Topgolf

Wie speelt waar? Week 17

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

29 – 02 European Tour, Tenerife Open, Golf Costa Adeje, Tenerife. Prijzengeld: €1.500.000 Leaderboard

29 – 02 PGA Tour, Valspar Championship, Innisbrook Resort, Palm Harbor, Florida. Prijzengeld: $6.900.000 Leaderboard

29 – 02 Challenge Tour, Cape Town Open, Royal Cape Golf Club, Kaapstad. Prijzengeld: €175.000 Leaderboard

29 – 02 LPGA, HSBC Women’s World Championship, Sentosa Golf Club, Singapore. Prijzengeld: $1.600.000 Leaderboard

30 – 02 Symetra Tour, Garden City Charity Classic, Buffalo Dunes Golf Club, Garden City, Kansas. Prijzengeld: $175.000 Leaderboard

28 – 30 Pro Golf Tour, Haugschlag NÖ Open, Golfresort Haugschlag, Haugschlag, Oostenrijk. Prijzengeld: €30.000 Leaderboard

28 – 30 Alps Tour, Antognolla Alps Open, Antognolla Golf, Perugia, Italië. Prijzengeld: €40.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

29 – 02 European Tour, Tenerife Open, Golf Costa Adeje, Tenerife. Prijzengeld: €1.500.000 

In veel opzichten zal het Tenerife Open deze week hoogstwaarschijnlijk lijken op het Gran Canaria Open van vorige week. Mooie vergezichten over de Atlantische Oceaan, weinig wind en een baan die spelers uitnodigt tot het maken van birdies. De European Tour zit middenin de ‘Canary Islands Swing’ en verblijft de komende weken op Tenerife. In 2005 was de Tour voor het laatst te gast op het grootste eiland van de archipel en nu krijgt Tenerife er twee voor de prijs van één. Twee toernooien op de vulkanische grond van Golf Costa Adeje.

Besseling in quarantaine

Ook de startlijst is nagenoeg identiek aan die van vorige week. De grootste verandering, zeker vanuit Nederlands perspectief, is echter de afwezigheid van Wil Besseling. Na zijn laatste rondgang op Gran Canaria kreeg hij te horen dat de coronatest die hij vlak voor de ronde had afgenomen, positief was teruggekeerd. Als resultaat zit de Nederlandse nummer 2 tien dagen in quarantaine, samen met caddie Martijn van Oosterhout die negatief testte. 

Andere 'regulars' er wel bij

De drie andere Nederlandse ‘regulars’ op de Europese Tour, Joost Luiten, Darius van Driel en Lars van Meijel, mogen wel knallen op Tenerife. Zij kunnen concurrentie verwachten van spelers als Matthias Schwab, Pablo Larrazábal, Justin Harding, Antoine Rozner, John Catlin en winnaar van afgelopen weekend Garrick Higgo. Of is driemaal misschien wel scheepsrecht voor Maximilian Kieffer?

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 15:00-20:00, za 14:30-19:00, zo 14:00-18:30

Leaderboard

29 – 02 PGA Tour, Valspar Championship, Innisbrook Resort, Palm Harbor, Florida. Prijzengeld: $6.900.000 

Na een rustigere periode sinds The Masters, is de blik van veel golftoppers nu gericht op Kiawah Island. Op de verbluffende Ocean Course wordt over drie weken het PGA Championship gespeeld en een aantal van de grote kanonnen begint donderdag in het Valspar Championship aan de voorbereiding. Speellocatie is zoals altijd de door tourpro’s geliefde Copperhead Course van het Innisbrook Resort. Hier is het vooral uitkijken voor de ‘Snake Pit’, de benaming voor de drie beruchte slotholes.

DJ & JT

Hoewel een behoorlijk aantal wereldtoppers nog even wacht, vermoedelijk tot het grotere Wells Fargo Championship van volgende week, hoeft de organisatie niet te klagen over het deelnemersveld. Zo zijn met Dustin Johnson en Justin Thomas de nummers 1 en 2 van de wereld aanwezig, en maakt Phil Mickelson voor het eerst sinds 2004 zijn opwachting. Ook Paul Casey weet veel schijnwerpers op zich gericht. Kan de Engelsman voor drie titels op rij gaan in de slangenkuil?

Een opmerkelijke deelnemer is de Amerikaan Michael Visacki, die een lang gekoesterde droom waar zag worden en zich plaatste via de Monday Qualifiers, een kwalificatietoernooi. Het moment waarop hij dat zijn vader mededeelde werd vastgelegd...

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 20:00-00:00, za en zo 19:00-00:00

Leaderboard

29 – 02 Challenge Tour, Cape Town Open, Royal Cape Golf Club, Kaapstad. Prijzengeld: €175.000 

In het eerste van drie toernooien op Zuid-Afrikaanse bodem, waren het de thuisfavorieten die de dienst uitmaakten. Voormalig Rolex Series-winnaar Brandon Stone ging uiteindelijk met de overwinning aan de haal in het Limpopo Championship, na een viermans play-off tegen landgenoten Daniel van Tonder, Hennie du Plessis en Oliver Bekker. Deze week staat het Cape Town Open op het programma, ook nog eens een toernooi dat Stone in het verleden wist te winnen.

Drie Nederlanders

Voor onder anderen Koen Kouwenaar was het een mooie kans. Vanwege de B-NL Challenge Trophy die over enkele maanden op The Dutch wordt gehouden, mocht hij zich in de Zuid-Afrikaanse ‘triple header’ meten met een sterk veld. Helaas gooide een nieuwe polsblessure al gauw roet in het eten voor de eerstejaars prof. Vlak na de start van zijn tweede ronde moest hij de strijd staken, om vervolgens veel eerder dan gehoopt huiswaarts te keren. Zodoende is het aantal Nederlanders in Kaapstad verkleind naar drie: Daan Huizing, Robbie van West en Lars Keunen.

Leaderboard

29 – 02 LPGA, HSBC Women’s World Championship, Sentosa Golf Club, Singapore. Prijzengeld: $1.600.000 

Als eerste van de grote circuits keert de LPGA Tour deze week weer eens terug naar het Verre Oosten. Dit doen ze voor twee toernooien in achtereenvolgens Singapore en Thailand. Begonnen wordt met het HSBC Women’s World Championship, ook wel ‘de major van Azië’ genoemd. Aan grote namen geen gebrek in het gelimiteerde veld, al laten een aantal wereldtoppers het toernooi ook schieten. Anne van Dam start niet in Singapore.

Leaderboard

Wanneer start welke tour?

Met name de vrouwelijke golfers op het Europese continent moeten nog even wachten tot de start van het seizoen. Maar voor je het weet vliegt en rolt de bal ook weer op de Ladies European Tour en de LET Access Series.

• Ladies European Tour: 13 mei, South African Open
• LET Access: 3 juni, Czech Ladies Challenge

Datums belangrijkste toernooien

Laten we hopen dat we dit jaar ook weer toernooien mét enthousiast en uitbundig publiek zien op de vijf continenten. Wat zijn de datums die je alvast in je agenda moet zetten?

• Big Green Egg Dutch Ladies Open: 30 juni tot 3 juli
• The Open: 15-18 juli
• Olympische Spelen mannen: 29 juli tot 1 augustus
• Olympische Spelen vrouwen: 4-7 augustus
• B-NL Challenge Trophy: 26-29 augustus
• Solheim Cup: 4-6 september
• KLM Open: 16-19 september
• Ryder Cup: 24-26 september