Topgolf

Wie speelt waar? Week 11

Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

12 – 15 PGA Tour, The Players Championship, TPC Sawgrass, Ponte Vedra Beach, Florida. Prijzengeld: $15.000.000 Leaderboard Afgelast

12 – 15 Ladies European Tour, Investec South African Women’s Open, Westlake GC, Kaapstad. Prijzengeld: €200.000 Leaderboard

10 – 12 Pro Golf Tour, Open Bahia Golf Beach 2020, Bahia Golf Beach & Royal Golf Anfa Mohammedia, Marokko. Prijzengeld: €30.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

12 – 15 PGA Tour, The Players Championship, TPC Sawgrass, Ponte Vedra Beach, Florida. Prijzengeld: $15.000.000

Update 13 maart: de PGA Tour heeft donderdag het besluit genomen om The Players Championship te staken. Eerst zou er de drie resterende rondes nog zonder publiek gespeeld worden, maar na de ontwikkelingen en hevige kritiek heeft de organisatie alsnog besloten om het toernooi te stoppen. Daarnaast heeft de PGA Tour besloten om helemaal niet meer te spelen tot en met het Valero Texas Open. Dat komt neer op een pauze t/m 5 april. Wat er met The Masters (9-12 april) gaat gebeuren is nog onduidelijk, maar de kans dat de eerste major van het jaar gespeeld gaat worden is zeer klein. Ook alle andere tours in Amerika liggen stil. Dat betekent dat Anne van Dam (LPGA), Dewi Weber (Symetra Tour) en Rowin Caron (PGA Tour LA) voorlopig niet in actie komen.

In een week waarin het Kenia Open van de European Tour is afgelast vanwege het coronavirus, zijn alle ogen van de golfliefhebber gericht op het Players Championship. Het ‘flagship event’ van de PGA Tour wordt ook wel bestempeld als ‘de vijfde major’ en thuishaven is alweer sinds 1982 het prestigieuze TPC Sawgrass, natuurlijk het meest bekend van de iconische eilandgreen op 17.

WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE OEFEN- EN QUALIFYING RONDEN

Net als de vorige twee toernooien van de ‘Florida Swing’ wordt deze week opnieuw gegolft op een waterrijke baan. Sinds de ingrijpende veranderingen aan de kalender voorafgaand aan het afgelopen seizoen wordt The Players in plaats van mei in maart georganiseerd. De ‘Stadium Course’ speelt in dit gedeelte van het jaar wel een tikkeltje anders door de overzaaide fairways, roughs en greens, aldus de spelers die ervoeren dat ze minder rol op de bal kregen en aanvallendere clubkeuzes maakten. ‘De baan speelde veel korter in mei’, waren de woorden van Tiger Woods.

Woods grote afwezige

Over Woods gesproken, hij wordt door rugproblemen nog altijd aan de kant gehouden en is de grote afwezige. Verder slaat iedereen uit de mondiale top-20 wel af, van de 50 beste spelers ontbreken naast Woods enkel Lee Westwood en de Japanner Shugo Imahira in het met 15 miljoen dollar gedoteerde toernooi. Dat is meer prijzengeld dan bij welk event dan ook op de kalender, inclusief de majors, afgezien van het Tour Championship waar de FedEx Cup-bonussen worden uitgekeerd.

Eindelijk titelprolongatie?

De topfavoriet bij de bookmakers is Rory McIlroy. Dat kan ook moeilijk anders, vorig jaar sloeg de Noord-Ier in Ponte Vedra Beach zijn eerste slag in wat een uiterst succesvol seizoen werd met later nog overwinningen in Canada, het Tour Championship en de daaraan verbonden FedEx Cup. En dan is McIlroy sinds vorige maand ook nog terug op plek 1 van de wereldranglijst. Een statistiek die niet al te veel goeds voorspelt voor zijn kansen: nog nooit verdedigde iemand in The Players succesvol zijn titel.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 18:00-00:00, za 19:00-00:00 en zo 18:00-23:00

Leaderboard

12 – 15 Ladies European Tour, Investec South African Women’s Open, Westlake GC, Kaapstad. Prijzengeld: €200.000

Waar het Zuid-Afrikaanse avontuur voor Zhen Bontan inmiddels tot een einde is gekomen, rest er voor Pasqualle Coffa nog één toernooi en dat is ook nog veruit het grootste event van de Sunshine Ladies Tour: het South African Women’s Open. In dit open dat gespeeld wordt op de Westlake Golf Club in Kaapstad is een veelvoud te verdienen van de prijzen bij de rest van de toernooien op het circuit, wat er alles mee te maken heeft dat het co-sanctioned is met de Ladies European Tour. 

Meer prijzengeld dus en dat trekt logischerwijs ook de betere speelsters aan. Van de partij zijn onder anderen Carly Booth, Meghan MacLaren, Olivia Cowan, Manon De Roey uit België en de in bloedvorm verkerende Zweedse tiener Julia Engström die deze maand pas 19 wordt. Dikhsha Dagar won het Zuid-Afrikaans Open twaalf maanden geleden al op 18-jarige leeftijd.

Leaderboard

10 – 12 Pro Golf Tour, Open Bahia Golf Beach 2020, Bahia Golf Beach & Royal Golf Anfa Mohammedia, Marokko. Prijzengeld: €30.000 

Nog maar een toernooi in Marokko en dan ook nog op dezelfde twee golfclubs als waar vorige week gespeeld werd aan de kust in het noordoosten van het land. Met Dylan Boshart, Max Albertus, Ruben van Uden, Berry Jole, Jim Vartak de Heij en Mitchell Schoorl heeft Nederland zes ijzers in het vuur bij het Open Bahia Golf Beach, dat het zesde toernooi van de Pro Golf Tour-kalender is en inmiddels begonnen is.

Leaderboard