Banen & Clubs

Clubhuizen mogen vanaf 1 juni open

Je hoeft binnenkort niet meer je eigen boterham mee te nemen naar de golfbanen of na de ronde thuis je 'gele peter', wijntje of pilsje te nuttigen. Clubhuizen mogen per 1 juni weer open, onder voorbehoud van de bepalende noodverordeningen.

Lange tijd leek het erop dat de clubhuizen op golfbanen wat betreft versoepeling van coronamaatregelen zouden worden gelijkgetrokken met sportkantines. Daarvoor geldt dat die pas op z’n vroegst op 1 september opengaan. Maar de lobby van onder meer de NGF en de NVG aan de zijde van MKB Nederland heeft ertoe geleid dat voor de meeste horeca op golfbanen dezelfde regels gelden als voor de andere horeca in Nederland: op 1 juni mogen ze weer open, onder voorbehoud van de bepalende noodverorderingen.

Exploitatie

Anders dan sportkantines hebben de meeste clubhuizen op golfbanen commerciële horeca en dat maakt de ‘19de hole’ niet anders dan een restaurant in de stad. Het ligt iets anders wanneer het horeca met een paracommerciële exploitatie betreft. Daar zou ook nog een aantal golfbanen, waar de horeca in een stichting of vereniging is ondergebracht en niet als core-business geldt, onder kunnen vallen. Of die ook open mogen op 1 juni, daarover moet nog uitsluitsel worden gegeven door de overheid. Maar de meeste golfbanen hebben commerciële horeca in hun clubhuis.

Protocollen

Uiteraard gelden er nog wel regels en protocollen. Ook is er weer een nieuwe noodverordening in de betreffende gemeente nodig, net als bij de ‘heropening’ van golf voor jeugd en later volwassenen. Verder wordt de laatste hand gelegd aan een horecaprotocol, dat van toepassing wordt op de clubhuizen op golfbanen. Dat betekent onder meer dat op terrassen minimaal anderhalve meter afstand tussen de bezoekers moet worden gewaarborgd en dat er binnen maximaal dertig gasten worden toegestaan.