Nieuws

De coolste man in golf

Hij is een van de belangrijkste influencers ter wereld in golf, Erik Anders Lang. 8 vragen aan the coolest guy in golf.

Wat is tot nu toe je raarste Adventure in Golf geweest?
“Mijn gekste golfervaring is Nullarbor Links in West Australië. De ronde duurde een week, uitgestrekt over duizend mijl. We reden langs de vreemdste plekken in een kleine camper. Veel verder van wat je als normaal golf beschouwt kan je, denk ik, niet komen. Het was een enorme uitdaging en onvergetelijk.”

Je bent ook bezig met een documentaire over golf?
“Ik ben 38 en ik begon pas op m’n 30ste met golf maar het heeft mij nooit meer losgelaten. Ik was direct gegrepen omdat golf je dingen leert waar mensen een heel leven aan therapie, spiritualiteit of meditatie voor nodig hebben. De titel van de documentaire is Be the Ball en ik noem het zelf het grootste sportexperiment ooit. Ik onderzoek het mentale en de spirituele kant van golf. Golf leert je om gelukkig te zijn op dit moment. Het is een manier om even los te komen van deze gekke wereld.”

Hoe is het om The Coolest Guy in Golf te zijn?
“Dat is een mooie titel die collega Rick Shiels heeft verzonnen. Maar ik zie mezelf absoluut niet zo. Ik ben gewoon mezelf, en speel golf. Het ironische is dat het bijna impliceert dat golf niet cool is. Ik hoop dat het een teken is dat golf steeds gaver wordt.”

Is het cooler maken van golf ook het doel van je video's en podcasts?
“Het doel is om het stigma van golf te doorbreken en meer mensen golf te laten proberen. Toen ik begon, dacht ik ook dat het alleen een sport was voor rijke witte mensen, maar ik kwam erachter dat dit niet zo is.”

Waar haal je de energie en motivatie vandaan om nieuwe video’s te maken?
“Video’s maken, reizen en golfen zijn dingen waar ik van geniet, zelfs van houd, dus als je dat bij elkaar optelt, voelt het niet als werk. Ik blijf gemotiveerd door de berichten die we krijgen van mensen die hebben gespeeld, weer beginnen met golf of een mening hadden over golf die niet klopte. Ik ben ook pas laat begonnen en nu staat mijn hele leven in teken ervan. Dan vraag ik me af wat ik nu zou doen als iemand in mijn omgeving mij niet had meegenomen naar de baan. Dat motiveert enorm. Golf heeft zoveel te bieden. Je bouwt karakter, je ontmoet nieuwe mensen, ontdekt nieuwe plekken en het leert je over pijn en genot. Het idee dat iemand begint met golf dankzij ons, is wat mij constant motiveert.”

Je hebt handicap 6. Heb je nog doelen als het gaat om je eigen golfspel?
“Tuurlijk ben ik net als iedereen bezig om beter te worden, maar ik ben liever in het gezelschap van iemand die mij uitlacht na een slechte slag dan dat ik in mijn eentje moet genieten van een goede slag.”

Je hebt al heel wat golfbanen over de wereld gezien. Welke is je favoriet?
“Deze vraag krijg ik vaak, maar hij is moeilijk te beantwoorden want er zijn zoveel dingen waar ik naar kijk. Meestal heb ik een voorkeur voor een bescheiden hidden gem in plaats van een exclusieve baan. Maar ik heb echt genoten van National Golf Links of America, een van de meest exclusieve banen, op een plek die in zekere zin de geboorteplek is van golf in Amerika: Long Island. Alle holes zijn interessant en ongewoon, en gebaseerd op holes uit Schotland. Het is verrassend dat de baan zo oud is, ongeveer honderd jaar. Over Schotland gesproken, waar ik met veel plezier heb gespeeld, is Western Gailes, een baan die meer buiten de gebaande paden ligt.”

Ben je al in Nederland geweest?
“Nee, ik ben nog niet in Nederland geweest om golfen. Eigenlijk heel weinig op het Europese vasteland, maar het staat zeker op mijn lijstje. Hebben jullie tips?”


Nieuws

Golffanaten met invloed

Ze zijn niet meer weg te denken uit het social media-landschap: influencers. Personen die zich in de (online) golfwereld profileren met een schare volgers, die naar hem of haar luistert. Wie moet je online volgen om het beste en leukste op golfgebied op je beeldscherm te krijgen?
Lees meer

Vliegende elleboog

Phil Allen is al jaren de coach van Joost Luiten. Voor de meest voorkomende fouten die amateurgolfers maken, heeft Phil allerlei leuke en simpele oefeningen. Deze keer: weg met die vliegende elleboog.
Lees meer
Lees meer over
Fun