Nieuws

'Mister Golf', pionier in de golfwereld

Afgelopen zaterdag is op 83-jarige leeftijd Robbie van Erven Dorens overleden, Mister Golf, meervoudig nationaal kampioen en vooral de man die eigenhandig het Dutch Open transformeerde van een klein toernooi tot een Open van wereldformaat.

Op de foto Robbie van Erven Dorens met de winnaar van het KLM Open 2019, Sergio Garcia.

Robbie van Erven Dorens organiseerde van 1982 tot en met 2003 met zijn bedrijf Reved International met groot succes het Dutch Open. De in Laren geboren Van Erven Dorens had een ongekend netwerk in de golfwereld. Ieder jaar ging hij in april naar de Masters om spelers te strikken voor het Dutch Open. Daarin slaagde hij met zijn charme en overredingskracht glorieus.

Pionier

Van Erven Dorens zorgde ervoor dat wereldsterren als Lee Trevino, Johnny Miller, Greg Norman, Payne Stewart, Fred Couples en Seve Ballesteros, de legendarische Spaanse golfer met wie Van Erven Dorens goed bevriend was, in het Dutch Open speelden. Met titelsponsors als Heineken en KLM groeide het Dutch Open uit tot een van de grootste sportevenementen van Nederland met een indrukwekkend promodorp, het mooiste van de European Tour.

“One of the great pioneers of European golf”, noemt Ken Schofield, van 1974 tot 2004 CEO van de European Tour, Van Erven Dorens. “Een larger than life character, als je Robbie één keer had ontmoet vergat je hem nooit meer.”

Mister Golf

Van Erven Dorens was lid van de Verdienste van de NGF en stond vanwege zijn grote bijdrage aan de golfsport in Nederland alom bekend als Mister Golf.
"Robbie was uitermate kleurrijk en goed in het leggen van contacten", aldus Henk Heyster, voormalig directeur van de NGF. “Hij had toegang tot de hoogste zakelijke kringen, zelfs tot het koninklijk huis. Een power man met moderne organisatorische opvattingen en enorm energiek. Dat droeg hij op anderen over. Ik denk dat hij op het juiste moment de motor was die de golfsport nodig had.”

Levensgenieter

Van Erven Dorens was jarenlang captain van Nederlandse teams bij Europese – en wereldkampioenschappen. Zelf speelde hij ook meermaals in grote internationale amateurtoernooien. Zijn laagste handicap was +3 in de jaren zestig. Dat had beter gekund zei Van Erven Dorens in een interview voor het Nederlands Golf Museum: "Och, ik vond het leuk, maar had er niet alles voor over om een excellente golfer te worden. Andere dingen vond ik ook belangrijk. Ik ben graag onder de mensen en houd van een sigaartje en een drankje." Van Erven Dorens was naast een groot golfkenner en golfliefhebber ook een levensgenieter.

Lees meer

In het in 2019 verschenen boek ‘De honderd edities van het Dutch Open’, was uiteraard ook een hoofdstuk gewijd aan Van Erven Dorens. Klik op deze link om dat verhaal te lezen.

 

 

Lees meer over
NGF