Nieuws

Golffanaten met invloed

Ze zijn niet meer weg te denken uit het social media-landschap: influencers. Personen die zich in de (online) golfwereld profileren met een schare volgers, die naar hem of haar luistert. Wie moet je online volgen om het beste en leukste op golfgebied op je beeldscherm te krijgen?

Influencers rennen in alle soorten en maten rond. De meeste delen hun inkijkjes, belevenissen, boodschappen en meer via de populaire kanalen Instagram, YouTube, Twitter en Snapchat. En zeg nou zelf? Van al dat enthousiasme krijg je zelf ook zin om te gaan golfen. Onze greep van tien uit de talloze influencers is een kleine selectie. Nederlandse toppers als Joost Luiten en Anne van Dam – of wat te denken van de grootste influencer in golf ooit: Tiger Woods – zijn gezien hun enorme invloed zeker influencers, maar deze helden laten we voor nu even wat ze zijn: topgolfers.

Erik Anders Lang
Instagram @erikanderslang - 77.5k volgers
YouTube eriklang12 - 64k abonnees


Hij is niet bepaald het prototype golfer. In gekleurde bloemenblousejes en hippe petjes (meestal achterstevoren) is Erik Anders Lang een beeldenstormer in de golfwereld. Hij heeft meer weg van een surfer of skater. Sommige conservatieve golfers zullen hem als oneerbiedig beschouwen, maar de 38-jarige influencer heeft veel respect voor de schoonheid en kameraadschap die golf biedt. Collega-influencer Rick Shiels (zie verderop) noemde hem de The Coolest Man in Golf. Lang begon als ober in New York terwijl hij zich toelegde op zijn talent: fotografie. Na succesvolle publicaties en zijstapjes (Lang produceerde videoclips voor onder anderen Moby en Sia) richtte hij zich langzaam meer op golf toen hij zelf verslaafd raakte aan de sport. Voor het populaire YouTube-kanaal Skratch reisde hij de wereld over voor de serie Adventures in Golf. Denk bij avontuur aan het spelen van een golfbaan bij een zwaarbewaakte gevangenis, de langste golfbaan ter wereld in Australië, golf aan de voet van de Himalaya of de sloppenwijken van Mumbai. Zijn verslaving en passie voor golf is aanstekelijk. Naast video’s maakt EAL ook podcasts waarin hij celebrities als Samuel L. Jackson en Tourprofessionals zoals Henrik Stenson interviewt.

Klik hier voor een interview met the coolest man in golf

Paige Spiranac
Instagram @_paige.renee – 1.8mln volgers
Twitter @PaigeSpiranac – 250k volgers


In een eerder magazine GOLF.NL noemden we haar al een typische golfbabe. Inmiddels is Paige Spiranac met bijna twee miljoen volgers op Instagram een dame om rekening mee te houden. Ze wordt ook wel de Anna Kournikova van het golf genoemd. Paige, die haar souplesse te danken heeft aan een korte turncarrière, gebruikt haar platform om serieuze onderwerpen aan de kaak te stellen. Zoals pesten, waar ze zelf als tiener mee te maken kreeg en wat haar zelfs nu nog parten speelt op internet. Daarnaast wil ze met haar content nieuwe golfers op gang helpen en de sport toegankelijker maken.

Rick Shiels
Instagram @RickShielsPGA - 163k volgers
YouTube RickShielsPGA – 600k abonnees
Twitter @RickShielsPGA – 68k volgers


Met meer dan zeshonderdduizend abonnees op YouTube is Rick Shiels misschien wel dé influencer op golfgebied. Op het grootste YouTube golfkanaal dat er is, richt de Brit zich vooral op instructie en equipment. Hij geeft een oordeel over de nieuwste golfclubs, -ballen en -gadgets, maar is ook heel goed in het helder uitleggen van basistechnieken. Zo heeft hij een aantal goed bekeken series waarin hij je in meerdere video’s helpt om van slice af te komen of de basis van het korte spel uitlegt. Het blijft gelukkig luchtig, want bij Shiels kan je ook terecht voor leuke experimenten met extreem lange golfclubs, een wedge zonder groeven of een op marktplaats gekochte gouden golfclub.

Me and My Golf
Instagram MeAndMyGolf - 239k volgers
YouTube MeAndMyGolf – 575k abonnees
Twitter @MeAndMyGolf – 36k volgers


Je kan niet om MeAndMyGolf heen als je niet genoeg krijgt van instructievideo’s. Het YouTube-kanaal van het duo Andy Proudman en Piers Ward is het grootste op dit gebied. Er is werkelijk geen onderwerp die de twee niet hebben behandeld. Van biomechanica tot fitness, alles wordt op een innovatieve (met graphics) en heldere manier uitgelegd. Omdat ze worden gesteund door TaylorMade hebben ze toegang tot de spelers in de TaylorMade-stal voor instructies. Zo proberen ze de geheimen achter de goede ijzers van Rory McIlroy, de putts van Jason Day of de wedges van Dustin Johnson te ontrafelen.

George Gankas
Instagram @GeorgeGankasGolf – 164k volgers
YouTube GeorgeGankasGolf – 15k abonnees
Twitter @GeorgeGankas – 8k volgers


Er zijn veel populaire golfinstructeurs die het goed doen op YouTube en social media maar George Gankas is een bijzondere, want deze Amerikaan werd dankzij zijn bekendheid op internet zelfs benaderd door wereldtoppers. Dankzij de tips op zijn kanalen vroegen majorwinnaars als Adam Scott en Padraig Harrington hem voor een golflesje. De populariteit van de coach op slippers zal alleen maar toenemen nu zijn pupil Matthew Wolff de nieuwe sensatie is en op weg naar de absolute wereldtop. Binnenkort kan je voor 49 dollar per maand persoonlijk advies krijgen van de hottest coach in golf. Ook een goed zakenman dus.

Enzo Knol
Instagram @EnzoKnol – 1,5 mln volgers
YouTube EnzoKnol – 2,2 mln abonnees


Enzo Knol is een van de populairste Nederlandse vloggers van het eerste uur. Vlogt al sinds 2013 en heeft een bizar groot aantal fans. Hoewel hij op Instagram maar liefst 1,5 miljoen volgers heeft, is YouTube het kanaal waarop hij naam maakte. In 2016 maakte de nu 26-jarige Knol kennis met golf tijdens de ING Private Banking Golfweek. Hij maakte er een leuke vlog over en golfen kwam later nog eens terug in zijn YouTube-video’s. Daarnaast maakte hij al enkele afleveringen over het spelen van online golfspelletjes. Minecraft, Call of Duty of Fortnite zijn aan deze vlogger niet besteed, maar je kunt hem wakker maken voor een gave Golf Battle. We zijn bang dat Enzo daar een beetje in blijft hangen en niet direct een buitengolfer wordt. Maar hij is jong, dus we geven de hoop zeker niet op!

No Laying Up
Instagram @NoLayingUp – 98k volgers
YouTube NoLayingUp – 29k abonnees
Twitter @NoLayingUp – 171k volgers


Volg je het professionele golf op de voet? Dan zijn de vijf mannen van No Laying Up onmisbaar. Tijdens toernooien geven deze golfnerds scherp en gevat commentaar. In hun wekelijkse podcasts interviewen ze spelers en bespreken ze alles wat er gebeurt in de golfwereld. Op YouTube plaatsen de Amerikanen vlogs van jaloersmakende buitenlandse trips naar onder andere Australië en Schotland. Inmiddels sponsoren ze een aantal golfers en hebben ze later dit jaar een eigen conventie. Voor golffreaks die van een ongezouten mening houden, is No Laying Up een must-follow.

Mark Crossfield
Instagram @CrossfieldMark - 88k volgers
YouTube 4GolfOnline – 283k abonnees
Twitter @4GolfOnline – 68k volgers


Als je een serieuze golfer bent en echt iets wilt opsteken, is het YouTube-kanaal van Mark Crossfield een aanrader. De geschoolde golfleraar, die spullen verkocht in een golfshop en bij toeval ontdekte dat er behoefte was aan video’s over nieuwe golfclubs, ontkracht veel fabeltjes. Wat is de invloed van de shaft van een golfclub op de prestaties? Wat heb ik aan een dure golfbal? Hij legt het op een nuchtere manier uit en is niet bang om daarbij wat heilige huisjes omver te schoppen. Samen met Coach Lockey, Rory en Dan (ze noemen zichzelf de Muppets) post Crossfield ook course-vlogs waarin de mannen de mooiste banen spelen.

Ilena Ingwersen
Instagram IlenaInWonderland – 24k volgers

Ilena Ingwersen is een Nederlands model dat - zoals ze zelf zegt - niet kan stilzitten en een fascinatie heeft voor wintersport, bergbeklimmen én golf. Dat laatste overviel haar zo’n anderhalf jaar geleden en inmiddels is het een verslaving. Tussen het modellenwerk en haar opdrachten voor fotografie (niet vóór maar mét de camera) door probeert ze in haar vriendenkring zieltjes te winnen voor de golfsport. “Vriendinnen willen wel een keer mee, maar dan vooral om te netwerken. Maar beetje bij beetje trek ik ze over de streep.” Als Ilena al een missie heeft, dan is die om te laten zien dat golf echt niet saai is! “Ik vind het leuk om te merken dat steeds meer jonge mensen golf in Nederland gaan waarderen. Dat maak ik ook op uit de reacties op mijn foto’s. Ik houd erg van extreme sporten, maar juist de moeilijkheidsgraad en het mentale van golf vind ik inspirerend en soms ook frustrerend. Ik volg zelf veel influencers in de golfwereld buiten Nederland. Wat ik jammer vind, is dat het vaak over the top is maar dat zal in Amerika goed werken.” Eerlijk is eerlijk, haar avonturen op de golfbaan zijn niet het enige dat Ilena op dit Instagram-account laat zien.

Ruud Gullit
Instagram @ruudgullit – 217k volgers

De Nederlandse voetbalheld is verslingerd aan golf, en dat is goed te zien op Instagram, waar hij wekelijks (en af en toe dagelijks) deelt waar en met wie hij speelt. De fanatiekeling (handicap 9) is elk jaar een vaste gast en deelnemer tijdens het Alfred Dunhill Links Championship, een toernooi op de Europese Tour waar de professionals vier dagen lang met een amateur spelen. Hij heeft al meerdere malen op tv en radio moeten uitleggen wat er zo leuk is aan golf en dat het ook echt een sport is. Een echte ambassadeur van de golfsport dus, en met zijn enthousiasme zeker een influencer die in dit rijtje thuishoort.


Nieuws

De coolste man in golf

Hij is een van de belangrijkste influencers ter wereld in golf, Erik Anders Lang. 8 vragen aan the coolest guy in golf.
Lees meer

Verder slaan

Phil Allen is al jaren de coach van Joost Luiten. Voor de meest voorkomende fouten die amateurgolfers maken, heeft Phil allerlei leuke en simpele oefeningen. Deze keer: een drill om verder te slaan.
Lees meer
Lees meer over
Fun