Topgolf

Nederlanders bij herstart Tour in Oostenrijk

De European Tour gaat op 9 juli weer van start met een toernooi in Oostenrijk. Joost Luiten en Lars van Meijel gaan zeker spelen, Darius van Driel moet hopen op een plekje in het veld.

De European Tour leek op 22 juli pas weer van start te gaan met de British Masters, het eerste van zes toernooien in de UK Swing. Vorige week maakte de Tour bekend toch al eerder te beginnen, in Oostenrijk met het Austrian Open (9-12 juli) en het Euram Bank Open (15-18 juli), twee kleine met 500.00 euro gedoteerde toernooien die meetellen voor zowel de European Tour als de Challenge Tour. Joost Luiten heeft besloten te spelen in Oostenrijk. “Het Austrian Open wordt gehouden op de Diamond Country Club, op die baan won ik in 2013 het Lyoness Open dus wie weet kan ik in dat eerste toernooi meteen meedoen om de overwinning. Een week later speel ik dan in principe ook het Euram Bank Open, want ik ben toch al in Oostenrijk en een extra toernooi is sowieso goed voor het speelritme.”

Van Driel "gestraft"

 

Darius van Driel (foto boven) wil na een paar maanden zonder wedstrijdgolf uiteraard ook graag aantreden in het Austrian Open, maar de vraag is of hij de startlijst haalt. “Omdat het een dual ranking toernooi is (zowel European Tour als Challenge Tour, red), kunnen er maar 67 speler van de European Tour meedoen”, zegt Van Driel. “Het gaat er voor mij dus vanaf hangen hoeveel spelers met een hogere categorie op de entry list gaan inschrijven. Gaat Joost spelen? Dat wist ik nog niet, daar kijk ik wel van op eerlijk gezegd. Ik hoop niet dat andere toppers ook gaan inschrijven, dan nemen mijn speelkansen af.”

De 31-jarige golfer promoveerde vorig jaar via de top-15 van de Challenge Tour naar de European Tour. Van Driel: “Ik kan alleen op mijn status als European Tour-speler in toernooien komen. Spelers die vorig jaar via de Qualifying School zijn gepromoveerd hebben status op de European Tour én de Challenge Tour, hun speelkansen zijn nu dus  groter. Ik word eigenlijk gestraft omdat ik de top-15 heb gehaald, heel raar eigenlijk.”

 

British Masters

 

Lars van Meijel is zo’n golfer die eind 2019 via de Qualifying School promotie afdwong. “Ik ga het Austrian Open spelen en dan het liefst de British Masters (22-25 juli)", zegt Van Meijel. "Als ik niet in de British Masters kom, speel ik ook het tweede toernooi in Oostenrijk.”

Aan het British Masters mogen 132 spelers meedoen. Darius van Driel hoopt er één van te zijn. “De British Masters is een groter toernooi (1.250.000 euro prijzengeld) dus ik wil graag spelen. Ik heb ook van de Tour begrepen dat eind deze maand bekend wordt gemaakt dat de Britse quarantaineverplichting voor ons niet langer geldt, dan moeten we alleen een aantal dagen voor het toernooi op corona getest worden.”

 

Luiten US PGA

 

Een speelschema maken is voor Luiten met zijn status als zesvoudig winnaar op de Tour makkelijker, maar de 34-jarige golfer heeft nog wel een aantal keuzes te maken.

“Ik heb deze week de bevestiging gekregen dat ik me gekwalificeerd heb voor het US PGA Championship (6-9 augustus in Californië zonder toeschouwers). Een major wil ik in principe nooit laten schieten, maar ik ga op het laatste moment een besluit nemen. De inschrijfdeadline voor mij is 19 juli. Wat zeker in mijn afweging gaat meespelen, is of de verplichting om twee weken in quarantaine te gaan in de VS dan nog steeds geldt. Als ik besluit het US PGA over te slaan, dan richt ik me op de UK Swing.”

Luiten is dan van plan vijf toernooien van die serie van zes in Engeland en Wales te spelen. “De Celtic Classic en het Wales Open worden allebei gespeeld op Celtic Manor. Die baan ligt me heel goed want ik won er in 2014 het Wales Open. Ik heb nog wat keuzes te maken, maar zeker is dat ik 9 juli begin met het Austrian Open.”

 

Dat eerste toernooi van de herstart van de European Tour zal vanwege coronamaatregelen gespeeld worden in een aparte sfeer: geen toeschouwers, geen tribunes, geen players lounge of sponsortenten. “Dat zal zeker even wennen zijn”, aldus Luiten. “We mogen ook geen coaches of familie meenemen, alleen een caddie. Er zijn geen courtesy cars, iedereen moet zelf voor vervoer zorgen. Ik ga met mijn eigen auto naar Oostenrijk.” Bij aankomst in Oostenrijk worden alle spelers en caddies getest op corona. Luiten: “Liever heb je dat allemaal niet, maar het hoort er op dit moment nu eenmaal bij en ik ben vooral blij dat ik straks weer toernooigolf kan spelen.

 

PGA Tour: 2 x positief

 

Op de PGA Tour zijn na de eerste twee toernooien sinds de herstart twee spelers positief getest op corona, Nick Watney en gisteren ook Cameron Champ die in zelfisolatie is gegaan. Brooks Koepka en Webb  Simpson hebben zich woensdagavond teruggetrokken voor The Travelers Championship van deze week omdat hun caddies positief zijn getest. Koepka verklaarde geen enkel risico te willen nemen. “De toernooien  van de Tour kunnen alleen doorgaan als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, ik ben negatief getest maar toch wil ik anderen niet in gevaar brengen" Simpson, afgelopen zondag winnaar van de RBC Heritage, heeft iemand in de familie die positief is getest en daarom ziet ook hij af van spelen.

Sommige spelers en een aantal aanwezige journalisten verbaasden zich hoe lichtzinnig er afgelopen week bij de RBC Heritage werd omgegaan met de coronamaatregelen. De European Tour wil veel strikter te werk gaan en hoopt een echte toernooibubbel te creëren om zo besmettingen met corona tegen te gaan.

 

Kalender European Tour