Topgolf

Wie speelt waar? Week 1

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

07 – 10 PGA Tour, Sentry Tournament of Champions, Plantation Course at Kapalua, Kapalua, Hawaii. Prijzengeld: $6.700.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

07 – 10 PGA Tour, Sentry Tournament of Champions, Plantation Course at Kapalua, Kapalua, Hawaii. Prijzengeld: $6.700.000

Het nieuwe topgolfjaar wordt traditioneel geopend op Hawaii. In het Tournament of Champions komen de tourspelers bij elkaar die het afgelopen kalenderjaar een toernooi van de PGA Tour wonnen. Althans, zo was het altijd. Vanwege de uitgedunde kalender in 2020 hebben nu ook de overige spelers die deelnamen aan het Tour Championship een uitnodiging ontvangen. Daardoor kwamen onder anderen Xander Schauffele (winnaar in 2019 en vorig jaar T2) en Hideki Matsuyama (drie keer meegedaan, driemaal top-5) alsnog in het veld.

Stille Oceaan

Decor is zoals gewoonlijk weer de Plantation Course, die wordt gekenmerkt door de prachtige vergezichten over de Stille Oceaan, veel hoogteverschillen en de grote fairways en greens. Een lange, omvangrijke renovatie in 2019 heeft de baan wat lastiger gemaakt, zoals te zien was aan de winnende score van vorig jaar (-14, eerder ging het vaker richting -25 of zelfs -30). Signature hole blijft 18, de 620 meter lange par-5.

Wel DJ, geen Rory

Justin Thomas kreeg de traditionele Hawaiiaanse lei (krans) vorig jaar voor de tweede keer omgehangen. Na drie extra holes ontdeed hij zich met een birdie van Patrick Reed, nadat Schauffele al eerder in de play-off was afgehaakt. Alle drie zijn ze er dit jaar weer bij, net als elf andere spelers uit de mondiale top-20. Onder de 42 starters bevindt zich ook Dustin Johnson. ’s Werelds beste golfer maakt voor het eerst sinds zijn dominante Masters-zege zijn opwachting en won op de Plantation Course al twee keer. Rory McIlroy en Tyrrell Hatton hebben afgezegd, net als de met corona besmette Jim Herman.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 00:00-04:00, za en zo 22:00-02:00

Leaderboard

Wanneer start welke tour?

'Europa' moet nog even wachten op de start van het seizoen. Maar voor je het weet vliegt en rolt de bal ook weer op de European Tour en niet voor het eerst in de 'zandbak' van Abu Dhabi. Zoals het het er nu naar uitziet is daar 'slechts' één Nederlander actief, Joost Luiten. De Bleiswijker maakte deze week bekend een nieuwe caddie te hebben gevonden in de Engelsman Jason Hempleman, die eerder de tassen van onder anderen David Howell, Richard Stern, Colin Montgomerie, Mikko Ilonen en Francesco Molinari droeg. Hempleman is de vervanger van Maarten Bosch, die na een jaar tot de conclusie kwam dat het tourleven te veel inbreuk maakte op zijn privéleven.

Luiten maakte ook wereldkundig dat hij weer met Rob Mouwen gaat werken. De Nederlandse puttingcoach begeleidde Luiten ook in de jaren 2011 tot en met 2015. 'In die periode heb ik mijn beste golf gespeeld en mijn hoogste positie op de wereldranglijst behaald', aldus Luiten op zijn website.

• European Tour: 21 januari, Abu Dhabi HSBC Championship
• LPGA: 21 januari, Tournament of Champions (nog zonder Anne van Dam)
• Challenge Tour: 11 februari, Dimension Data Pro-Am
• Kalenders Symetra Tour, Alps Tour, Pro Golf Tour, Ladies European Tour, LET Access en PGA Tour Latinoamérica nog niet bekend

 

Datums belangrijkste toernooien

Laten we hopen dat we dit jaar ook weer toernooien mét enthousiast en uitbundig publiek zien op de vijf continenten. Wat zijn de datums die je alvast in je agenda moet zetten?

• The Masters: 8-11 april
• The Open: 15-18 juli
• Olympische Spelen mannen: 29 juli tot 1 augustus
• Olympische Spelen vrouwen: 4-7 augustus
• Solheim Cup: 4-6 september
• KLM Open: 16-19 september
• Ryder Cup: 24-26 september