Equipment

Meer bite met Jaws

Callaway is terug met een nieuwe lijn Jaws wedges. Dankzij een groter oppervlak - met name bij de teen - en extra groeven krijg je nu nog meer 'bite' bij al je korte slagen naar de green.
Beeld: Callaway Golf

Beeld: Callaway Golf

Wat is het?

Van chips, pitches, flops, bunkerslagen tot volle slagen naar de green – volgens Callaway kan de JAWS Full Toe wedge het allemaal. De Jaws-lijn is de opvolger van de PM Grind, een lijn ontworpen in samenwerking met Phil Mickelson gericht op de tourprofessional en de betere speler. Om een groter publiek aan te trekken zijn er wat wijzigingen aangebracht. 

Wat is er nieuw?

Wat direct opvalt zijn de groeven die het gehele clubblad bestrijken en de extra oppervlakte aan clubblad bij de teen (vandaar de term 'Full Toe'). Het ziet er wat anders uit, maar het is vrij logisch wat Callaway hier mee wil: waar je de bal ook op het clubblad raakt, er is contact met een groef. 

Als je het blad open zet raak je de bal vaker richting de teen, dus dan wil je daar dan ook groeven hebben. De kleine groeven (de Groove-in-groove technology, die je met het blote oog bijna niet ziet zitten) zijn schuin in een hoek aangebracht zodat ze ook goed blijven werken als je de club open zet.

Ook nieuw is het feit dat Callaway voor het eerst een ‘raw’ face gebruikt in een wedge. Dat betekent dat alleen het clubblad licht kan gaan roesten over tijd. De meningen verschillen, maar volgens Callaway levert een 'raw' clubblad meer spin op.

Foto boven: rechts een standaard wedge, links de nieuwe JAWS Full Toe wedge van Callaway met groeven over het gehele clubblad.

Door een grotere en hogere teen ligt het zwaartepunt hoger en dat zorgt voor een lagere balvlucht. De Variable Weight Port System (gemarkeerd door de karakteristieke gaten aan de achterkant) zorgt dat het zwaartepunt verder van de hosel afstaat en dat zorgt voor een solide gevoel bij balcontact. 

Wat vinden wij?

Zoals gezegd is het aanzicht bij adressering van een full toe wedge met een groter oppervlak even wennen, maar bij het testen werd al snel duidelijk dat de JAWS Full Toe wedge een spinmachine is. De ballen komen laag van het blad af en checken snel (mits je een goede bal gebruikt) op de green. Met name vanuit de bunker slaat de 60 graden wedge met C-Grind (zie onder) makkelijk uit de bunker. 

Als je al jaren met dezelfde wedges speelt is het sowieso een verademing om met nieuwe wedges (en niet versleten groeven) te spelen. Oude wedges zorgen doorgaans voor een hogere launch angle, dus het gebrek aan spin wordt gecompenseerd door een hogere balvlucht. Maar als je heel graag een lage spinner slaat naar de green ontkom je er niet om je wedges te vervangen.

De technologische vooruitgang in wedges (en het verschil met andere merken) is er nauwelijks maar Callaway weet veel technologieën goed samen te brengen in de JAWS Full Toe. Vervolgens komt het aan op smaak. Wat vind jij mooi aan een wedge? Kleur, finish, stempels? Hoogstwaarschijnlijk komt Callaway binnenkort weer met de mogelijkheid om je eigen wedge te ontwerpen...

Productinformatie & prijs 

De wedges zijn vanaf 9 september verkrijgbaar. Lofts: 54, 56, 58, 60, 64. De 54 en 56 graden loft wedges hebben een bounce van 12 graden om makkelijker uit de bunker te komen. De andere (58, 60, 64) hebben 10 graden bounce. Dankzij de C-Grind (de afwerking van de zool) doet de wedge goed z’n werk vanuit de bunker. De standaard stalen shaft is de nieuwe Dynamic Gold Spinner en in graphite is dat de Project X Catalyst. De JAWS High Toe wedge is verkrijgbaar in twee finishes: Chrome en Black. 

Callaway JAWS High Toe wedges € 179 (graphite € 189

Meer weten?
callawaygolf.com 

Lees meer over
Equipment