Banen & Clubs

Hoe bevalt het jou, golf met protocol?

We zijn nu een week onderweg met ‘coronagolf’ en als we op onze eigen ervaringen afgaan en de andere de verhalen mogen geloven, gaat dat best wel goed. De golfwereld past zich goed aan de anderhalvemetersamenleving.

Sinds een week wordt er weer volop gegolft op de Nederlandse banen. De banen zijn in de golfloze periode prima onderhouden en het weer zit ook nog eens mee. Vorige week namen we op de eerste dag na de ‘heropening’ al een kijkje op Spaarnwoude, de eerste en grootste pay- and playbaan van Nederland en daar troffen we alleen maar golfers met een grote glimlach aan.

 

Proef op de som

En eenmaal op de golfbaan – we hebben als redactie uiteraard zelf ook de proef op de som genomen – gaat het vrij soepel. Wij ondergingen de ‘test’ bij de Kroonprins Vianen. De protocollen zijn vrij duidelijk. Bij de entree van een golfbaan is het even goed opletten, bewegwijzering volgen en de andere aanwijzingen goed lezen of aanhoren, de drivingrange is keurig ingericht op de anderhalvemeternorm, de ballenmachine werkt op contactloos betalen en stel dat je er allemaal nog even aan moet wennen, dan valt die spanning wel van je af op de eerste tee. Daar lijkt het verder een fluitje van een cent. Je kijkt de wijde wereld in en het voelt als vanouds… Op een golfbaan is anderhalve meter afstand houden geen probleem. Daarnaast moet je gewoon alleen je eigen spullen gebruiken en aanraken. Dan doe je al heel veel goed. 

 

Handige attributen

De golfbanen zelf zijn ook inventief geweest. We zagen in de aanloop van 19 mei al hier en daar wat voorbijkomen: handige attributen die de kans op verspreiding van het coronavirus nog eens aanzienlijk verkleinen.  

 

bunker hark: harkje aan je sandwedge koppelen

Xperon Golf kwam met een harkstuk dat je handig aan je tas kunt klikken en over de shaft van de sandwegde schuift, zodat je met een eigen hark de bunker netjes kan achterlaten. Want de bunkerhark zal je voorlopig nog niet op de baan vinden.

 

Qualifying

En het balletje uit de hole halen, dat was wel een dingetje. Want al die vingers aan datzelfde stukje vlaggenstok en diezelfde, dat was wel een mogelijke ‘virusverspreidplekje’. Ook opgelost. 

Met een haak aan de holevlag kun je zonder de stang en cup aan te raken de bal uit de hole halen

 

 

Sommigen fabrikanten kwamen met een soort hengsel dat je met de putter kan optillen en de bal uit de hole lift. Het Nederlandse bedrijf JEDWorld uit Nistelrode bijvoorbeeld. Zij produceerden de JEDlift, volgens eigen zeggen de 'cup caddie van 2020'. Nog simpeler, zoals in Vianen: een stukje afgezaagde pvc-buis in de cup plaatsen. De hole blijft daardoor nog diep genoeg om ‘qualifying’ te zijn (want de bal moet daarvoor in de hole vallen), maar niet te diep om de bal er met heel veel moeite met twee vingers uit te moeten halen.

 

stukje pvc buis in de cup van de hole

Kortom, we hebben genoten van ons rondje golf op het tijdstip waarop we normaliter onze redactievergadering plannen. Na de ronde wisselden we op de parkeerplaats nog even kort wat ideeën voor deze week uit en hup naar huis, de thuiswerkplek.

 

Walking picknick

Tuurlijk, we misten die high five na een mooie putt ook en de handshake op hole 9 of 18, maar daar zijn alternatieven voor (kijk de collega’s op de foto boven dit artikel).

 

Ja, hole 19 is nog niet open en de grap over ‘waar zijn de bitterballen?’ is snel gemaakt (op de Kroonprins kregen we overigens wel koffie van het huis aangeboden), maar dat weet je vooraf en een van de collega’s had dan ook keurig een paar dik gesneden volkoren boterhammen meegenomen. Hopelijk is dat van korte duur en kunnen we ook snel weer genieten van een drankje en meer op het terras en in het clubhuis, maar tot dan kunnen we het volhouden. Bovendien zijn de meeste banen erg servicegericht en heeft de catering in de baan een upgrade gehad.Kortom, een soort walking picknick op de golfbaan. Zo willen we onze redactievergadering nog wel een keer invullen…

 

Wat zijn jouw ervaringen in deze tijd op de golfbaan? Deel ze via een mail naar redactie@golf.nl of via onze social media-kanalen. 

 

Reacties van lezers

Het was weer als vanouds. Lekker buiten, sociale contacten weer aangehaald. Prima oplossingen om de vlaggenstok niet te hoeven aanraken. De baan ligt er dankzij de rust ook weer zo mooi bij. Alleen de bunkers. Het blijft lastig om je voetstappen een beetje vlak te maken. Sommige mensen doen het daarom maar niet! Maar dat was ook al zo toen de hark wel in de bunker stond. Verder heb ik genoten. Ook de gastdames doen weer hun werk met allerlei maatregelen. Maar gezellig omdat de spelers zich nu bij hen moeten melden. Dan heb je je hele dienst aanspraak. Laten we met elkaar zorgen dat iedereen veilig speelt, dan kunnen de banen open blijven.

Jo Deen

 

Vooral het voordeel bij de hole vind ik heerlijk. De vlag er altijd in (geen discussie erin of er uit). Op je putter een balgrijpertje, perfect.
Gaston Corbeau

 

Kan een heel lange verhaal schrijven, ga ik niet doen. De club heeft er alles aan gedaan om het weer mogelijk te maken om mijn geliefde sport te doen. De discipline is enorm. De uitwerking van de maatregelen is top. Hulde daarvoor. Seniorpubers, daar zijn er genoeg van, houden zich aan de afspraken, TOP. (Dat is een kunst hoor).
De vriendelijkheid, servicegerichtheid, koffie to go, broodjes in de baan, ik word daar Zoooooo blij van.
Ben een gelukkig mens.

Alice van der Mark