Topgolf

Geen landgenoot onder par, Girls in halve finale

Vier van de vijf landgenoten die deze week in Noord-Ierland meedoen aan het Iers Open, staan na dag 1 boven par. Alleen Daan Huizing bracht level par mee naar het clubhuis. Op het EK houdt Bob Geurts stand, terwijl de Nederlandse girls op het ELTK in de halve finale staan.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De openingsdag werd gespeeld onder gure, typisch (Noord-)Ierse omstandigheden. Op de Galgorm Castle Golf club stond veel wind en was het niet bepaald warm, waardoor sommigen zelfs hun muts tevoorschijn hadden gehaald. ‘A beast of a golf course’, noemde  vroege starter en leider Dean Burmester (-5) het na afloop. ‘De baan is lastig zat zonder wind, dus nu speelt hij alleen nog maar moeilijker. Je slaat de bal niet zo ver als je normaal denkt omdat het koud is en er dus veel wind staat’, aldus Joost Luiten tijdens een interview in de baan.

Desondanks kreeg de Nederlandse nummer 1 zijn ronde goed onderweg door zijn approach op 2 binnen twee meter te leggen voor birdie. De eerste echte fout maakte Luiten op 6, toen hij rechts tussen de bomen kwam en mede door een slechte stand niet naar de green kon. Ook op 7 leverde hij in, om een paar holes later op een par-5 weer naar level par te gaan. Toen op 15 de putt vanaf de rand van de green in de cup viel, hoorde de tv-kijker de woorden ‘lekker joh’. Dat was Maarten Bosch, deze week terug aan de tas na door een gebroken pols wat toernooien gemist te hebben. De teleurstelling was niet veel later echter terug. Een korte putt voor par lipte uit op 17 en dat betekende de tweede bogey op rij: +1, tevens de eindscore voor T38.

Donkere ochtend

Toen Luiten aan zijn ronde begon, was Daan Huizing al vier uur bezig. In de donkere ochtend bracht hij een 70 binnen voor level par (drie birdies, drie bogeys). Naar mate de ronde vorderde werd die score eigenlijk alleen maar meer waard. Uiteindelijk bracht het hem de 22ste plaats na dag 1. Eén slag achter de man uit Soest, vinden we Lars van Meijel samen met Luiten terug. Hij stond door onder meer een dubbel-bogey en twee bogeys op +3 bij het maken van de turn, maar won op de ‘terugweg’ nog wat terug: +1 en goed uitzicht op het weekend.

Voor Darius van Driel (+3) en Wil Besseling (+4) moet dat met een betere tweede ronde, en wat geluk met het weer, ook nog goed mogelijk zijn. Beide mannen kwamen tot niet meer dan één enkele birdie op Galgorm Castle. Wil maakte verder onder meer een triple bogey op 13 en is na 18 holes de laagst geklasseerde Nederlander – in tegenstelling tot veel van de voorbije toernooien

Leaderboard

Geurts net buiten top-10 op EK

Bij het EK voor mannelijke amateurs, hebben vier van de zes deelnemende Nederlanders zich geplaatst voor de slotronde. Bob Geurts ging de derde dag op Golf & Country Club Zürich in 71 slagen rond (level par) en behield op -2 zijn gedeelde elfde positie. Het tweetal Duitse leiders op -12 (Nick Bachem en titelverdediger Matthias Schmid) zal buiten schot zijn, maar een topklassering gloort voor de speler van De Hoge Kleij. Koen Kouwenaar en Nordin van Tilburg staan op +3 T32, Kiet van der Weele haalde op +6 ternauwernood de cut over 54 holes. Voor Benjamin Reuter +8) en Stan Kraai (+17) is het EK klaar. 

Leaderboard

Girls naar halve finale ELTK!

Op het ELTK Girls in Slowakije is Team Oranje erin geslaagd door te stoten tot de halve finales. Mede dankzij een 8&7 zege van de opnieuw sterk spelende Anne-Sterre den Dunnen, won Nederland vandaag van het gastland. Rosanne Boere en Eva Nijenhuis wonnen hun foursome eveneens overtuigend met 5&4. In de halve eindstrijd is Duitsland nu de tegenstander, in een mogelijke finale wacht Zweden of Zwitserland.

Leaderboard