Topgolf

Topstart Anne, andere landgenoten solide

Anne van Dam is haar eerste van twee weken linksgolf aan de Schotse kust voorspoedig begonnen. Na de eerste ronde staat ze vlak achter de leiding, terwijl we ook Pasqualle Coffa onder par terugvinden. Datzelfde geldt voor Wil Besseling en Darius van Driel in de Cazoo Classic.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Twee Nederlandse vrouwen op het allerhoogste niveau, het is een beeld waar veel golffans wel aan kunnen wennen en Anne van Dam en Pasqualle Coffa zelf waarschijnlijk ook. Allebei zijn ze deze week van de partij in het Schots Open, dat voor zowel de LPGA als de Ladies European Tour meetelt en nog nooit zo sterk bezet is geweest. Op de nieuwe baan van Dumbarnie Links zaten ze met vroege starttijden vandaag aan de gunstige kant van het schema, maar met name vrijdagmiddag wordt er veel wind verwacht aan de Schotse kust.

Van Dam in de top

Een probleem voor later, moet Van Dam gedacht hebben. De Arnhemse olympiër staat er na 18 holes namelijk uitstekend voor op Dumbarnie. Op de eerste paar holes was het nog wat wisselvallig, maar daarna was het gedaan met de fouten en begon Van Dam te scoren. Ze maakte de turn in drie slagen onder par en voegde daar in de tweede helft van haar ronde nog eens twee birdies aan toe voor een 67, -5 en de tweede plek. Daarmee was de basis voor een goede week gelegd en die kan ze ook wel weer eens gebruiken, na pas drie LPGA-cuts gehaald te hebben dit seizoen.

Coffa 'lekker steady'

Coffa, die een aantal jaren geleden zelfs nog eens als Van Dams caddie fungeerde, had de eer om het toernooi om 06:30 uur plaatselijke tijd te openen in de eerste flight. Ze maakte onderweg vier birdies en drie bogeys voor -1. "Een ronde waar meer in had gezeten", concludeerde de 24-jarige Brabantse. "Ik maakte een drie-putt op een par-5 en liet verder een aantal putts die goed op lijn waren te kort. Verder was het lekker steady." Een startbewijs voor het AIG Women's Open van volgende week, een major, zou voor Coffa een nieuwe beloning zijn in een al zo mooi seizoen. Om zich naar Carnoustie te spelen heeft ze deze week nog één goed resultaat nodig.

De Schotse Michele Thomson profiteerde pas echt optimaal van de voordelige condities in de ochtend. De nummer 559 van de wereld bracht een 65 binnen voor de leiding op -7.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

European Tour

Op een uurtje rijden van Londen, was het vanochtend Wil Besseling die de toon zette wat betreft de Nederlanders in de Cazoo Classic. De golfer uit Hoorn ging solide van start maar kende in het midden van zijn ronde een kleine hapering, om vervolgens subliem af te sluiten met vier birdies in zijn laatste vijf holes. De golfer uit Hoorn staat rond de 20ste plaats op -3 en dat is één slag voor Darius van Driel. De beste landgenoot op de Race to Dubai bleef vandaag foutloos, met tegelijkertijd wel twee birdies op de kaart: -2. Lars van Meijel moest zich al vroeg in de ronde meer zorgen maken, maar hij finishte met een paar birdies sterk en maakt daardoor op +1 nog alle kans om net als vorige week de cut te halen.

Bland -7

Een populaire Engelsman voert het leaderboard voorlopig aan op de London Golf Club. Richard Bland, eerder dit seizoen nog winnaar in eigen land, pakte onderweg zeven slagen op en hoefde niet één keer in te leveren. Ook spelers als Lucas Bjerregaard (-5) en de op een Ryder Cup-selectie hopende Bernd Wiesberger (-4) staan er na dag 1 goed voor.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.