Topgolf

Luiten op tik in Schotland

Maar liefst negen birdies maakte Joost Luiten vandaag in het Schots Open. Hij begint morgen op de tweede plaats aan de tweede ronde. Ook goed nieuws over Anne van Dam en topamateur Anne-Sterre Den Dunnen.
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

Op de Renaissance Club in North Berwick werd vandaag laag gescoord en dat had veel te maken met het ontbreken van de wind op de baan langs de kust. De spelers die laat startten hadden daar nog meer profijt van dan de vroege starters, die in de regen speelden.

Negen birdies

Luiten zat in de laatste flights van de dag, maar het lange wachten deerde hem niet. Hij begon zijn ronde met een birdie en direct daarna een bogey, maar dat was dan ook het enige smetje. ‘Dat foutje op hole twee was jammer. Ik kwam daar met mijn tweede slag in de bunker bij de green’, was Luiten zelf ook nog een klein beetje kritisch.

Op de helft van de overige zestien holes maakte de Bleiswijker vervolgens een birdie. Dus reden om te klagen had hij niet. ‘De laatste twee holes heb ik zo goed als in het donker gespeeld. Maar ik speelde vandaag solide, raakte veel faiways en greens en de putter deed ook nog zijn werk.’

Baas boven baas

Een ronde in 63 slagen was meer dan een prachtige start van pas het tweede toernooi uit de Rolex Series dit jaar. Het prijzengeld in Schotland is ook hoog: 7 miljoen dollar. Er zijn dus ook heel punten voor de ranglijsten te verdienen.
Er was in Schotland wel een baas boven baas. De Engelsman Lee Westwood, die in januari in Abu Dhabi het eerste Rolex Series-toernooi won, deed het nog een slag beter dan Luiten. De Nederlander deelt daardoor de eerste dag de tweede plaats met de Zweed Alexander Björk.

Leaderboard

 

 

LPGA Tour: Anne van Dam

Anne van Dam kan terugkijken op een goede eerste dag in de Shoprite LPGA Classis. Op de Seaview Golf Club in Galloway (New Jersey) staat de in Florida woonachtige Arnhemse na 18 holes bij de beste 15, dankzij een ronde in 67 slagen (-4). Op haar stonden onder meer drie birdies, een eagle en een bogey. Het verschil met de leiders na dag 1 is evenwel al wel vier slagen: De Amerikaanse Lauren Stephenson en de Koreaanse Mi Hyang Lee staan op -8. Hopelijk kan Van Dam vandaag - op haar 25ste verjaardag - ook een goede ronde binnenbrengen. 

Anne van Dam op de laatste dag van de Australian Ladies Classic
Beeld: LET (Tristan Jones)

Van Dam presteert tot nu toe nog een beetje wisselvallig op de LPGA Tour. Van de zes toernooien na de herstart deze zomer haalde ze in vier de cut en was een elfde plaats (LPGA Drive On Championship) haar hoogste notering. Op de wereldranglijst staat ze momenteel op de 97ste plaats, op de ranking van de LPGA net binnen de top-60.

Leaderboard

EK Dames

Bij het EK Dames in Slovenië lijkt Anne-Sterre Den Dunnen haar vorm van een week eerder in het Europese landenkampioenschap voor girls te hebben meegenomen. Ze maakte vandaag in de tweede ronde een flinke sprong in het klassement dankzij een bogeyvrije ronde in 66 slagen (-5). Met een score van -7 staat de 17-jarige junior drie slagen van de leiders in het kampioenschap. 

Anne-Sterre Den Dunnen
Beeld: Golfsupport

Op de CUBO Golf Course, op vijftien minuten rijden van de hoofdstad Ljubljana, zijn nog vier andere Nederlanders actief. Ook Romy Meekers had een goede dag (68 slagen) en steeg flink op de ranglijst, naar de top-40. Morgen, na 54 holes, is de cut. De beste 48 spelers plus ties gaan door. Danielle Modder (37ste) en Anouk Sohier (47ste) staan daar na 36 holes nog 'binnen'. Voor Lizzy Peeters (72ste) lijkt dat welhaast een onmogelijke opgave. 

Scores

 

Kouwenaar wint bij debuut

 

Koen Kouwenaar trad deze week toe tot de rijen der professionals en won direct bij zijn debuut het Papendal Open op de Edese Golfclub. Met ronden 67 en 69 (-6) bleef hij een drietal spelers twee slagen voor. Kouwenaar (22) was de afgelopen jaren een van de succesvolste Nederlandse amateurs, maar miste een groot deel van dit seizoen door een blessure. Hij ontbrak ook bij het ELTK in Hilversum, enkele weken terug. Door het verkorte seizoen besloot hij deze week al over te stappen naar de profs.

Uitslag