Topgolf

Motor Luiten stokt, domper Van Driel

Lange tijd leek het erop dat Joost Luiten op de tweede dag van de sterk bezette Saudi International richting top-10 zou klimmen, maar door een slechte tweede negen gaat de Zuid-Hollander met 'slechts' -1 het weekend in. Provinciegenoot Darius van Driel haalde de cut niet, mede door een 'bekende' fout nog voor de ronde was begonnen.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

De ochtend begon rond achten lokale tijd dramatisch voor Darius van Driel. Op de green van 1 kwamen de Leidschendammer en zijn caddie, deze week niet vriendin Sanne maar een Tourcaddie, er achter dat hij 15 clubs in de tas had zitten. Meer dan 14 is echter niet toegestaan en dat kwam hem op twee strafslagen te staan. Later zou blijken dat Van Driel die schade niet meer kon repareren. Telkens wanneer hij een birdie maakte volgde twee holes later bogey, en andersom. Hij speelde de rest van de holes in level par en kwam tot een score van +3 na 36 holes. Een behoorlijke domper, want +1 was achteraf gezien precies genoeg geweest om het weekend te halen...

'Weinig ritme'

'Ik speelde wel goed', reageerde Van Driel nadat hij zijn kaart getekend had. 'Maar ik merk dat ik nog weinig ritme heb. De birdies wilden niet vallen. Op de laatste paar holes heb ik wel wat goede kansen gecreëerd en op 18 moest ik ervoor gaan, omdat dat nog mijn enige kans was om het weekend te halen.'

Luiten valt terug

En dus was het aan Joost Luiten om de Nederlandse eer hoog te houden in de woestijn. De start mocht er zijn, want door birdies op 4 en 7 steeg Luiten naar de zevende plek op het leaderboard. Daarna stokte de motor bij de Bleiswijker, die in de middag met wat meer wind te maken kreeg dan de groepen in de ochtend. Op 9, 13, 15 en 17 leverde Luiten in, om volledig weg te vallen uit de top van het klassement. Wanneer iedereen binnen is zal zijn totaal van -1 hem ongeveer de 40ste plek opleveren, samen met onder anderen Brooks Koepka, Thomas Detry en Rafa Cabrera Bello.

Twee keer 65 voor Perez

Victor Perez maakt als zo vaak de afgelopen maanden weer indruk in Saoedi-Arabië. De in Schotland woonachtige Fransman staat na twee dagen alleen bovenaan met -10, voorlopig één slag beter dan Gavin Green. Achter het tweetal staat alles ook nog dicht bij elkaar met de hele top-20 binnen zes slagen. Onder hen Graeme McDowell (-8), Dustin Johnson en Henrik Stenson (beiden -5), Phil Mickelson en Shane Lowry (beiden -4). 

Tot de afvallers na twee dagen in het Midden-Oosten behoorden ook grote namen als Patrick Reed, Bernd Wiesberger en Lee Westwood. Zij kwamen na twee dagen golfen - net als Van Driel - niet verder dan +3.

Leaderboard