Topgolf

Luiten schiet uit startblokken

Joost Luiten is met een ronde van 65 slagen uitstekend begonnen aan de Commercial Bank Qatar Masters. De 34-jarige Zuid-Hollander staat met -6 alleen tweede. Lars van Meijel is ook onder par na 18 holes golf, Darius van Driel moet het voorlopig doen met een plek in het achterveld.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Joost Luiten zat op dag 1 in een van de eerste groepen, maar had op de tweede negen van de Education City Golf Club geen enkele tijd nodig om op gang te komen. De Bleiswijker maakte een vliegende start en vond zijn naam al bovenaan het leaderboard terug na drie birdies gemaakt te hebben in zijn eerste vier holes. Pars volgden voordat Luiten de turn maakte met birdies op 18 en 1, twee boven par spelende par-4's. Hij had de smaak te pakken en profiteerde naar het einde van de ronde toe nog een paar keer van een 'hete' putter. Een lange birdieputt verdween in de cup op 4 en even later holede hij er op 7 een van buiten de green. Luiten moest op 8 de eerste bogey van zijn week op de kaart toelaten en datzelfde leek te gaan gebeuren op de slothole, maar die bleef hem bespaard door een prima putt om par te redden: 65 en -6, toen iedereen binnen was goed voor plaats twee.

'Prachtige drives en ijzerslagen'

'Ik ben erg blij met het spel dat ik vandaag heb gespeeld', blikte Luiten bij de microfoon van de European Tour terug op de eerste dag in Qatar. 'Die ene ingeleverde slag was niet echt nodig vanuit het midden van de fairway, maar op een golfbaan waar het lastig is om de greens heen was ik uit positie en soms moet je bogey dan maar accepteren.' Vanwege het weer de afgelopen dagen had de Nederlander weinig tijd op de nieuwe baan doorgebracht voorafgaand aan het toernooi. 'Maar vandaag was het mooi. Ik sloeg mijn drives en ijzerslagen prachtig, creëerde de kansen en rolde er ook nog een paar fraaie putts in.'

Van Meijel ondanks dubbels onder par

Ook Lars van Meijel leek voor een hoge klassering te gaan na 18 holes, echter waren twee dubbel-bogeys uiteindelijk spelbreker voor de Brabander. De eerste op 11 poetste hij nog weg met drie birdies in de vier volgende holes waardoor hij met -3 zelfs de top-10 naderde, maar door een nieuwe dubbel op 16 werd de oogst van dit harde werken weer tenietgedaan. Met 70 slagen (-1, gedeeld 41ste) had Van Meijel er nog altijd drie minder nodig voor zijn ronde dan landgenoot Darius van Driel. Hij staat op +2 net buiten de top-100 en moet morgen hard aan de bak om net als vorige week in Oman de cut te halen.

De Deen Nicolai Højgaard voert het leaderboard na 18 holes aan. Hij sloeg zeven birdies op zijn tweede negen, waarvan zes achter elkaar, en kwam tot -7. Luiten staat alleen tweede, gevolgd door een groepje van zes op -5 met daarin onder meer Thomas Pieters en Andy Sullivan.

Leaderboard