Topgolf

Wie speelt waar? Week 36

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

4 – 7 PGA Tour, Tour Championship, East Lake GC, Atlanta, Georgia. Leaderboard

3 – 6 European Tour, Andalucia Masters, Real Club Valderrama, Sotogrande, Spanje. Prijzengeld: €1.250.000 Leaderboard

3 – 6 Challenge Tour, Northern Ireland Open, Galgorm Spa & Golf Resort, Ballymena, Noord-Ierland. Prijzengeld: €200.000 Leaderboard

4 – 6 Symetra Tour, Four Winds Invitational, Blackthorn GC, South Bend, Indiana. Prijzengeld: $150.000 Leaderboard

2 – 4 Pro Golf Tour, Schladming Dachstein Open 2020, Golfclub Schladming Dachstein, Oberhaus, Oostenrijk. Prijzengeld: €30.000 Leaderboard

2 – 4 2020 Cervino Alps Open, Cervino GC, Breuil-Cervinia, Italië. Prijzengeld: €40.000 Leaderboard

3 – 5 LET Access Series, Flumserberg Ladies Open, Gams-Werdenberg GC, Gams, Zwitserland. Prijzengeld: €40.000 Leaderboard

1 – 3 PGA Tour Latinoamérica, The Invitational at Auburn University Club, Auburn University GC, Auburn, Alabama. Leaderboard

3 – 6 Korn Ferry Tour, Lincoln Land Championship, Panther Creek CC, Springfield, Illinois. Prijzengeld: $600.000 Leaderboard 

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

4 – 7 PGA Tour, Tour Championship, East Lake GC, Atlanta, Georgia. 

En toen waren er nog 30. Alleen de beste spelers van het seizoen zijn in het weekend van Labor Day (die feestdag is op maandag, daarom wordt één dag later gestart) van de partij bij de grote finale van de FedEx Cup op East Lake, de baan waar de legendarische Bobby Jones het spelletje leerde. Inzet is een met 70 miljoen dollar gevulde prijzenpot, met een absurde hoofdprijs van 15 miljoen dollar gereserveerd voor de zondag. 

WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE OEFEN- EN QUALIFYING RONDEN

Voor het tweede jaar wordt deze week het nieuwe format gehanteerd, waarin de leider in de FedEx Cup geholpen wordt met een voorsprong van twee slagen. Daardoor begint Dustin Johnson op -10, eerste achtervolger Jon Rahm op -8 en zo verder naar level par voor nummer 30 van de stand Billy Horschel – winnaar van de Cup en de vette cheque in 2014. Een major, meerdere World Golf Championships en een Ryder Cup. Eigenlijk ontbreekt alleen de FedEx Cup nog in het rijtje voor nummer 1 van de wereld Johnson. Dit is hét jaar voor hem, nooit eerder was zijn uitgangspositie zo goed.

Is McIlroy erbij?

De concurrentie is vanzelfsprekend moordend op de baan in Atlanta. Zo werd ‘DJ’ afgelopen weekend nog door Jon Rahm afgetroefd in een play-off met een spectaculair einde. De vraag is nog even of Rory McIlroy (-3) aanwezig is. Hij onthulde dit weekend dat hij en zijn vrouw Erica ieder moment hun eerste kind verwachten. McIlroy staat nog altijd op de startlijst, maar mocht hij niet spelen wordt er geen vervanger opgeroepen. De Noord-Ier won vorig jaar na de week met vijf slagen achterstand op Justin Thomas begonnen te zijn. Die laatste is overigens de enige speler die dit seizoen drie keer won en begint als nummer 3 van de FedEx Cup vanaf -7.

Televisie: Ziggo Sport Golf: vr en za 19:00-00:00, za 19:00-01:00 en ma 18:00-00:00

Leaderboard

3 – 6 European Tour, Andalucia Masters, Real Club Valderrama, Sotogrande, Spanje. Prijzengeld: €1.250.000 

De geslaagde ‘UK Swing’ is achter de rug. Volgende stop voor de European Tour-bubbel is het Iberisch Schiereiland voor drie toernooien. Twee in Portugal, maar we beginnen op de bekendste baan van Spanje: Valderrama. Het Andalucia Masters van dit jaar is het 25ste event van de European Tour dat hier georganiseerd wordt. Tot 2009 werd de seizoensafsluiting hier gespeeld, voordat deze naar Dubai verhuisde.

Accuratesse is gevraagd op de door Robert Trent Jones ontworpen baan met snelle, geonduleerde greens. Geen wonder dat Sergio Garcia – dit jaar niet van de partij – hier het afgelopen decennium drie keer op rij won. Als iemand zijn spel zich ook voor deze baan leent, is het wel Lee Westwood. Dat laten ook zijn resultaten uit het verleden zien; acht keer eindigde hij hier in de top-10. Ook bij Joost Luiten staat Valderrama in het rijtje met favoriete banen. Hij kan hier een uitstekend record overleggen met onder meer twee tweede plaatsen. Luiten nam de afgelopen tijd wat rust om aan zijn swing te werken en is nu terug. In het Nederlandse kamp wordt hij geflankeerd door Darius van Driel, Lars van Meijel en Wil Besseling. Opvallend 'detail': Luiten heeft deze week vriendin Melanie aan de tas. Zijn vaste caddie Maarten Bosch heeft zijn pols gebroken en mag voorlopig niet vliegen.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 12:00-14:00 & 15:00-18:00, za en zo 13:30-18:00

 

Leaderboard

3 – 6 Challenge Tour, Northern Ireland Open, Galgorm Spa & Golf Resort, Ballymena, Noord-Ierland. Prijzengeld: €200.000 

Eén Nederlander op de European Tour en meerderen op de Challenge Tour. Dat was de afgelopen jaren veelal de verdeling. Nu is dat andersom. Robbie van West is de enige landgenoot die het Northern Ireland Open speelt, anderhalve maand na twee dual-ranking events weer het eerste toernooi van de Challenge Tour. Tot de Grand Final in Mallorca staan er nog maar drie andere toernooien op de rol en er is voor de mannen geen promotie naar het hoogste Europese niveau, zoals dat wel altijd het geval is geweest. 

Strijdtoneel is het Galform Spa & Golf Resort. Vorig jaar werd hier nog een speciaal toernooi gehouden waarin mannen en vrouwen tegelijkertijd op dezelfde banen speelden, voor evenveel prijzengeld. Dat is dit jaar niet het geval, alleen de mannen spelen op de grond van Galform Castle. Het Northern Ireland is de perfecte generale voor de organisatie. Later deze maand wordt op deze parkbaan namelijk ook het Irish Open van de European Tour gespeeld. Vanwege de coronarestricties in buurland Ierland is dit verplaatst en het zal ook geen onderdeel zijn van de Rolex Series.

Leaderboard

4 – 6 Symetra Tour, Four Winds Invitational, Blackthorn GC, South Bend, Indiana. Prijzengeld: $150.000

Nog vijf toernooien resten de vrouwen van de Symetra Tour dit seizoen. Na een weekje rust gehad te hebben mag Dewi Weber nu in South Bend, Indiana aan de bak. De negende editie van de Four Winds Invitational was aanvankelijk teruggeduwd naar eind juli, later werd besloten het nog een maand uit te stellen. Deze week wordt er dan eindelijk gespeeld op de beboste Blackthorn Golf Club.

Leaderboard

3 – 5 LET Access Series, Flumserberg Ladies Open, Gams-Werdenberg GC, Gams, Zwitserland. Prijzengeld: €40.000

Vorig jaar bestond de kalender van de LET Access Series uit twintig toernooien, dit jaar moeten de vrouwen het doen met vijf. In de Zwitserse bergen is Nederland alvast goed vertegenwoordigd met drie speelsters: Pasqualle Coffa, Zhen Bontan en Romy Meekers. Die laatste speelt het toernooi als amateur. Enkele weken werd ze nog tweede bij de NK Strokeplay, waar ze pas na een play-off verloor van Lauren Holmey. Coffa deed op haar beurt mee aan een wedstrijd van de Ladies European Tour, helaas zonder succes. Bontan begint haar seizoen in Zwitserland.

Leaderboard

1 – 3 PGA Tour Latinoamérica, The Invitational at Auburn University Club, Auburn University GC, Auburn, Alabama.

Laten we vooral Rowin Caron niet uit het oog verliezen. Hij heeft een ander pad gekozen dan het traditionele, en draait zijn toernooien nog altijd op het Latijns-Amerikaanse circuit van de PGA Tour. De afgelopen maand miste hij bij twee van de drie wedstrijden in Georgia de cut. Nu gaat Caron de grens met Alabama over voor een toernooi op de campus van de universiteit van Auburn. De bekendste golfer die hier ‘college golf’ speelde en afstudeerde is Jason Dufner, die in 2013 het PGA Championship won.

Leaderboard