Topgolf

Luiten aan kop in Oostenrijk

Van de zes Nederlanders die deze week het Oostenrijks Open spelen, is Joost Luiten het beste uit de lockdown gekomen. Dankzij een sterk begin én slot vinden we hem op -7 helemaal bovenaan het leaderboard terug. 'Golf is net fietsen, dat verleer je niet', aldus Luiten. Ook Wil Besseling staat na 18 holes bij de beste 10.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Joost Luiten werd bij de bookmakers als dé grote favoriet gezien deze week, en liet tijdens de eerste ronde direct zien waarom. Na uiteraard eerst getest te zijn op het virus, kende de nummer 1 van Nederland een vliegende start met vijf birdies op de eerste zeven holes. Luiten, in 2013 winnaar op de Diamond Country Club en daarna nog twee keer als derde geëindigd op dezelfde baan, maakte als nummer 2 de turn op -5. Die score raakte hij kwijt op 11, om dankzij een birdie vier holes later weer zijn plekje vlak achter koploper Craig Howie in te nemen. Maar de zesvoudig winnaar op tour was nog niet klaar. Hij gaf zijn sterke openingsronde met birdies op 17 en 18 een meer dan passend einde en stond bij binnenkomst helemaal bovenaan. Zonde dat deze week geen camera's aanwezig zijn voor live-uitzendingen, want de fraaie ronde van Luiten had ongetwijfeld voor mooie beelden gezorgd. 'Golfen is net als fietsen, dat verleer je niet', herhaalde Luiten in eerste reactie na zijn ronde, dat wat hij eerder deze week tegen GOLF.NL zei.

Aan de vooravond van het Austrian Open hadden we een Zoom meeting met Joost in Oostenrijk.

 

Ook Besseling top-10

Ook Wil Besseling kan tevreden terugkijken op de eerste dag in Oostenrijk. Zijn start was eveneens indrukwekkend te noemen met van holes 3 tot 7 louter birdies. De Noord-Hollander slaagde er daarna niet meer in slagen te winnen. Wel leverde hij er nog één in op 11, de lastigste hole van de baan waar de helft van de Nederlanders geen par kon redden. Desondanks is Besseling op -4 hoogstwaarschijnlijk in de top-10 terug te vinden na dag 1 van het toernooi dat dual ranking is met de Challenge Tour.

Bij Robbie van West ging de wekker vanochtend als eerste af. Hij moest al om 07.10 uur zijn opwachting maken op de eerste tee en deed dat verdienstelijk. Op 2 liet hij al zijn eerste birdie optekenen, waarna een rits aan pars volgden. De via de Pro Golf Tour naar de Challenge Tour gepromoveerde Brabander maakte na de turn nog twee birdies en evenveel bogeys, om uiteindelijk te tekenen voor -1. Op diezelfde score vinden we Darius van Driel terug. Na een - op papier in ieder geval - vergelijkbare ronde tekende ook de Leidschendammer voor een 71.

Alleen Van Meijel boven par

Als een van de weinige spelers, en in elk geval de enige van zijn landgenoten, slaagde Daan Huizing erin de bogeys op dag 1 van de kaart te houden. Huizing, op de waterrijke Diamond Country Club aan de tas geflankeerd door partner Daniëlle, vond na twaalf pars op rij ook nog twee birdies voor een 70 (-2).  Ook Lars van Meijel leek de week in de rode cijfers te openen, maar dat lukte hem door een dubbel-bogey op de toch onder par spelende par-5 16de net niet. Van Meijel weet wat hem morgen te doen staat, wil hij in het eerste weekend na de lockdown direct wat geld verdienen.

Leaderboard