Topgolf

NGF herstart met Voorjaarswedstrijd 'Tox"

Vanwege corona moesten na half maart alle NGF-wedstrijden worden geschrapt. De Voorjaarswedstrijd op Toxandria die vrijdag begint is het eerste toernooi op de aangepaste en gezien de omstandigheden opvallend goed gevulde speelkalender.

Deze week zou op Golfclub Toxandria het bekende Dutch Junior Open worden gespeeld, een groot internationaal jeugdtoernooi. Dat kampioenschap moest vanwege corona geschrapt worden, vrijdag en zaterdag wordt op de mooie bosbaan in de buurt van Breda nu de Voorjaarswedstrijd gespeeld. Bij de herstart van het NGF-toernooiencircuit stelden we Niels Boysen, manager topsport bij de Golf Federatie, vier vragen.

 

1. Tevreden met de aangepaste speelkalender?

“Zeer zeker. Liever bied je natuurlijk nog meer speelmogelijkheden, maar gezien de lastige omstandigheden zijn we heel tevreden met dit resultaat. In eerste instantie gingen we uit van een mogelijke herstart op 1 september. Toen de coronamaatregelen toch al per 1 juli werden versoepeld, moesten we heel snel schakelen en dat is niet eenvoudig, een speelkalender aanpassen is als een zeetanker manoeuvreren. Het moeilijkste was clubs vinden die hun baan wilden afstaan voor een NGF-wedstrijd. We hebben zeker ook dankzij Bas Friedericy en Willem Vork die namens de NGF de wedstrijden in goede banen leiden, een erg goede relatie met de clubs, daarom kunnen we ieder jaar zo’n mooie speelkalender samenstellen. Sinds de heropening is het op de banen heel druk, er wordt overal veel gespeeld. Om dan toch de baan beschikbaar te stellen voor een NGF-wedstrijd is nogal wat, en we zijn de clubs die dat hebben gedaan dan ook erg dankbaar.”

 

2. Wat zijn de belangrijkste maatregelen tijdens de wedstrijden in verband met corona?

“De deelnemers krijgen een uitgebreid spelersinformatieprotocol zodat alles veilig kan verlopen. Er is geen prijsuitreiking en het maximumaantal toeschouwers is vastgesteld op tweehonderdvijftig, daarna gaat de poort echt dicht. Er mogen ook niet meer dan honderd mensen tegelijk in het clubhuis, als het gaat regenen zullen er mensen moeten gaan schuilen in hun auto vrees ik. Niet ideaal, maar veiligheid voor alles en ik denk dat iedereen begrip zal hebben voor deze maatregelen en vooral blij is dat er gespeeld kan worden.”

 

3. Stel je mag één wedstrijd die nu op de kalender ontbreekt laten terugkeren, welke wedstrijd zou dat dan zijn?

“Het Nationaal Open, dat is met onze topamateurs en veel Nederlandse pro’s altijd een heel mooi toernooi. Een Nationaal Open is niet alleen vier wedstrijdronden, maar de deelnemers moeten ook oefenrondes kunnen spelen. Het is in deze periode niet realistisch een club te vragen de baan een hele week beschikbaar te stellen. Helaas dus geen National Open dit jaar.”

 

4. Wat vind je het hoogtepunt op de speelkalender?

“Ik ben blij dat we voor alle doelgroepen - van meisjes & jongens t/m 12 jaar tot aan golfers met een fysieke beperking - dit jaar toch een NK kunnen organiseren, dat was echt een streven. Het is ook nog gelukt in een licht afgeslankte vorm een Jeugdcompetitie te organiseren, over vijf speeldagen in oktober en november. Het hoogtepunt op de kalender is voor mij het ELTK (Europees Landen Team kampioenschap) op de Hilversumsche. Dat evenement was geschrapt vanwege corona, maar wordt nu later in het jaar (9-12 september) toch gespeeld. Er zijn wel wat aanpassingen, de teams bestaan niet uit zes spelers maar slechts uit vier en in plaats van twee ronden Strokeplay wordt er maar één keer 18 holes Strokeplay gespeeld. Maar geweldig dat het toernooi alsnog doorgaat want een ELTK in eigen land is altijd bijzonder.”

 

NGF-Wedstrijdkalender

 

 

 

 

Lees meer over
Topgolf Amateurs NGF Wedstrijden