Topgolf

Sterke afsluiter brengt Van Dam in top-5

Anne van Dam heeft haar beste prestatie van het seizoen neergezet. Mede dankzij een bogeyvrije reeks van liefst 51 holes besluit ze de Saudi Ladies International op de gedeelde vierde plek. Haar Deense vriendin Emily Kristine Pedersen won in een play-off en vergroot haar voorsprong op de jaarranking.
Beeld: LET/Tristan Jones

Beeld: LET/Tristan Jones

Anne van Dam was ook op de slotdag lange tijd weer de vastigheid zelve op de Royal Greens Golf & Country Club. Na een snelle birdie volgde de ene de andere op, totdat ze rond de turn verder ging met het pakken van slagen. Allereerst op de par-3 8ste en direct daarna ook op 9, de par-5 die voor de slotdag wat was ingekort. Na de birdie op 11 moest Van Dam tweemaal letterlijk de hakken in het zand zetten om par te redden. Zowel op 13 als op 14 slaagde ze erin up & down te gaan vanuit de bunker. Met name de eerste save was indrukwekkend, want ze had op de par-5 het water gevonden met haar afslag.

'Bunker saves' houden Van Dam in top

Hierna kon de Nederlandse nummer 1 haar eerste bogey in 52 holes echter niet langer afwenden: terug naar -6. Ook op 17 was de putter die haar sinds het begin van de tweede ronde zo goedgezind was, even niet meer Van Dams vriend. De birdieputt van anderhalve meter lipte uit, waarna ze de club tegen haar been sloeg en deze gepikeerd naar de tas gooide. Ze gaf zichzelf met twee machtige slagen de kans om met een eagle te eindigen, maar na een te kort gelaten putt werd het een nog altijd zeer verdienstelijke birdie op de waterrijke afsluiter. Na voor haar beste ronde van de week getekend te hebben, kwam Van Dam op -7 op de vierde plaats uit. Een ijzersterke prestatie, de beste van haar seizoen, maar wanneer ze terug is in het hotel zal ze ongetwijfeld nog een keer fantaseren over wat er nog meer mogelijk was geweest... Misschien volgende week in het teamevent op dezelfde baan!

Pedersen wint, Van Dam zorgt voor verkoeling

Georgia Hall manifesteerde zich op Royal Greens vandaag als de te kloppen vrouw. De Engelse blikvanger greep de leiding en liet op de eerste negen zien waarom zij vooraf als favoriet voor de titel werd gezien. Ze had een minimale achterstand omgezet in een voorsprong van twee slagen, maar kon toen zelf ook niet doordrukken. Het kwam uiteindelijk aan op een rechtstreeks duel met Solheim Cup-maatje Kristine Pedersen op de 72ste hole. Daar kon de Deense longhitter een weergaloze approach niet omzetten in eagle, waarna Hall het met par verzuimde direct af te maken en er dus een play-off aan te pas moest komen.  Hier sloeg het noodlot toe voor Hall, toen zij met haar lay-up het water vond. Pedersen bestrafte dat met een nagenoeg perfecte pitch. Van de twee putts die ze mocht gebruiken had ze er maar één nodig, op weg naar haar tweede zege van het seizoen. Van Dam stormde de green op om Pedersen te feliciteren en met een waterflesje voor wat verkoeling te zorgen.

Leaderboard

Vrouwensport

Het toernooi in Saoedi-Arabië had een prijzengeld van 1 miljoen dollar en mede daardoor tal van topspelers getrokken. Helemaal onomstreden was het toernooi niet in het land waar vrouwen pas sinds 2013 mogen sporten en de mogelijkheden voor vrouwen in en buiten de sport volgens mensenrechtenorganisaties nog beperkt zijn. De speelsters hadden zich aangepast aan de regels van het land. Zo droegen ze in de baan ‘meer kleding’ dan gebruikelijk en waren blote benen taboe. Met dit toernooi en ook de Saudi Ladies Team International volgende week, wil het koninkrijk juist laten zien dat de situatie voor vrouwen de afgelopen jaren wel is verbeterd.

Lees meer over
LET Anne van Dam Topgolf