Topgolf

81 slagen Van Dam, Besseling vecht terug

Anne van Dam had het heel zwaar in de tweede ronde van het Evian Championship. Na een ronde in 81 slagen mist ze heel ruim de cut in de major. Wil Besseling speelde in Wales een belabberde eerste acht holes maar hij herstelde zich geweldig op de volgende tien.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Na een prima eerste ronde -1 begon Anne van Dam de tweede ronde van het Amundi Evian Championship op de 39ste plaats en dus alle kans om de cut te overleven. Op het fraaie Evian Resort in de Franse Alpen kende de beste golfster van Nederland vrijdag echter een rampzalige tweede omloop in 81 slagen (+10). Met haar totaal van +9 houdt Van Dam slechts vijf speelsters achter zich op het leaderboard van het majortoernooi. 

Quadruple bogey

De Arnhemse begon de ronde met twee bogeys, maar die werden meteen knap weggepoetst met birdies op hole 3 en 4. Die opsteker kreeg geen goed vervolg want op de par-3 vijfde hole incasseerde ze een dubbel-bogey. Na een bogey op hole 6 had Van Dam nog geen par gemaakt en was ze +3 voor de ronde. Hole 7, 8 en 9 gingen wel in par om in 38 slagen uit te gaan. Op de back nine was het helaas snel gedaan met de kansen van Van Dam: na een dubbel-bogey op hole 10 en een par op hole 11 ging het op hole 12, een par-4 van 371 meter, helemaal mis. De 25-jarige golfster had maar liefst acht slagen nodig en moest een quadruple bogey noteren. De resterende zes holes speelde Van Dam in +1 en alles bij elkaar opgeteld resulteerde dat in een ronde 81. Volgens de site van het toernooi raakte ze in de tweede ronde slechts 31% van de fairways. Op de greens liet Van Dam ook veel liggen.

61 Lee6

Dat er prima gescoord kon worden op de baan van het Evian Resort bewees vooral Jeongeun Lee6. De Koreaanse, 92 % geraakte fairways, maakte acht pars en tien birdies in een geweldige ronde 61, een evenaring van de laagste score ooit in een major. Met -15 gaat Lee6, voormalig winnares van het US Women's Open, aan de leiding met twee slagen voorsprong op twee Thaise speelsters, Ariya Nutanugarn en Pajaree Annannarukarn.

Leaderboard 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Herstel Besseling

In het Cazoo Open op de European Tour bij de mannen in Wales, leek Wil Besseling op weg naar de uitgang. De Noord-Hollander speelde de eerste acht holes van de Twenty Ten Course van Celtic Manor in +7 met drie bogeys en twee dubbels. Daarna kreeg de 35-jarige golfer de geest want de volgende tien holes speelde hij in -7 met vijf birdies en een eagle op hole 18, de par-5 waar hij donderdag ook al een eagle liet noteren. Besseling kwam uit op 71 slagen, gelijk par, en met zijn totaal van -1 staat hij na 36 holes keurig op de gedeelde 21ste plaats. 

"Ik ben vooral bezig met hoe ik mezelf wil zien spelen, overtuigend en als een winnaar", verklaarde Besseling de ommekeer in zijn ronde."Mijn attitude helpt om positief naar alles te kijken, dus mindere ballen makkelijk te vergeten en het goede mee te nemen. Daarom heb ik dit vandaag kunnen doen. Ik zit nu met een big smile aan tafel te eten en morgen gaan we weer verder. Elke dag groeien en dat kan alleen met een goede attitude en de manier hoe je naar jezelf kijkt."

Exit Van Meijel

Lars van Meijel maakte in de tweede ronde twee birdies, maar ook drie bogeys, een dubbel en een triple. Na een ronde 77 kwam de Brabander na 36 holes uit op +9, zeven slagen te veel om door te mogen naar het weekend. Aan kop gaat Nacho Elvira. Met -11 heeft de Spanjaard twee slagen voorsprong op de Zweed Vincent Norrman. 

Leaderboard

Van Houten voor even 'prof'

Wie al zeker is van een plek in het weekend is Daphne van Houten. Als onderdeel van het Golf For Good-initiatief van de European Tour, krijgen een aantal van de beste golfers met een beperking de komende weken de kans om dezelfde banen en set-ups te spelen als de professionals. Deze week zijn dat er acht en Van Houten, de nummer 14 van de wereld, is één van hen. Scoliose, een verkromming in de wervelkolom, weerhield de Brabantse die een handicap van 0,2 heeft ervan zelf voor een carrière als prof te gaan, maar dit weekend zal de voormalig Nederlands kampioen zich er toch eventjes een wanen.

Van Houtens verrichtingen zijn vanaf zaterdag te volgen door op het kopje ‘EDGA’ te klikken bij het leaderboard op de website van de European Tour. Vorige maand spraken we haar nog in het kader van de Mentelity Foundation.

Challenge Tour

Daan Huizing zakte in de Italian Challenge uit de top-10. Na een foutloze eerste ronde in 66 slagen kwam de golfer uit Soest vandaag met vier birdies en vier bogeys tot een 71. Met -5 staat hij halverwege het toernooi op de Margara Golf Club op de gedeelde elfde plaats. Robbie van West miste met +4 de cut op vijf slagen.

Leaderboard

Lees meer over
European Tour Topgolf LET LPGA