Nieuws

Regels: speel de bal zoals die ligt...

Bij het US Open waren geen toeschouwers maar wel veel camera’s. En die registreerden haarscherp alle bewegingen van de spelers. Zoals een discutabele actie van Patrick Reed. Verbeterde hij tegen de regels in de ligging van zijn bal? Wat zeggen de regels eigenlijk over het beïnvloeden van jouw ligging?

In een filmpje dat rondging op Twitter is te zien dat Reed zijn wedge in de rough duwt net naast de voorgreen van hole 9. Volgens sommigen om de ligging van zijn bal te verbeteren. Anderen zagen er geen opzet in. Het Twitter-filmpje is vanuit een bepaalde hoek genomen wat de werkelijkheid misschien heeft uitvergroot. Als we het fragment van Patrick Reed bekijken op het officiële kanaal van het US Open (wel even doorklikken naar ronde 3, hole 9) lijkt er weinig aan de hand. De verschillende beelden leveren dus verschillende conclusies op. Reed werd er in elk geval niet (achteraf) voor gestraft.

Wat zeggen de golfregels?

Enfin, hij heeft vanwege een vergelijkbare actie in de bunker (in 2019 tijdens de Hero World Challenge) zijn reputatie niet mee. Om te voorkomen dat je eenzelfde reputatie krijgt als Patrick Reed - ‘hij die echt niks meer onopgemerkt kan doen’ - lopen we de regels graag voor je na.

Regel 8 beschrijft een grondbeginsel van het golfspel: 'speel de baan zoals je hem aantreft'. In sommige gevallen mag je echter zonder strafslag de omstandigheden herstellen. In regel 8 worden handelingen beschreven die niet en wél zijn toegestaan. 'Platdrukken' komt voor in beide rijtjes.

Uit het rijtje ‘Handelingen die wel zijn toegestaan’: Je club voor of achter de bal licht op de grond laten rusten ('grounden') (mag niet in een bunker).
Of er dus sprake is van 'licht op de grond laten rusten' is de discussie ontstaan. 

Uit het rijtje ‘Handelingen die niet zijn toegestaan’: 
Het oppervlak van de grond veranderen.
En dan gaat het er niet om dat je zand verandert in gras natuurlijk, maar je kunt dus wel gras of blaadjes wegmoffelen en daarmee de grond achter de bal veranderen.

Bekijk hier de volledige uitleg van regel 8

Met de acties van Reed wordt ondertussen aardig de draak gestoken. We hopen dat hij er zelf om kan lachen en dat bovenstaande voorvallen in de toekomst uitblijven.

Al die camera's op zijn neus. Hij wil gewoon wat meer privacy in de bunker.

De Masters winnaar van 2018 maakte op donderdag een hole-in-one. Op die slag is overigens niks af te dingen.


Lees meer over
Golfregels