Topgolf

Ontketende Besseling in top-5

Alle vijf de Nederlanders die vanochtend begonnen aan het Italiaans Open, staan na 18 holes onder par. Eén daarvan stak met kop en schouders boven zijn landgenoten uit: Wil Besseling. Hij was helemaal los en staat vierde op -7. Laurie Canter maakte een 60 voor -12!
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De verwachtingen die we vooraf van de Chervò Golf Club hadden, bleken tijdens de eerste ronde meteen te kloppen. De baan speelt lang en is erg 'rechttoe rechtaan'. Een goede afslag is hier belangrijk dus het is geen verrassing dat Wil Besseling, op de European Tour de allerbeste als het gaat om 'strokes gained' vanaf de tee, zich hier direct in de top van het klassement meldde. Na een vroege bogey ging er een schakelaar om bij de 34-jarige golfer uit Hoorn. Drie birdies maakte hij, maar na de turn was Besseling pas écht ontketend. De birdies vielen bij bosjes en uiteindelijk stopte de teller op acht. Een korte birdieputt op 18 verdween niet in de hole, maar dat mocht de pret niet drukken: -7 en de gedeelde vierde plek.

'Ruimte voor verbetering'

 

“-7 is natuurlijk mooi, maar het is niet meer dan een goede start,”, aldus Besseling die ondanks zijn  fraaie score sprak van een weinig bijzondere ronde. “Voor mijn gevoel heb ik niets speciaals gedaan vandaag, het was eerlijk gezegd een vrij makkelijke -7. Mijn basis is momenteel gewoon goed, dan wordt het een stuk eenvoudiger dit soort scores te maken.” De omstandigheden waren volgens de Noord-Hollander vanochtend ideaal. “Het was de eerste paar holes nog wel wat fris, maar er stond nauwelijks wind, de rough is niet heel hoog en de greens zijn aan de zachte kant, dan kun je op dit niveau lage scores verwachten.”

 

Besseling zag na zijn prima openingsronde zeker nog ruimte voor verbetering. “Mijn drives en vooral mijn ijzers kunnen wel wat strakker. Op de range sla ik de balvluchten die ik wil, in de baan is dat soms nog net wat minder. Maar als je -7 maakt, doe je natuurlijk ook veel goed”, aldus Besseling die nu nog vierde reserve is voor het Cyprus Open van komende week maar al zeker weet dat hij kan spelen. “Er zijn nog minimaal zes plekken te vergeven, dus ik weet dat ik in dat toernooi kom. Dat is fijn, maar ik ben nu natuurlijk met dit toernooi bezig. Nogmaals, -7 is een  goed begin, maar ik sta wel vijf slagen achter de leider”

Gelijke tred

In de buurt van die score kwamen de overige Nederlanders niet. Joost Luiten, Daan Huizing en Lars van Meijel bijvoorbeeld, namen allen -2 mee naar het clubhuis voor een plek net buiten de top-60. Luiten was op de tiende tee gestart en besloot zijn eerste rondgang met een bogey, Huizing hield zijn kaart de laatste elf holes schoon. Van Meijel finishte juist met een birdie om op gelijke hoogte te komen met zijn landgenoten. Het drietal staat één slag voor Darius van Driel die, ondanks twee bogeys en een dubbel-bogey genoteerd te hebben, eveneens onder par staat op -1. Het viertal begint vrijdag rond de virtuele cutlijn.

Canter ongeëvenaard

'Alles ging erin', was de simpele analyse van Laurie Canter na zijn formidabele openingsronde. Vijf birdies maakte de Engelsman voor de turn, om daar op zijn tweede negen nog een schepje bovenop te doen. Zijn ongeëvenaarde slotreeks? Birdie-birdie-par-eagle-birdie-birdie-birdie voor een 60 en nu al -12! Joachim B. Hansen en Dean Burmester volgen op -8, voor het groepje met Besseling. Scott Jamieson zorgde in al het scoringsgeweld voor nog wat extra sensatie met een hole-in-one, maar vertrok geen spier.

Leaderboard