Topgolf

Wie speelt waar? Week 3

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

21 – 24 European Tour, Abu Dhabi HSBC Championship, Abu Dhabi GC, Abu Dhabi. Prijzengeld: $8.000.000 Leaderboard

21 – 24 PGA Tour, The American Express, PGA West, La Quinta, Californië. Prijzengeld: $6.700.000 Leaderboard

21 – 24 LPGA, Diamond Resorts Tournament of Champions, Four Seasons Golf & Sports Club Orlando, Lake Buena Vista, Florida. Prijzengeld: $1.200.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

21 – 24 European Tour, Abu Dhabi HSBC Championship, Abu Dhabi GC, Abu Dhabi. Prijzengeld: $8.000.000 

Het 50ste seizoen van de European Tour wordt deze week afgetrapt in Abu Dhabi. Al met al is de Tour weer tot een volle, 42 toernooien tellende kalender gekomen, te beginnen met een drieluik in het Midden-Oosten. Dat het prijzengeld in dollars staat aangegeven verraadt dat er veel geld te verdienen is, het HSBC Championship is namelijk onderdeel van de Rolex Series en dus één van de belangrijkere events ieder golfjaar. Daarom is het zaak om er in ‘de zandbak’ meteen te staan.

Kijk hieronder naar een interview met Joost Luiten aan de vooravond van het seizoen.

Luiten miste nog nooit cut

Ook voor Joost Luiten, maar dat kunnen we hier doorgaans wel aan hem overlaten. Bij negen deelnames op de Abu Dhabi Golf Club miste hij nog nooit de cut, met een derde plaats in 2019 als beste resultaat. “Om weer toernooien te gaan winnen moet het op alle fronten beter”, erkende Joost, en daar heeft hij de nodige maatregelen voor getroffen. Hij wil terug naar de top-100 van de wereldranglijst en dat moet gaan gebeuren met de ervaren Jason Hempleman (voorheen o.a. gecaddied voor Colin Montgomerie en Francesco Molinari) aan de tas. Tevens is Joost terug bij zijn oude puttingcoach Rob Mouwen en is hij door Duca del Cosma helemaal ‘in het nieuw’ gestoken.

Een bericht gedeeld door Joost Luiten 🏌 (@joostluitenofficial)

Thomas & McIlroy

De Rolex Series-status heeft ook dit jaar weer de nodige toppers aangetrokken. Justin Thomas is samen met Rory McIlroy de grote blikvanger. ‘JT’, die recent herhaaldelijk door het stof moest na een homofobe uitspraak gedaan te hebben na een gemiste putt, heeft dit jaar al een derde plaats staan op Hawaii en is dus in vorm. Met Tyrrell Hatton is er nog een derde top-10 speler in het veld, andere grote namen zijn Matthew Fitzpatrick, tweevoudig winnaar Tommy Fleetwood, Christiaan Bezuidenhout, Justin Rose en titelverdediger Lee Westwood. De 47-jarige ballstriker won vorig jaar op deze lange baan, gekenmerkt door het uit de kluiten gewassen clubhuis met de valk, waarmee hij de basis legde voor zijn eindoverwinning in de Race to Dubai.

Nieuwe hoofdsponsor voor Besseling!

Voor de andere Nederlanders op de European Tour (Wil Besseling, Darius van Driel en Lars van Meijel) is het nog wat langer wachten tot de seizoenstart. Dat weerhield Besseling er deze week echter niet van een mooi nieuwtje naar buiten te brengen. Hij heeft een nieuwe hoofdsponsor weten te strikken, namelijk Tetherow. Dit is een golfresort gelegen in de Amerikaanse staat Oregon en volgens Wil een echte ‘bucketlist-ervaring’. Grondlegger van de ‘uitdagende’ golfbaan is Chris van der Velde, in 2006 bondscoach van het Nederlands team waarmee Besseling aan de zijde van Joost Luiten en Tim Sluiter wereldkampioen werd! “Ik vind het heel waardevol om onze samenwerking op een nieuwe wijze te vervolgen”, aldus de beste Nederlandse golfer van het afgelopen seizoen. Dat gevoel is wederzijds: “Wil is een groot talent en wij vinden het fantastisch om bij te kunnen dragen aan de volgende stappen in zijn golfcarrière.”

Hou GOLF.nl deze week in de gaten voor diverse voorbeschouwingen met Joost Luiten en natuurlijk iedere wedstrijddag een verslag!

Televisie: Ziggo Sport Golf: do 07:00-09:30 & 12:00-14:00, vr 08:00-14:00, za 09:00-14:00, zo 08:00-14:00

Leaderboard

Een bericht gedeeld door Wil Besseling (@wilbesseling)

21 – 24 PGA Tour, The American Express, PGA West, La Quinta, Californië. Prijzengeld: $6.700.000 

The American Express (voorheen Bob Hope Classic), het is mede vanwege het pro-am format altijd een geliefde stop op de PGA Tour. Dit jaar wordt door de pandemie echter afgezien van deelname van amateurs en daar komt nog bij dat ditmaal niet drie, maar ‘slechts’ twee banen gebruikt worden op PGA West: de Stadium Course en de Nicklaus Tournament Course.

De hoogst geplaatste speler op de startlijst was Jon Rham, maar de Spanjaard heeft zich om onbekende redenen teruggetrokken. In de Coachella Valley verschijnt Brooks Koepka wel aan de start. De viervoudig majorwinnaar uit Florida kampte vorig seizoen met aanhoudend blessureleed en wist geen toernooi te winnen, wat hem op de wereldranglijst deed afzakken van plek 1 naar 12. Naast dit tweetal zijn ook Patrick Cantlay, Patrick Reed, Matthew Wolff en Francesco Molinari erbij in Californië, om er maar een paar te noemen.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do t/m zo 21:00-01:00

Leaderboard

21 – 24 LPGA, Diamond Resorts Tournament of Champions, Four Seasons Golf & Sports Club Orlando, Lake Buena Vista, Florida. Prijzengeld: $1.200.000

Zeven holes. Zolang duurde de zenuwslopende play-off op maandag vorig jaar. Gaby López rekende uiteindelijk met een birdie af met Nasa Hataoka, nadat Inbee Park eerder al was afgehaakt. Hoewel Anne van Dam natuurlijk ook voor dit jaar startrecht heeft, moet zij nog een maandje extra wachten totdat haar derde volle LPGA-seizoen een halfuurtje verderop begint op thuisbaan Lake Nona. In het Tournament of Champions mogen, zoals de naam al suggereert, namelijk alleen de 25 kampioenen van de twee voorgaande seizoenen meedoen. Een aantal met name Aziatische toppers ontbreekt weer, speelsters als Brooke Henderson, Danielle Kang, Lexi Thompson, Georgia Hall en Sophia Popov spelen wel. Parallel aan het hoofdtoernooi strijden vijftig (oud-)topsporters en andere celebrities ook nog om een prijzenpot van 500 duizend dollar. 

Leaderboard

Wanneer start welke tour?

De rest van de Nederlandse topgolfers moet nog even wachten op de start van het seizoen. Maar voor je het weet vliegt en rolt de bal ook weer op de Challenge Tour, Alps Tour en de andere circuits.

• European Tour: 21 januari, Abu Dhabi HSBC Championship
• LPGA: 21 januari, Tournament of Champions (nog zonder Anne van Dam)
• Challenge Tour: 11 februari, Dimension Data Pro-Am
• Alps Tour: 23 maart, Springt Series Italy 1
• Kalenders Symetra Tour, Pro Golf Tour, Ladies European Tour, LET Access en PGA Tour Latinoamérica nog niet bekend

Datums belangrijkste toernooien

Laten we hopen dat we dit jaar ook weer toernooien mét enthousiast en uitbundig publiek zien op de vijf continenten. Wat zijn de datums die je alvast in je agenda moet zetten?

• The Masters: 8-11 april
• The Open: 15-18 juli
• Olympische Spelen mannen: 29 juli tot 1 augustus
• Olympische Spelen vrouwen: 4-7 augustus
• Solheim Cup: 4-6 september
• KLM Open: 16-19 september
• Ryder Cup: 24-26 september