Nieuws

Nederlandse golfer valt op bij Nicklaus

Ontwerp voor ons de perfecte par 4. Dat was de uitdaging die het Amerikaanse GOLF Magazine haar lezers voorlegde. Golfer en hobby-designer Arno Kamphuis zit met zijn ontwerp bij de laatste tien en maakt kans op de hoofdprijs: de hole van de winnaar wordt werkelijkheid op een baan van Jack Nicklaus.
Beeld: Arno Kamphuis

Beeld: Arno Kamphuis

Als je een golfbaanarchitect de opdracht geeft een par 4 te ontwerpen, zijn de mogelijkheden nog net niet eindeloos. Lang, kort, fairwaybunkers, omgeven door water of een dogleg erin. Alles kan. Daarom schreef het Amerikaanse GOLF Magazine in samenwerking met Nicklaus Design een wedstrijd uit waarin mensen hun perfecte par 4 konden insturen. De winnaar ziet zijn design werkelijkheid worden op een nieuwe baan van de man die in zijn illustere carrière achttien majors won en ook als architect verantwoordelijk is voor de nodige pareltjes.

Op de shortlist

Arno Kamphuis had wel een paar ideeën en aarzelde hij niet. Het ontwerpen van golfholes is immers een grote hobby van Arno, die in het dagelijks leven ICT doceert aan de Hogeschool Utrecht en als ANWB-golfer meestal met zijn zoon op Golfclub Hoogland in Amersfoort speelt. 'Ik golf al sinds mijn twaalfde en heb het altijd leuk gevonden om te kijken hoe een hole loopt. In mijn vrije tijd teken ik heel vaak holes. Toen ik die wedstrijd zag, dacht ik: daar doe ik aan mee. Vervolgens heb ik de hole uitgewerkt, een stuk gedetailleerder dan ik normaal doe, deze ingestuurd en nu blijkt dat ze mijn ontwerp uit tweehonderd inzendingen hebben uitgekozen.' Een team van experts was onder de indruk en nu staat Arno op de shortlist met nog negen andere ontwerpers. 'Dat is echt bizar.'

Risk-reward

Dan de hole zelf waar het uiteindelijk natuurlijk allemaal om draait. Arno bestempelt hem als risk-reward, je kunt 'm namelijk op twee manieren spelen dankzij een grote waste area die de fairway in tweeën splijt. 'Het idee van de hole is dat als je hem normaal speelt door de dogleg heen, het een speelbare hole is richting de green, wel vanaf de tee een flinke afstand. Maar ik wilde ook graag de mogelijkheid om dichter bij de green te komen na je drive. Dus toen bedacht ik dat: je kunt 'm afsnijden, maar dan krijg je wel met een waste area én bomen te maken. Als je de hole rechtdoor over de fairway speelt, word je bijvoorbeeld nog een beetje geholpen door de heuvels. Daar komen ook risico’s bij kijken, maar dat is nog even iets anders dan wanneer je over bomen heen moet naar een green met water aan de linkerkant.'  Ook qua course management wordt dus het nodige van de golfer gevraagd op deze vooralsnog virtuele hole. 

Nunspeetse

Heeft hij nog nagedacht over wat de legendarische Jack Nicklaus zelf een leuke hole zou vinden? 'Ik heb eraan gedacht, maar er uiteindelijk niet echt rekening mee gehouden. Ik heb gekeken naar wat ik nu een uitdaging zou vinden en wat voor soort baan ik leuk vind.' Volgens Arno is de hole niet direct geïnspireerd op een bestaande hole, al noemt hij wel meermaals de Nunspeetse als voorbeeld van het soort baan waarvan hij houdt, met zanderige grond en bomen.

Ook de concurrentie heeft vanzelfsprekend goed zijn best gedaan en dus kan Arno elke stem goed gebruiken. Stemmen kan via deze link. Uiteindelijk bepaalt de uitslag van het publiek, samen met het oordeel van de experts, welke hole daadwerkelijk gerealiseerd zal worden op een nieuwe baan van The Golden Bear. Rond 15 mei valt de beslissing.

De perfecte par-4 van Arno Kamphuis vanaf de tee
Beeld: Arno Kamphuis

Beeld: Arno Kamphuis

 

Lees meer over
Banen Fun