn tweede negen opnieuw een paar slagen op te pakken en daarmee stond de West-Fries zelfs eventjes bij de beste tien, maar na de bogey op 16 zakte hij toch weer wat plaatsjes. Zijn score van -1 was aan het einde van de dag goed voor de gedeelde 38ste plek. 

Van Driel & Van Meijel

Darius van Driel kwam na 18 holes uit op een 'gelijkspel' met de baan. Level par dus, mede door de bogey op de lastige slothole van Massereene Golf Club. Op de andere baan had Lars van Meijel twee slagen meer nodig, hij kwam uit op +2. De Brabander heeft alweer bij zes toernooien op rij de cut gemist en hoopt zijn seizoen in Noord-Ierland weer een positieve 'swing' te geven, maar dan is er morgenmiddag wel wat meer gevraagd.

Toen ook de middaggroepen binnen waren, stonden er in de top-10 van het klassement liefst negen spelers die de baan van Galgorm Castle hadden gespeeld. Jordan Smith maakte op zeven (!) van zijn laatste negen holes birdie om op -8 alleen aan de leiding te gaan. In het vrouwentoernooi van de LET/LPGA hebben we drie leiders. Gemma Dryburgh, Jennifer Kupcho en Chella Choi kwamen tot een 66 voor -7.

Leaderboard mannen

Leaderboard vrouwen

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Olympische Spelen

Dan over naar Tokio, waar het voorlopig de outsiders zijn die het voor het zeggen hebben. Zo is de koppositie na 18 holes verrassend voor de al jaren in Amerika woonachtige Oostenrijker Sepp Straka. Met zijn tweelingbroer aan de tas kwam hij onder ideale omstandigheden tot een bogeyvrije 63 (-8) in de allereerste groep. En dat na zes cuts te hebben gemist in zijn laatste zeven toernooien. Straka vertelde na afloop dat de putter op de PGA Tour recent zijn grote achilleshiel is, en hij nu besloten heeft wat meer op gevoel te gaan putten. Het legt hem vooralsnog geen windeieren op Kasumigaseki Country club.

Pieters trotseert ziekte

Datzelfde kunnen we zeggen voor zijn flightgenoot Thomas Pieters. De Antwerpenaar kampte met koorts en hoofdpijn waardoor hij gisteren slechts negen oefenholes had kunnen spelen, maar daar was in zijn openingsronde bijzonder weinig van te merken. Met dank aan een ijzersterke tweede negen (een eagle en vervolgens nog drie birdies) staat hij op -6 derde, twee slagen achter Straka. “Dit had ik gisteren niet verwacht. Zelfs vanochtend voelde ik me nog verschrikkelijk”, aldus de nummer 4 van Rio de Janeiro die zijn zinnen in Tokio op eremetaal heeft gezet. “Ik kom uit een klein land dat op dit moment pas twee medailles heeft behaald. Als je er daar een aan toe kan voegen, krijg je al zo’n beetje een legendarische status.”

Gemêleerd gezelschap

De grote favorieten kwamen op de openingsdag, die ook nog een paar uur stillag vanwege dreigende weersomstandigheden, nog niet in het stuk voor. Geen enkel land heeft op het moment twee golfers in de top-10, waarin Paul Casey op -4 de ‘grootste’ naam is. Team USA valt er met Patrick Reed en Xander Schauffele op -3 nog net buiten. Zij weten echter ook dat het toernooi vier dagen duurt. Het olympisch golftoernooi in Rio had met de Australiër Marcus Fraser immers ook een verrassende leider na dag 1. 

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
European Tour Topgolf LET LPGA