Nieuws

Nog geen 'go' voor golfers

Golfers moeten nog langer geduld hebben. Op de persconferentie over de coronacrisis die premier Rutte samen met Jaap van Dissel van het RIVM vanavond gaf, werden wel versoepelingen van maatregelen in de sport aangekondigd, maar recreatief golf voor volwassenen valt daar niet onder.
Beeld: Koen Suyk

Beeld: Koen Suyk

De versoepelingen in de sportsector betreffen topsport en jeugdsport (tot en met 18 jaar). Hoewel premier Rutte verkondigde dat individueel sporten voor volwassenen natuurlijk gewoon kan - hij noemde wielrennen en hardlopen als voorbeeld - is alleen golfen voor volwassenen nog geen optie. Golf laat zich moeilijk vergelijken met georganiseerde sporten als voetbal en andere teamsporten, waarbij contact wordt gemaakt, en is ook niet gelijk te schakelen met sportactiviteiten als wielrennen en hardlopen.

Vooralsnog heeft de overheid, op advies van het Outbreak Management Team, veelal keuzes met betrekking tot versoepeling gemaakt op basis van leeftijd, niet op basis van risico per activiteit op een sportaccommodatie. Dat sijpelde door in de uitleg aan betrokken partijen, die daarom hadden gevraagd.

Teleurgesteld

'Natuurlijk zijn we als NGF en de gehele golfsport teleurgesteld', aldus NGF-directeur Jeroen Stevens. 'We hebben met veel partijen hard gewerkt aan protocollen, die het naar ons inzicht mogelijk zouden moeten kunnen maken om voorzichtig weer te gaan golfen. Met daarbij alle richtlijnen van het RIVM in acht nemend. Helaas wordt de golfsport net als alle andere sporten alleen maar toegankelijk gemaakt voor sporters tot en met 18 jaar.' Stevens zegt dat de NGF vanaf morgen weer verder gaat met de inspanningen om de golfsport, onder de strikte voorwaarden, verder open te krijgen.

Verheugend nieuws is wel dat de jeugd weer grotendeels mag sporten (tot en met 12 jaar zelfs in groepsverband, de jeugd van 13 tot en met 18 jaar met inachtneming van anderhalve meter afstand). Dat geldt ook voor golf. In de komende dagen zal blijken hoe golfclubs en -banen daar invulling aan kunnen geven.

Versoepeling

Ook werd bekendgemaakt dat er een versoepeling komt voor topsporters. Daar vallen 'volwassen' topgolfers onder, maar onduidelijk is nog waar de grens wordt getrokken. Joost Luiten, Anne van Dam (die overigens in Florida verblijft), Lars van Meijel, Darius van Driel en de Nederlandse spelers die op de Challenge Tour uitkomen, zullen daarvoor in aanmerking komen, maar welke criteria er precies gelden voor de kwalificatie topsporter was bij de bekendmaking nog niet helder. Daar zal NOC*NSF ongetwijfeld richtlijnen voor opstellen.

De versoepelingen gaan overigens na 28 april in. De beperkende maatregelen gelden in elk geval tot en met 19 mei. Het 'verbod' op evenementen werd verlengd tot 1 september. 

 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


De STER-spot die dezer dagen te zien is op de publieke zenders, waarmee de golfsport een hart onder de riem wordt gestoken.

De NGF is inmiddels een actie gestart om golfclubs en golfbanen, die onder de coronacrisis te lijden hebben, te steunen. Een van de initiatieven is de verkoop van een speciaal #supportervangolf Footjoy-polo.

Steun de actie en koop hier jouw #supportervangolf polo

Naar de webshop

 

Lees meer over
Banen Clubs NGF NVG