Topgolf

Luiten kritisch; Morikawa wint

Slechte eerste negen, uitstekende tweede negen. Zo was de slotronde van Joost Luiten in het PGA Championship kort samen te vatten. 'Mijn spel is gewoon niet honderd procent, eerder vijftig.' Het 23-jarige megatalent Collin Morikawa won zijn eerste major.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Het aloude golfcliché van de ronde met twee gezichten was van toepassing op de laatste ronde van Joost Luiten op TPC Harding Park. Het begin was, net als op zaterdag, niet bepaald sterk te noemen. Door een drie-putt op 1 en niet veel later opnieuw een bogey vanuit het zand viel de Bleiswijker al vroeg in de ronde terug naar +3 voor het toernooi. Bij het maken van de turn had Luiten nog één slag ingeleverd aan de Amerikaanse westkust.

Op de tweede negen keerde het tij voor Luiten. Waar het echt noodzakelijk was vond hij de fairways en birdie voor birdie krabbelde de Nederlandse nummer 1 terug. Op 14 was Luiten terug op level par voor de ronde en met een vierde birdie van de dag twee holes daarna dook hij 'in het rood'. Uit de negatieve cijfers voor de week kwam hij niet meer, op +1 kwam hij op de 51ste plaats uit.

'Gewoon niet goed gespeeld'

‘Ik heb deze week gewoon niet goed gespeeld’ wond Luiten er geen doekjes om. Het feit dat hij in het klassement Driving Accuracy heel hoog eindigde, zei Luiten ook wel iets. ‘Kun je nagaan hoe matig de ijzers waren deze week’, merkte hij licht cynisch op. ‘Ik neem weinig positiefs mee van deze week. Ja, het blijft lastig om voor één toernooi even over te vliegen, maar daar hebben we op de Tour vaker mee te maken. Dus dat is geen enkel excuus. Mijn spel is gewoon niet honderd procent, eerder vijftig procent. Maar ik weet ook dat soms kleine dingen het kunnen omdraaien. Zo voelt het wel.’

Dat Luiten op de tweede negen wel positief eindigde, had te maken met een aanpassing in zijn swing. ‘Ik maakte de backswing wat korter en dat gaf meer controle, strakkere ballen en wat birdies. Daar zal ik de komende dagen meer de focus op leggen.’

Morikawa wint titanenstrijd

Eén leider, toen de mannen bovenaan net de baan in waren zes, later drie, twee en uiteindelijk weer één. Heel lang bleef het tergend spannend op TPC Harding Park, totdat Collin Morikawa vanaf de tee op 16 iets magisch liet zien. De pas 23-jarige Amerikaan slaat de bal veel korter dan mannen als Dustin Johnson, Bryson DeChambeau en Tony Finau, wat op de haalbare par-4 eindelijk eens in zijn voordeel werkte. De afstand naar de green was voor Morikawa perfect en een putt van twee meter verder mocht hij een eagle 2 noteren. Het gaatje met grootste concurrent Paul Casey, de Engelsman die wéér dichtbij was in een major maar niet kon winnen, was geslagen en twee keurig gespeelde holes later was het afgelopen. In pas zijn 29ste start op het hoogste niveau (hij had al twee zeges) is het vorig jaar prof geworden megatalent major-kampioen!

Leaderboard