Topgolf

Solheim Cup: LIVE dag 1

Bekijk hier op GOLF.NL LIVE dag 1 van de Solheim Cup. 
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De Solheim Cup wordt in Nederland niet uitgezonden op TV, maar (door een last-minute wijziging) gelukkig wel op YouTube.  

Anne van Dam maakt om 13:40 haar debuut in de eerste fourball van de middagsessie. Samen met Suzann Pettersen neemt ze het op tegen Lizette Salas en Danielle Kang.

Bekijk hieronder LIVE de uitzending van dag 1:

SCORING

Van Dam vrijdagmiddag in actie

Anne van Dam staat te trappelen, maar ze zal vrijdagochtend nog niet in actie komen tijdens de 16de editie van de Solheim Cup op Gleneagles. De 23-jarige Arnhemse speelt waarschijnlijk later op de dag in de fourballs. Tijdens de openingsceremonie op donderdagavond maakten de captains Catriona Matthew & Juli Inkster de volgende pairings bekend voor de eerste foursome sessie op vrijdag:

09:10 Foursome 1: Carlota Ciganda & Bronte Law - Morgan Pressel & Marina Alex
09:22 Foursome 2: Georgia Hall & Celine Boutier - Lexi Thompson & Brittany Altomare
09:34 Foursome 3: Caroline Masson & Jodi Ewart Shadoff - Jessica Korda & Nelly Korda
09:46 Foursome 4: Charley Hull & Azahara Munoz - Megan Khang & Annie Park

Fourballs vrijdagmiddag

De kans is heel groot dat Van Dam vrijdagmiddag (vanaf 13:40 NLse tijd) wel in actie komt. Dat zal gebeuren tijdens de Fourballs, waarbij ze hoogstwaarschijnlijk gekoppeld gaat worden aan de ervaren Suzann Pettersen, die ook niet speelt op vrijdagmorgen en deze week op Gleneagles veel oefenrondes speelde met de Nederlandse.  

'Ik wilde zo snel mogelijk de rookies de baan in sturen', zei 'Team USA' captain Inkster, die beschikt over maar liefst zes rookies, over haar opstelling. Captain Matthew, die wat meer ervaring in haar team heeft en slechts drie speelsters heeft zonder Solheim Cup ervaring, gaf dezelfde motivatie. 'De opstelling voor vrijdagmorgen was niet heel moeilijk. Gedurende deze week hebben we een paar kleine aanpassingen gedaan, maar ik wilde net als Juli ook een aantal van mijn rookies snel de baan in sturen', aldus Matthew, die van haar drie rookies (Boutier, Law en Van Dam) alleen Van Dam nog even op de bank laat zitten.

Bekijk deel 3 (deel 1 & deel 2) van onze Solheim Cup preview:

Over de Solheim Cup 2019

De 16de editie van de Solheim Cup wordt gespeeld op de Centenary Course van Gleneagles. De par-72-baan was in 2014 ook het strijdtoneel voor de Ryder Cup (die Europa won met 16,5 - 11,5). Anne van Dam - momenteel de nummer 99 op de wereldranglijst - kwalificeerde zich via de ranking van de Ladies European Tour. 

Christel Boeljon was de eerste Nederlandse speelster in de geschiedenis die uitkwam voor Europa. De inmiddels gestopte Nederlandse won in 2011 op Kileen Castle (Ierland) met 15-13 van Team USA.

Van de 15 ontmoetingen won Amerika er 10. In de laatste twee edities (Des Moines 2017 & St. Leon Rot 2015) was Amerika te sterk voor Europa. Het is de derde keer dat de Solheim Cup in Schotland wordt gespeeld, de vorige twee edities (Loch Lomond 2000 & Dalmahoy 1992) werden gewonnen door Europa.

Volg GOLF.NL op Twitter voor live updates vanuit Gleneagles.