Topgolf

Luiten sterk, Huizing mist boot

In ieder geval één Nederlander heeft zich naar het weekend gespeeld in de Cyprus Showdown. Een kunststukje op de slothole bracht Joost Luiten naar -10 en de vierde plaats. Daan Huizing koesterde nog een beetje hoop maar is klaar, net als Lars van Meijel.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Waar Joost Luiten op de openingsdag nog wat opstartproblemen kende, was daar vandaag absoluut geen sprake van. Hij ging verder waar hij gistermiddag gebleven was, met birdies maken dus. De Zuid-Hollander, die nog niet bij de beste 60 staat op de Race to Dubai en dus zeker één heel goed resultaat nodig heeft, wist na negen holes al dat het wat betreft het weekend wel snor moest zitten. Met twee nieuwe birdies ving hij twee latere bogeys op, om enkele holes later te eindigen met een kunststukje. Twee jaar geleden kreeg hij op de European Tour al eens de titel 'slag van het jaar' voor een albatross op Valderrama, maar dat lukte hem op de PGA National Course vanmiddag nét niet. Zijn bijzonder fraaie approach op de afsluitende par-5 bleef op enkele centimeters van de hole stilliggen: tap-in eagle voor -10 en de vierde plaats. 

'Scherper met ijzers en putter'

‘Met mijn ijzers en mijn putter ben ik wat scherper dan vorige week. Dat zie je dan ook direct in het aantal birdies', blikte Luiten vlak na de ronde terug. Het is natuurlijk mooi dat hij met een topscore doorgaat naar het weekend, maar daar begint iedereen weer van vooraf aan. Over het format kan Luiten nog niet veel zeggen. ‘Wat ik ervan vind, weet ik eigenlijk nog niet. Het is wennen dat je na twee ronden weer op nul begint, maar we zullen wel zien.’

Nét niet genoeg voor Huizing

Amper een minuut nadat Luiten zijn laatste putt in de hole had getikt, werd de hoorn geblazen op het Aphrodite Hills Resort. Door de dreiging van onweer lag het spel anderhalf uur stil, terwijl Daan Huizing zo hard aan het werk was om de cut te halen. Hij stond op -4, maar wist ook dat zeker -5 hoogstwaarschijnlijk nodig was om zich in de top-32 (plus ties) te spelen. Een birdie op 17 had de golfer uit Soest flink op weg geholpen, maar zijn putt van twee meter bleef nipt rechts. Die op 18 viel wel en dus greep Huizing zijn laatste strohalm: -5.Hij mocht nog hopen maar nadat het spel voor de vrijdag werd stilgelegd, miste hij net op één slag en één plek de boot..

Van Meijel niet naar shoot-out

Lars van Meijel had wel al op vrijdag duidelijkheid. Hij finishte na een ronde level par op -2 voor het toernooi en kwam niet in de buurt van de felbegeerde top-32. De spelers die het wel redden beginnen morgen aan de zogenaamde shoot-out. De scores worden gereset en dat zelfde gebeurt op zondag opnieuw, wanneer de top-16 om de prijzen zal strijden in dit nieuwe toernooi aan de Middellandse Zee. Zij die over de eerste twee dagen het beste gescoord hadden, gaan morgen als eerste de baan in. Dat geldt dus ook voor Luiten.

Leaderboard