Topgolf

Luiten maakt zes birdies en stijgt

Bogeyvrij is hij niet meer, maar Joost Luiten heeft de weg naar boven ingezet bij het lucratieve Abu Dhabi HSBC Championship. Na zijn tweede rondgang tekende de Nederlander voor een 68 die hem op een totaal van -6 brengt. Daarmee begint hij morgen kansrijk aan het weekend van het Rolex Series-toernooi.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Net als een dag eerder waren de condities vrijdagochtend weer goed op de Abu Dhabi Golf Club, waar Joost Luiten vanaf hole 10 aan zijn tweede ronde begon. Dat deed de zesvoudig winnaar op de Tour uitstekend, want na drie birdies verdeeld over zijn eerste zes holes was hij de top-10 al genaderd met -5. Die score stond ook bij het maken van de turn achter zijn naam. Na op de boven par spelende 16de zijn eerste 'officiële' bogey van het jaar genoteerd te hebben, pakte hij die slag op de makkelijkere 18de weer terug.

Na vroeg op zijn tweede negen birdie-bogey genoteerd te hebben kwam Luitens volgende wapenfeit op 7, een van de moeilijkste holes van de lange baan. De Zuid-Hollander gaf de putt van zo'n 10 meter precies genoeg snelheid mee en ging opnieuw naar -4 voor de ronde. Een hole later zal hij zichzelf echter voor de kop geslagen te hebben toen na een prachtige approach de birdieputt niet viel. Luiten besloot met een par waar hij dan wél weer tevreden mee kon zijn. Hole 9 is vandaag namelijk de lastigste van de baan en de Nederlander legde zijn lange birdieputt vrijwel dood naast de hole: par voor 68 en een totaal van -6. Met die score steeg hij 21 plekken tot de gedeelde twaalfde plaats. Morgen speelt hij samen met David Law en goede vriend Bernd Wiesberger.

Foutloze Laporta pakt leiding

Terwijl het gros van de spelers zelfs nog aan de ronde moet beginnen, had Matthew Fitzpatrick (-9) de leiding vanochtend vroeg overgenomen van Renato Paratore en Shaun Norris. Die laatste zal deze tweede dag snel achter zich willen laten, na de -8 van gisteren deed hij vandaag liefst 13 slagen meer over zijn ronde. Toch is het niet Fitzpatrick die na 36 holes aan kop gaat. Die eer is voor Francesco Laporta. De Italiaanse promovendus zijn 63 was de ronde van de dag en bracht hem in de dubbele cijfers: -10. 

Enkele spelers die de cut hebben gemist zijn Bryson DeChambeau (+5), Ian Poulter (+3) en Danny Willett (+2). Lee Westwood (-7) en Thomas Pieters (samen met Luiten op -6) staan er wel nog goed voor in het met 7 miljoen dollar gedoteerde kampioenschap. Wil Brooks Koepka (level par) nog kans maken op de hoofdprijs van een miljoen, zal hij morgen flink aan de bak moeten.

Leaderboard

Loading the player...